Utorak, 16 Jula, 2024
Rubrika:

Boričić za Aktuelno: Burić i Medenica su me ”sklonili” jer nijesam želio da postupam po njihovim nezakonitim nalozima, na moje kolege vršen pritisak

''Prema mojim informacijama nijedan državni tužilac iz Višeg državnog tužilaštva u Podgorici nije htio da se prihvati funkcije zamjenika rukovodioca u Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici, a nadam se da državni tužilac Armin Selmanović to nije prihvatio zbog toga što mu prije mjesec dana nijesam zaposlio suprugu''

Zamjenik rukovodioca Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici Nikola Boričić kazao je u razgovoru za portal Aktuelno da je nezakonito smijenjen sa te funkcije. Kao razlog za smjenu Boričić navodi ”lični animozitet” koji prema njemu imaju  v.d. Vrhovnog državnog tužioca Dražen Burić i rukovoditeljka Višeg državnog tužilaštva u Podgorici Lepa Medenica.

”Zaključujem da razlog donošenja ovakve odluke ne može biti činjenica da je Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici neefikasno postupalo u 2021. godini, već je isključivo u pitanju želja rukovoditeljke Višeg državnog tužilaštva u Podgorici i v.d. Vrhovnog državnog tužioca da me sklone s obzirom da u prošlosti nijesam želio da postupam po njihovim nezakonitim nalozima” , kazao je Boričić za portal Aktuelno napominjući da je ”čuo da je na njegove kolege vršen pritisak” da podrže kandidatkinju koju je forsirala Medenica.

Podsjetimo, Boričić je u petak smijenjen sa mjesta zamjenika rukovodioca Osnovnog državnog tužilaštva (ODT) u Podgorici na insistiranje Lepe Medenice jer nije htio da glasa za izbor njene kandidatkinje.

Medenica je nakon toga, informisala tužioce u Osnovnom državnom tužilaštvu u Glavnom gradu da se za zamjenika rukovodioca bira Armin Selmanović. Mandat Selmanovića počinje 1.januara naredne godine.

Boričić u intervjuu za portal Aktuelno iznosi svoje viđenje ovoga slučaja i govori o detaljima zakulisnih radnji koje su pratile njegovu smjenu.

Lepa Medenica: Sveti se Boričiću jer nije podržao njenu kandidatkinju?

Aktuelno: Da li ste shodno aktu tužiteljke Lepe Medenice od 23.12.2021. održali sjednicu državnih tužilaca i ako jeste da li je Andrijana Nastić podržana da bude zamjenik rukovodioca državnog tužilaštva?

Boričić: Rukovoditeljka Višeg državnog tužilaštva (Lepa Medenica) u Podgorici je aktom od 23.12.2021. godine zakazala elektronsku sjednicu državnih tužilaca u Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici i predložila državnog tužioca Andrijanu Nastić za zamjenika rukovodioca za 2022. godinu, istovremeno navodeći da je elektronska sjednica rezultat epidemioloških mjera, te da državni tužioci iz Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici glasaju elektronski sa svojih službenih email naloga. Imajući u vidu da je glasanje bilo tajno, nemam uvid u podatak kako je glasanje proteklo ni rezultat istog, međutim, imajući u vidu da je naknadno dostavljena odluka da se za zamjenika rukovodioca Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici bira državni tužilac iz Višeg državnog tužilaštva u Podgorici Armin Selmanović, to zaključujem da državni tužilac Nastić nije imala potrebnu većinu kako bi bila izabrana za zamjenika rukovodioca. Valja ukazati da je rukovoditeljka zakazala elektronsku sjednicu u Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici zbog poštovanja epidemioloških mjera, da bi istog dana, ista ona, zajedno sa kolegama iz Vrhovnog državnog tužilaštva, zanemarila epidemiološke mjere i održala sjednicu gdje su bili fizički prisutni.

Aktuelno: Ako Andrijana Nastić nije podržana da li je Lepa Medenica predložila nekog drugog i da li je predložila nekoga za zamjenika rukovodioca? Da li se sjednica izjašnjavala o tom predlogu?

Boričić: Rukovoditeljka Višeg državnog tužilaštva u Podgorici Lepa Medenica nije predložila nekog drugog kandidata za zamjenika rukovodioca Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici, pa se samim tim sjednica državnih tužilaca Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici nije mogla ni izjašnjavati o takvom predlogu.

Aktuelno: Da li je tačno da su državne tužioce zvali sa određenih adresa kako bi se uticalo na njih da podrže predlog Lepe Medenice?

Boričić: Mogu samo potvrditi da ja nisam dobio niti jedan poziv od viših tužilačkih instanci, niti sam ja bilo kome poziv uputio, a čuo sam da je na moje kolege vršen pritisak.

Nikola Boričić: Smijenjen jer nije htio da izvršava nezakonite naloge sa vrha?

Aktuelno: Ako je Lepa Medenica predložila zamjenika rukovodioca i njen predlog nije podržan, da li ima zakonsko pravo da određuje zamjenika rukovodioca, a da se o tome ne izjasni sjednica državnih tužilaca?

Boričić: Shodno članu 137. stav 3 Zakona o državnom tužilaštvu rukovodioca državnog tužilaštva u slučaju odsutnosti, spriječenosti za rad ili isteka mandata zamjenjuje državni tužilac, koga određuje sjednica državnog tužilaštva za svaku kalendarsku godinu, na predlog rukovodioca državnog tužilaštva. U dosadašnjoj praksi je nezapamćeno da se u Osnovnom državnom tužilaštvu bira zamjenik rukovodioca a da se o tome ne izjasni upravo sjednica tog Osnovnog državnog tužilaštva. Mogu potvrditi da se sjednica državnih tužilaca Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici nije izjašnjavala na predlog da se za zamjenika rukovodioca izabere državni tužilac Armin Selmanović.

Aktuelno: Ko može donijeti konačnu odluku o zakonitosti postavljanja zamjenika rukovodioca ODT-a?

Boričić: Tužilački savjet je jedina relevantna instanca koja se može u konačnom izjasniti o tome da li  je zakonita odluka rukovoditeljke Višeg državnog tužilaštva da postavi zamjenika rukovodioca Osnovnog državnog tužilaštva bez da se o tome izjasni sjednica tog državnog tužilaštva, a moj lični stav je da je ovakva odluka rukovoditeljke Višeg državnog tužilaštva u Podgorici nezakonita. U prilog prethodno navedenom ukazujem na kontradiktorno postupanje rukovoditeljke Višeg državnog tužilaštva u Podgorici koja je prvobitno predložila državnog tužioca Andrijanu Nastić i naložila da se o tom predlogu izjasne državni tužioci iz Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici, nakon čega je predložila državnog tužioca Armina Selmanovića o kojem predlogu se izjašnjavala proširena sjednica Vrhovnog državnog tužilaštva. Dakle, nedvosmisleno se može zaključiti da je rukovoditeljka Lepa Medenica u ovom slučaju jednu zakonsku odredbu tumačila na dva različita načina, što svakako ne može biti zakonito postupanje.

Aktuelno: Da li Lepa Medenica ima zakonsko pravo da za zamjenika rukovodioca Osnovnog tužilaštva odredi tužioca koji uopšte nije iz tog tužilaštva?

Boričić: Zakonom o državnom tužilaštvu nije zabranjeno da se za zamjenika rukovodioca Osnovnog državnog tužilaštva postavi državni tužilac iz Višeg državnog tužilaštva ili iz Vrhovnog državnog tužilaštva, pa samim tim smatram da ne postoji zakonska prepreka da se takva odluka donese, naravno uz poštovanje zakonske procedure izbora predlaganja, glasanja i izbora zamjenika rukovodioca. To se u konkretnom slučaju nije dogodilo prilikom izbora državnog tužioca Armina Selmanovića za zamjenika rukovodioca Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici. Prema mojim informacijama nijedan državni tužilac iz Višeg državnog tužilaštva u Podgorici nije htio da se prihvati funkcije zamjenika rukovodioca u Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici, a nadam se da državni tužilac Armin Selmanović to nije prihvatio zbog toga što mu prije mjesec dana nijesam zaposlio suprugu.

Aktuelno: Ukoliko smatrate da se radi o nezakonitoj odluci da li postoje mehanizmi da se takva odluka ne sprovede i da li ćete ih iskoristiti?

Boričić: Apsolutno smatram da se radi o nezakonitoj odluci i nezapamćenom pravnom nasilju koje se nikada do sada nije sprovodilo u crnogorskom pravosuđu. Kao državni tužilac i kao pravnik ću se svim sredstvima boriti da se ovakva odluka ne sprovede,  s obzirom da bi njeno sprovođenje nanijelo trajne i nesagledive posledice ne samo Državnom tužilaštvu, već čitavom crnogorskom pravosudnom sistemu.

Dražen Burić: Lični animozitet ispred struke?

Aktuelno: Kako komentarišete okolnosti vezane za ovaj slučaj i u čemu vidite razlog Vaše smjene?

Boričić: Postoji više razloga za ovakvu nezakonitu odluku rukovoditeljke Višeg državnog tužilaštva u Podgorici, a jedan od njih je lični animozitet v.d. Vrhovnog državnog tužioca (Dražena Burića) u Podgorici i rukovoditeljke Višeg državnog tužilaštva u Podgorici prema meni s obzirom da sam više puta u prošlosti odbijao da izvršavam njihove nezakonite naloge i zahtjeve. Smatram da sam svojim odlukama kao zamjenik rukovodioca, u svakom trenutku postupao u skladu sa zakonom, pritom čuvajući integritet Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici kako unutar Državnog tužilaštva, tako i u javnosti. Da je u pitanju lični animozitet rukovoditeljke Višeg državnog tužilaštva u Podgorici i v.d. Vrhovnog državnog tužioca najbolje govore rezultati Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici za 2021. godinu, broj procesuiranih predmeta i lica, kao i činjenica da je ove godine Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici imalo veliki broj predmeta koji su pomno medijski i javno ispraćeni, a u kojima je Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici blagovremeno, efikasno i zakonito postupalo, a koje postupanje je naišlo i na pozitivne reakcije ne samo crnogorske javnosti, već relevantnih međunarodnih instanci. Iz svega navedenog zaključujem da razlog donošenja ovakve odluke ne može biti činjenica da je Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici neefikasno postupalo u 2021. godini, već je isključivo u pitanju želja rukovoditeljke Višeg državnog tužilaštva u Podogorici i v.d. Vrhovnog državnog tužioca da me sklone s obzirom da u prošlosti nijesam želio da postupam po njihovim nezakonitim nalozima.

B.Knežević

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

3 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Justicija
30.12.2021-11:30 11:30

Ovaj se preporucije bas…i blagovremeno se slihta ovima koji su sinoc izabrani…jos ako je litijas,samo nebo je granica…

Pike
30.12.2021-15:01 15:01

Zar tebe nije tu doveo onaj Ivica St. Ti li si onaj sto se nijr sa takdostima i koji sa vodjsma klanova ides u bg na kosarku. Zar ti nisi onaj sto seta po Bidbi i sa drustvom bijes prolaznike? To se ne zanoravlja

natalija
30.12.2021-19:59 19:59

Evo danas vijest da je pokrenut postupak protiv ovog lika zbog zastare 13 krivičnih djela za koja je bio zadužen. Ili je neradnik pa ga zbog toga treba pomjeriti ili je za to uzeo pare pa mu treba suditi?