Nedjelja, 5 Februara, 2023
Rubrika:

Lijek trikafta ipak neće dobiti svako dijete

Sve je u rukama ljekara iz Srbije koji će odlučivati o sudbini onih koji imaju cističnu fibrozu

Roditelji djece sa cističnom fibrozom razočarni su nakon što im je rečeno da ipak neće obezbijediti odmah lijek trikaftu za sve oboljele, ali će se za najkasnije desetak dana potpisati ugovor sa Centrom u Sremskoj Kamenici kako bi osobe iznad 18 godina koje imaju ovu rijetku bolest dobile priliku da se liječe.

Nakon što su roditelji protestovavali ispred zgrade Vlade, njih oko 200, premijer u tehničkom mandatu, Dritan Abazović pozvao je predsjednika Udruženja za pomoć i podršku osobama sa cističnom fibrozom Vladimira Vujkovića i njegove saradnike da razgovaraju. Na sastanku su bili i predstavnici Ministarstva zdravlja.

Nije im obećano da će se ispuniti ono što su tražili – da lijek trikafta dobiju svi koji imaju cističnu fibrozu u Crnoj Gori, a kojih je trenutno 38. Ipak, pomak je napravljan u tom smjeru što će se potpisati ugovor sa Centrom u Sremskoj Kamenici, dok ugovor sa Institutom za bolesti djece u Beogradu već postoji.

-Premijer je iskazao spremnost za obezbjeđenje novca za lijek i rekao da se krene realizaciju nabavke lijeka. Međutim, napomenuo je da je budžet ograničen, tako da će Ministarstvo zdravlja da narednih dana da sredi administraciju i izvještaje koji su potrebni za sve koji su bolesni- naveo je Vujković nakon sastanka.

Rekao je da će doktori u Srbiji, u ove dvije ustanove, odlučiti ko će dobiti trikaftu.

-On neće izgleda neće biti za svu djecu trenutno obezbijeđen i malo smo razočarani zbog toga ali ostalio je na doktorima da procijene kome lijek sleduje. Mi i dalje tvrdimo da lijek svakog sleduje ko ima preko šest godina- kategoričan je Vujković.

Kaže da je na ljekarima u Srbiji težak zadatak – da odluče kome će da daju lijek.

-Bolest je nepredvidiva i ne zna se kome će se stanje možda pogoršati. Ne očekujemo da će napisati taj lijek svima jer oni znaju da Crna Gora nema novca, ali ako oni bi oni rekli da je lijek potreban svima rečeno nam je na sastanaku da će Crna Gora to da ispuni- kazao je Vujković.

Na pitanje kada će se kod nas osnovati Centra za liječenje Vujković je rekao da renutno ne postoje šanse za to jer je Crna Gora mala država, a da bi se osnovala takva ustanova mora da ima 50 djece sa cističnom fibrozom i 100 odraslih.

Ipak napominje da se „ide na varijantu saradnje sa ozbiljnim Centrom u Milanu gdje bi se radile godišnje kontrole“.

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve