Četvrtak, 9 Februara, 2023
Rubrika:

Liberali u Sarajevu: Kredibilitet procesa proširenja EU važan za stabilnost regiona

Konferencija je, kako navode, održana u susret konkregu ALDE saveza liberala Evrope koji se početkom juna održana u Dablinu, kako bi liberalne partije i države Zapadnog Balkana imale zajedničku platformu daljih integracija regiona na tom događaju koji će okupiti sve liberalne lidere, premijere i ministre država Evrope

U Sarajevu je održana konferencija LIBSEEN mreže liberala Jugoistočne Evrope čija je tema bila liberalne ideje za budućnost proširenja EU do 2030. godine. Na konferenciji je učestvovala konferencija Liberalne partije Crne Gore, Ammar Borančič portparol LP i član Upravnog odbora LIBSEEN i Luka Nikolić međunarodni sekretar LP, saopšteno je iz pve stranke.

Konferencija je, kako navode, održana u susret konkregu ALDE saveza liberala Evrope koji se početkom juna održana u Dablinu, kako bi liberalne partije i države Zapadnog Balkana imale zajedničku platformu daljih integracija regiona na tom događaju koji će okupiti sve liberalne lidere, premijere i ministre država Evrope.

Konferenciji LIBSEEN u Sarajevu prijethodili su Samit Zapadni Balkan – EU u Sloveniji i konferencija u Skoplju gdje su donijeti zaključci o podršci daljim evropskim integracijama i reformama u državama regiona. Ovakva zajednička platforma posebno je važna i značajna u vremenu usložnjavanja globalne situacije nakon ruske agresije na Ukrajinu, što je prijetnja za stabilnost i država regiona.

“Zaključeno je da je glavni cilj skupa u Sarajevu povratak povjerenja i kredibiliteta procesu proširenja i očuvanje evropskih i liberalnih vrijednosti u ovakvim, kriznim, trenucima te očuvanje stabilnosti na Zapadnom Balkanu, posebno u Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini i Kosovu.

Konferencija koja je održana uz podršku Evropskog Parlamenta i ALDE saveza, bila je prilika da delegacije država regiona razmijene međusobna iskustva ali i razgovaraju sa predstavnicima država i institucija EU. Događaju su prisustvovali i lider LIBSEEN mreže Roman Jakič, poslanik EP Ilhan Kjučuk kao i lideri i poslanici liberalnih partija država regiona”, zaključeno je u saopštenju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve