Ponedjeljak, 24 Juna, 2024
Rubrika:

KUMOVSKE VEZE: Za oporavak Tužilaštva nužno počistiti Milivojevu zaostavštinu i rasformirati OTG

Portal Aktuelno duže vremena piše o takozvanoj OTG koja je u potpunosti zarobila Tužilaštvo, i čije su udarne pesnice bili Milivoje Katnić i, iz sjenke, njegov kum Zoran Lazović. Iako je ovaj dvojac nakon smjene Katnića izgubio direktan uticaj na Tužilaštvo, ipak u ovoj instituciji imaju svoje ljude na čelu sa rukovoditeljkom Višeg državnog tužilaštva u Podgorici Lepom Medenicom inače kumom Zorana Lazovića, a tu je još uvijek i Katnićev čovjek od povjerenja specijalni tužilac Saša Čađenović.

Nedavno hapšenje službenika ANB-a Petra Lazovića, sina  Zorana Lazovića, kontroverznog bivšeg šefa Sektora za borbu protiv organizovnaog kriminala i bivšeg pomoćnika direktora Uprave policije, pokazalo je da je u SDT-u konačno završena era ”vladavine” Milivoja Katnića i njegove klike.

Iza ove organizacije, koju je portal Aktuelno označio kao Organizovanu tužilačku grupu (OTG), ostali su tragovi kompromitacije, zatvorenosti u mraku korupcije, pravnog nasilja i nepotizma koje su vladalli u Tužilaštvu za vrijeme višegodišenjeg mandata bivšeg glavnog specijalnog tužioca Katnića.

Osim što je postalo očigledno da je SDT konačno profunkcionisalo, hapšenje Petra Lazovića i izdavanje naloga za hapšenje njegovog saborca sa Europolovih transkripata Ljuba Milovića, otvorilo je mnoga pitanja. Prije svega – dokle će dovesti istraga i da li će SDT imati snage da istraje u daljoj borbi protiv grupe koja, kako se sumnja, predstavlja najveću kriminalno-koruptivnu hobotnicu indirektno označenu od diplomatskih krugova kao glavni problem, kada je u pitanju svaki izvještaj EU o napretku u poglavljima 23 i 24.

Portal Aktuelno već je pisao da ova oraganizacija seže duboko u sferu politike, biznisa, NVO i medija, a prije svega se vezuje za kompaniju BEMAX, o čemu možete čitati na OVOM LINKU.

Milan Roćen: Doskorašnji suvlasnik BEMAX-a, politički kišobran koji je ovu OKG štitio od odgovornosti pred zakonom

Kada je u pitanju politička sfera, sa ovom grupacijom najčešće se dovodi u vezu ime bivšeg ministra vanjskih poslova Milana Roćena koji je do nedavno imao vlasnički udio u kompaniji BEMAX.

Zataškavanje Europolovih dokaza – školski primjer djelovanja OTG

Ipak, i pored dubokih veza koje ova grupa ima u gore navedenim sferama, uticaj koji im je do sad davao naveću sigurnost i koji mora da bude potpuno ugašen je onaj vezan za samu tužilačku instituciju.

Kako smo već naveli, portal Aktuelno duže vremena piše o takozvanoj OTG koja je u potpunosti zarobila Tužilaštvo, i čije su udarne pesnice bili Milivoje Katnić i, iz sjenke, njegov kum Zoran Lazović. Iako je ovaj dvojac nakon smjene Katnića izgubio direktan uticaj na Tužilaštvo, ipak u ovoj instituciji imaju svoje ljude na čelu sa  rukovoditeljkom Višeg državnog tužilaštva u Podgorici Lepom Medenicom inače kumom Zorana Lazovića, a tu je još uvijek i Katnićev čovjek od povjerenja specijalni tužilac Saša Čađenović.

Da li je Saša Čađenović štitio OTG?

Da bi dokučili u sumnjive aktivnosti takozvane OTG, treba podsjetiti da je nakon objavljivanja transkripata Europola na portalu Libertass, u maju iz Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) saopšteno da je ponovo formiran predmet povodom podataka koje im je Europol dostavio prošle godine, o vezi crnogorskih policajaca sa kavačkim klanom.

Specijalni tužilac Saša Čađenović, Katnićev čovjek od povjerenja, donio odluku 20. januara 2022. godine, ”da nema osnova za preduzimanje krivičnog gonjenja protiv bilo kog lica za bilo koje krivično djelo za koje se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti, iako su transkripti Europola u SDT stigli još u julu 2021. godine”.

Katnić je nedugo pošto su objavljeni transkripti Europola priznao da je ”Specijalno državno tužilaštvo (SDT) odnosno lično on, a ne Saša Čađenović, odbacio krivičnu prijavu protiv Petra Lazovića”, sina njegovog kuma Zorana. Nakon toga bivši GST je Petra Lazovića pokušao da opravda tako što ga je predstavio kao tajnog agenta, koji je ”sve radio po zakonu”, iako ga je Europol nedvosmisleno označio kao člana organizovane kriminalne grupe “Kavači”.

Nakon toga je postalo jasno da je Katnić imao u posjedu konkretna dokumenta i dokaze, a jedini zadatak mu je po svemu sudeći bio samo da zataška očigledne kriminalne radnje, kad već nije mogao da uhapsi organizaciju koja mu je dokaze proslijedila – Europol!

Milivoje Katnić, samoproklamovani Lovćenski Tajnovidac, prorok i epidemiolog sa dubokom fiokom, za koga se sumnja da je visokopozicionirani pripadnik kavačkog klana: ”Molim ih ponizno kao sto su molili Ćirilo i Metodije, ja se osjecam ka intencija bar jednog od njih”, ”Ja nijesam vudu vrač pa da mogu vudu magijom da ometam nekoga pa ni tuzioca Savovica”, ”Ja sam prilično usmeniji nego pismeniji bez obzira na školu koju sam završio”

Pitanja koja mu je  Uredništvo portala Aktuelno početkom maja postavilo dokazuju da je Katnić ovom svojom izjavom maltene priznao da je duboko umiješan u prikrivanje kriminalnih radnji i da postaje sve očiglednije da je SDT na čijem je čelu bio, pretvorio u Organizovanu kriminalnu grupu (OKG), ili Organizovnu tužilačku grupu (OTG).

Ovu akciju Katnića i Čeđenovića treba posmatrati kao tipičan primjer kako OTG funkcioniše na sakrivanju dokaza i zataškavanju predmeta koji se tiču njihovih članova.

Medenica udarna pesnica OTG

Kako smo već pisali, udarna pesnica i izvršitelj prljavih poslova za OTG je kuma Zorana Lazovića -rukovoditeljka Višeg državnog tužilaštva u Podgorici Lepa Medenica.

Treba podsjetiti da je Medenica imala i te kako zapaženu ulogu u zastrašivanju i vršenju pritiska nakon akcije hapšenja policijskih rukovodilaca, Aleksandra Boškovića i Saše Đurovića, povodom slučaja puštanja kriminalaca Veljka Belivuka i Marka Miljkovića u Crnu Goru.

Lepa Medenica

Državni sekretar u Ministarstvu unutrašnjih poslova Rade Milošević je na vanrednoj pres konferenciji povodom slučaja “Belivuk” prošle godine, izjavio da je rukovoditeljka Višeg tužilaštva u Podgorici Lepa Medenica vršila pritisak na postupajućeg tužioca Vukasa Radonjića u slučaju hapšenja policijskih rukovodilaca Boškovića i Đurovića.

Ispostavilo se da su upravo bivši pomoćnici direktora Uprave policije Zoran Lazović i Enes Baković ukinuli zabranu i omogućili ulazak u Crnu Goru Belivuku i Miljkoviću koji su na teritoriji naše države radili najteža krivična djela. Stoga je jasno koga je Medenica štitila u ovom slučaju.

Vukas Radonjić u međuvremenu je postao dio tima glavnog specijalnog tužioca Vladimira Novovića, a da li je to slučajno, i da li ima veze upravo sa gore navedenim slučajem, ostaje da se vidi.

Nužno rasformirati OTG

Takođe treba podsjetiti na slučaj tužioca Nikole Boričića koji je jedna od žrtava Organizovane tužilačke grupe (OTG) jer je krajem prošle godine smijenjen sa mjesta zamjenika rukovodioca Osnovnog državnog tužilaštva (ODT) u Podgorici na insistiranje Lepe Medenice.

Boričić je u intervjuu za portal Aktuelno – kazao da je nezakonito smijenjen jer nije želio da postupa po nezakonitim nalozima bivšeg v.d. VDT-a Dražena Burića i rukovodioca Višeg državnog tužilaštva Lepe Medenice.

Zoran Lazović – kum (Milivoja i Lepe)

Na osnovu ovih slučajeva jasno je da OTG i nakon smjene Katnića, dovođenja novih kadrova na čelne pozicije VDT-a i SDT-a i dalje ima uticaj u Tužilaštvu preko svojih ljudi, čiji su samo najistaknutiji članovi Medenica i Čađenović.

Njihov cilj je upravo da spriječi procesuiranje slučajeva kakav je ovaj vezan za dokumentaciju Europola koja je nedavno dospjela u javnost. Međutim, po svemu sudeći to im neće uspjeti, a postavlja se pitanje da li će dalja istraga obuhvatiti i bivše, ali i aktuelne tužioce, koji se dovode u vezu sa zataškavanjem teških kriminalnih radnji.

Stoga, da bi čitav ovaj slučaj dobio konačni epilog, prije svega treba rasformirati OTG i detaljno ispitati rad tužilaca koji se vezuju za tu organizaciju. U protivnom Crna Gora će i dalje tapkati u mjestu, a tužilačka institucija nikad neće biti očišćena.

U.P.A.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve