Država je sve mjere u suočavanju sa pandemijom koronavirusa donijela promišljeno i pravovremeno sa prvenstvenim ciljem zaštite zdravlja i životâ građana, a reprezentativni sindikati zdravstva mjere i aktivnosti državnih organa podržavaju u potpunosti, zaključeno je na sastanaku predsjednika reprezentativnih sindikata zdravstva i Nacionalnog koordinacionog tijela za borbu protiv zaraznih bolesti.

Foto: GOV.ME

Predsjednik NKT Milutin Simović je rekao sindikalnim čelnicima da je ono što sigurno niko ne može dovesti u pitanje je da su mjere donijete uz puno učešće i uvažavanje medicinske struke, da je NKT posvećen sagledavanju i okupljanju svih naših potencijala i da je stoga cilj sastanka da neposredno i zajedno budu sagledani svi izazovi sa kojima se crnogorsko društvo suočava.

“Pored zdravstvenih tu su i ekonomski, logistički, bezbjednosni. Svjedoci smo svih razmjera i dinamike krize u kojoj se nalaze danas brojne države. Okosnicu cijelog sistema koji smo izgradili kao odgovor na ovu situaciju čine upravo zdravstveni radnici. Najveći dio tereta i rizika je na vama i vašim kolegama, zbog toga vam i ovom prilikom izražavam posebno uvažavanje. Zbog toga je i zaštita zdravstvenih radnika veoma značajna karika u borbi protiv pandemije. Zbog toga sam po dogovoru sa predsjednikom Vlade i predložio da vas pozovemo i da se sastanemo kako bismo sagledali najbolje opcije za vaše aktivno uključivanje sa ciljem kreiranja najboljeg odgovora na izazove koji su pred nama”, rekao je Simović.

Predsjednici Sindikata zdravstva Crne Gore dr Vladimir Pavićević, Samostalnog sindikata zdravstva Crne Gore dr Ljiljana Krovokapić i Sindikata zaposlenih u zdravstvu Crne Gore Nebojša Radonjić na sastanku su iznijeli su više sugestija među kojima i one koji se tiču unapređenja zaštite zaposlenih u zdravstvu.

Na sastanku koji je protekao u konstruktivnoj atmosferi predsjednik NKT se zahvalio sindikatima rekavši da će sve sugestije biti veoma korisne i pažljivo sagledane.

“Moramo svi zajedno biti dio istog tima. Jedino tako ćemo dati najbolje odgovore. Ova situacija zahtijeva brze, trenutne odgovore, zahtijeva brzo i efikasno odlučivanje. Cijela planeta sada uči. Potreban je napor i jedinstvo cijelog društva da bi se na najbolji način suprostavili ovoj globalnoj pošasti. Potrebno je da angažujemo i ujedinimo sve sve svoje potencijale kako bi što više usporili širenje virusa, obezbijedili najbolju njegu za bolesne i smanjili broj umrlih. Kako ne bi došli u situaciju sa kojom ni jedan zdravstveni sistem ne može da se suoči”, rekao je Simović.

Predsjednik NKT je rekao da su sve aktivnosti podređene očuvanju javnog zdravlja.

“Ono je sada najpreče i najugroženije. Sve ostalo je moguće nadoknaditi kasnije”,  zaključio je on.

Predstavnici Sindikata su konstatovali da je zdravstveni sistem spreman na eventualni atak virusa Covida – 19 da sve učini za zaposlene i pacijente.

“Zaštitne opreme ima dovoljno. Kada su u pitanju maske koristimo sopstvene zalihe, nešto smo šili i naravno sterilisali dok ne stigne veliki kontigent za nekoliko dana jer je ih je već država poručila. Briseva ima sada dovoljno. Ko će se uzorkovati na virus je procjena epediomološke i infektivne službe, naravno zavisno od simptomatologije koju pacijent ima#,  kazala je predsjednica Samostalnog sindikata zdravstva Ljiljana Krivokapić.

Ona je navela da će zaposleni u zdravstvu dati aktivni doprinos tako što će se pridržavati preporuka, mjera i protokola za ponašanje u ovim teškim situacijama.

“I veliki sistemi se u jednom trenutku nijesu snašli. Mi smo mali sistem, ali smo pravovremeno i dobro reagovali. Nadam da će u narednom periodu, odnosno sredinom naredne nedjelje, kada očekujemo ekspanziju, cijeli zdrastveni sistem i zaposleni spremno odgovoriti ovoj pošasti koja je napala cijeli svijet. Računajući na to opremili smo u granicama mogućeg. Imamo edukovan kadar, imamo zaposlene. Formirali smo i timove, oni su sada kućama zato što je obim posla smanjen da bismo ih štedjeli za eventualni atak Covida – 19”, kazala je Krivokapić.

Kako je istakla svi smo u ovom sistemu zajedničkim snagama da se borimo i da bi dali doprinos kako bi izašli iz ove teške situacije.

“Pacijenti su sa svoje strane našli za shodno da se zaista pridržavaju i da samo hitni slučajevi dolazi na preglede”, kazala je Krivokapić.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve