Utorak, 16 Jula, 2024
Rubrika:

STRAH OD IZBORA TUŽILAČKOG SAVJETA: OTG se obračunava sa nepodobnima da bi zadržali svoje pipke u Tužilaštvu

Subverzivni elementi u Tužilaštvu, koji čine takozvanu organizovanu tužilačku grupu (OTG) za koju se vezuju brojne priče o korupciji, nepotizmu i zloupotrebi položaja, znala je da će Tužilački savjet biti izabran do kraja godine i da će promjene u ovoj instituciji nakon toga neminovno doći. Stoga su  počeli sa ''čišćenjem'' određenih segmenata tužilačkih institucija od njima nepodobnih tužilaca i krenuli sa postavljanjem svog kadra.

Skupština Crne Gore danas će izabrati novi Tužilački savjet nakon čega će poslije godina stagnacije, konačno moći da se krene sa čišćenjem jedne od najkompromitovanijih i nejnekompetentnijih institucija u državi.

Zapadni partneri već godinama označavaju Tužilaštvo kao najproblematičniji segment crnogorskog društva i ”rasadnik” korupcije, nesposobnosti i nepotizma, a izbor Tužilačkog savjeta trebalo bi da označi početak reformi i novo poglavlje za ovu instituciju.

Odbor za politički sistem, pravosuđe i upravu utvrdio je u ponedjeljak prijedlog za izbor četiri člana Tužilačkog savjeta iz reda uglednih pravnika – podršku su dobili Siniša Gazivoda, Miloš Vuksanović, Borivoje Đukanović i Filip Jovović.

Tužilački savjet ima 11 članova od kojih su 5. avgusta izabrana četiri člana iz redova tužilaca – Tatjana Begović, Sanja Jovićević, Đurđina Ivanović i Nikola Samardžić. Po funkciji članovi su vršilac dužnosti vrhovnog državnog tužioca, to je još uvijek Dražen Burić i državni sekretar u Ministarstvu pravde, ljudskih i manjinskih prava Boris Marić, kao predstavnik tog resora. Jedanaesti član je iz NVO sektora – Stevo Muk.

U Skupštini danas poslanici biraju Tužilački savjet nakon čega kreće čišćenje Tužilaštva

Organizovana tužilačka grupa

Subverzivni elementi u Tužilaštvu, koji čine takozvanu organizovanu tužilačku grupu (OTG) za koju se vezuju brojne priče o korupciji, nepotizmu i zloupotrebi položaja, znala je da će Tužilački savjet biti izabran do kraja godine i da će promjene u Tužilaštvu nakon toga neminovno doći.

Stoga su  počeli sa ”čišćenjem” određenih segmenata tužilačkih institucija od njima nepodobnih tužilaca i krenuli sa postavljanjem svog kadra. Udarna pesnica i izvršitelj ovih prljavih poslova je rukovoditeljka Višeg državnog tužilaštva u Podgorici Lepa Medenica inače kuma bivšig šefa Sektora za borbu protiv organizovanog kriminala Uprave  policije Zorana Lazovića.

S obzirom da je Lazović kum Milivoja Katnića koji će uskoro po sili zakona morati da ide sa čela Specijalnog državnog tužilaštva  (SDT), jasno je da ova grupacija želi da i nakon izbora novog Tužilačkog savjeta i promjena koje će uslijediti, zadrži uticaj u Tužilaštvu preko svojih ljudi.

Lepa Medenica: Udarna pesnica OTG

Boričić najnovija žrtva OTG

Najnovija žrtva OTG je zamjenik rukovodioca Osnovnog državnog tužilaštva (ODT) u Podgorici Nikola Boričić, koji je u petak smijenjen na insistiranje Medenice jer nije htio da glasa za izbor njene kandidatkinje.

Vrhovno državno tužilaštvo (VDT), sa višom državnom tužiteljkom Lepom Medenicom, smijenilo je Boričića samo nekoliko sati nakon što na elektronskoj sjednici, koju je on organizovao, podgorički tužioci nijesu izabrali Medenicinu kandidatkinju za funkciju zamjenika rukovodioca ODT-a, tužiteljku Andrijanu Nastić.

Nastić je inače sestra od strica Aleksandra Mijajlovića, ”neformalnog” suvlasnika kompanije Bemax, koja se dovodi u vezu sa mnogim ilegalnim poslovima uključujući i šverc cigareta.

Nakon što se obračunala sa nepodobnim Boričićem, Medenica je obavijestila tužioce da je novi zamjenik rukovodioca ODT u Podgorici Armin Selmanović, koji važi za poslušnika.

Tužilac Nikola Boričić – najnovija žrtva OTG

”Niko od tužilaca nije htio da na taj način dođe na položaj, a Selmanović se našao kao kompromisno rješenje, jer važi za čovjeka koji je poslušan, stoga i podložan uticaju određenih interesnih grupacija u Tužilaštvu”, rekli su naši izvori.

Krenuli u akciju nakon usvajanja tužilačkih  zakona

Organizovana tužilačka grupa, krenula je u zauzimanje pozicija po dubini u tužilaštvu još u maju kada je  Skupština Crne Gore usvojila izmjene i dopune Zakona o Državnom tužilaštvu, prema kojima su čelni ljudi u toj instituciji, među kojima je i glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić, morali da idu u penziju.

Kako je portal Aktuelno već pisao, Katnić i njegova OTG, već su prije stupanja na snagu izmjena tužilačkih zakona krenuli da na uticajna mjesta u Tužilaštvu dovode svoje ljude i zauzimaju pozicije koje će im omogućiti da zadrže uticaj i moć koju sada imaju.

U prilog ovoj tvrdnji ide i podatak da je pred Tužilačkim savjetom Crne Gore u maju zakletvu položila Lepa Medenica koja je sada rukovoditeljka Višeg državnog tužilaštva u Podgorici. Njeno ponašanje u slučaju Boričića govori u prilog činjenici da će učiniti sve da ispuni ciljeve svoje OTG.

To što je Katnićev kum, Zoran Lazović, postavio svoju kumu Lepu Medenicu na ovu poziciju, je jasan pokazatelj da stare strukture u Tužilaštvu po svaku cijenu žele da zadrže pipke svoje hobotnice u ovoj instituciji.

Zoran Lazović: Kum Lepe Medenice i Milivoja Katnića

”To je nažalost realno, tužno stanje u Tužilaštvu. Zato aktuelna vlast, ako želi istinske promjene, moraće dobro da se potrudi da počisti stvari ‘po dubini’. Ako to ne uradi sve će ostati po starom”, rekli su naši izvori.

Medenica zadužila vlast

Međutim, članovi OTG već su odavno počeli da puštaju svoje pipke i zbližavaju se sa istaknutim funkcionerima vlasti. Najbolji primjer kako se kadrovi bivše vlasti prilagođavaju novim okolnostima za potrebe organizovane tužilačke grupe koja godinama drži Tužilaštvo zarobljenim je upravo Lepa Medenica.

Ona je učinila veliku uslugu direktoru ANB-a Dejanu Vukšiću i premijeru Zdravku Krivokapiću koji je stao u njegovu zaštitu, time što je konstatovala da ne postoji osnovana sumnja “da je bilo koje lice izvršilo krivično djelo odavanja tajnih podataka, niti bilo koje drugo djelo za koje se goni po službenoj dužnosti“.

Podsjetimo, 19. marta nakon sjednice Odbora za bezbjednost, javnost je ostala šokirana informacijom da je v.d. direktora ANB-a Vukšić, suprotno Zakonu o tajnosti podataka, odao povjerljive informacije jedne obavještajne agencije države članice NATO.

Medenica je oslobodila Vukšića bilo kakve odgovornosti i pored toga što su u službenoj zabilješci koju je direktor ANB-a, mimo procedura, iznio iz zgrade i dao članovima Odbora bila imena i prezimena agenata CIA, kao i agenata ANB i šeme rada američkih agenata. Da ne pričamo o malverzacijama i krivičnim djelima koja su pratila čitav slučaj zataškavanja ovog skandala u koji je umješan (bivši) advokat kriminalnih klanova sa primorja o kojima je portal Aktuelno pisao u desetinama tekstova.

Vukšić i Krivokapić: Lepa ih već pridobila

S obzirom da je Vukšić advokat makar jednog, a kako se spekuliše sarađivao je sa oba kriminalna klana sa primorja, onda je Medenica i po tom osnovu bila u obavezi da mu pomogne.

Katnić poznat po vršenju pritiska na kolege

Portal Aktuelno u seriji tekstova koje smo objavljivali više mjeseci, između ostalog je pisao  da u Tužilaštvu vlada strah od glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića. Prilikom reizbora na funkciju glavnog specijalnog tužioca Katnić nije imao protivkandidata.

Odlazeći glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić, samoproklamovani Lovćenski Tajnovidac, prorok i epidemiolog: ”Molim ih ponizno kao sto su molili Ćirilo i Metodije, ja se osjecam ka’ intencija bar jednog od njih”, ”Ja nijesam vudu vrač pa da mogu vudu magijom da ometam nekoga pa ni tuzioca Savovica”, ”Zetsko pozorište, kad bi ste čuli mišljenje ko je bio tamo, strani diplomatski hor”, ”Ja sam prilično usmeniji nego pismeniji bez obzira na školu koju sam završio”

Glavni razlog zbog kog niko nije izašao na crtu Katniću je, kako smo pisali, strah, jer su eventualni kandidati isprepadani Katnićevim osionim nastupom i načinom na koji se obračunava sa protivnicima koji više pristaje udbaškom isljedniku nego modernom tužiocu.

Treba podsjetiti da su Katnić i njegov tim već duže vremena koristili blokadu Vrhovnog državnog tužilaštva koje je u v.d. stranju zbog političkih kalkulacija, da bi uspostavili svoju strahovladu u Tužilaštvu, o čemu možete čitati na OVOM LINKU.

Čak je i bivši ministar pravde Zoran Pažin jasno kazao prilikom jednog skupštinskog zasjedanja prošle godine da je Tužilaštvo postalo “četvrta grana vlasti”, aludirajući da taj problem mora da se riješi.

Nakon izglasavanja Tužilačkog savjeta, očigledno neće biti dovoljni samo zakonski okviri da bi sproveli reforme, već će morati da se sprovede temeljno ”dubinsko čišćenje” ako želimo da Crna Gora ikad zadovolji kriterijume iz poglavlja 23. i 24.

U.P.A.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Mrki
29.12.2021-19:34 19:34

Nisam siguran da li čitam. In4s…ili pak aktuelno…Ili možda i Vi kao pravosuđe presvlačite košulju