Petak, 9 Juna, 2023
Rubrika:

DOKLE ĆE DOVESTI ISTRAGA: Kriminalna mašinerija konačno načeta, čekaju se nova hapšenja

Osim što je postalo očigledno da je SDT konačno profunkcionisalo, hapšenje Petra Lazovića i izdavanje naloga za hapšenje Milovića, otvorilo je pitanje – dokle će dovesti istraga i da li će SDT imati snage da istraje u daljoj borbi protiv grupe koja, kako se sumnja, predstavlja najveću kriminalno-koruptivnu hobotnicu indirektno označenu od diplomatskih krugova, kao glavni problem kada je u pitanju svaki izvještaj EU o napretku u poglavljima 23 i 24.

Službenik Agencije za nacionalnu bezbjednost Petar Lazović uhapšen je juče po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva zbog sumnje da je počinio krivična djela stvaranje kriminalne organizacije, neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga, krijumčarenje, nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija i zloupotreba službenog položaja.

Istovremeno, SDT je naložio da se privede Ljubo Milović, pripadnik Uprave policije, za koga se u javnosti spekuliše da je povezan sa takozvanim kavačkim kriminalnim klanom.

Prethodno je policija pretresla hotel “Podgorica” čije se vlasništvo dovodi u vezu sa Lazovićevim prijateljem i kolegom Milovićem, ali je, kako saznajemo, on samo paravan za veoma sumnjivu vlasničku strukturu koja se vezuje za Lazoviće.

Hapšenje Petra Lazovića, sina  Zorana Lazovića, kontroverznog bivšeg šefa Sektora za borbu protiv organizovnaog kriminala i bivšeg pomoćnika direktora Uprave policije, pokazalo je da je SDT na čelu sa Vladimirom Novovićem konačno počelo da funkcioniše, nakon godina kompromitacije i zatvorenosti u mraku korupcije, pravnog nasilja i nepotizma koje je vladalo u ovoj instituciji za vrijeme višegodišenjeg mandata bivšeg glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića.

Milivoje Katnić, samoproklamovani Lovćenski Tajnovidac, prorok i epidemiolog sa dubokom fiokom, za koga se sumnja da je visokopozicionirani pripadnik kavačkog klana: ”Molim ih ponizno kao sto su molili Ćirilo i Metodije, ja se osjecam ka intencija bar jednog od njih”, ”Ja nijesam vudu vrač pa da mogu vudu magijom da ometam nekoga pa ni tuzioca Savovica”, ”Ja sam prilično usmeniji nego pismeniji bez obzira na školu koju sam završio”

Dokle će dovesti istraga?  

Osim što je postalo očigledno da je SDT konačno profunkcionisalo, hapšenje Petra Lazovića i izdavanje naloga za hapšenje Milovića, otvorilo je pitanje – dokle će dovesti istraga i da li će SDT imati snage da istraje u daljoj borbi protiv grupe koja, kako se sumnja, predstavlja najveću kriminalno-koruptivnu hobotnicu indirektno označenu od diplomatskih krugova kao glavni problem, kada je u pitanju svaki izvještaj EU o napretku u poglavljima 23 i 24.

Važno je podsjetiti, da su prema dokumentima Europola objavljenim na portalu Libertas, službenici policije Petar Lazović (32) i Ljubo Milović (32) označeni kao članovi kavačkog kriminalnog klana, uz napomenu da bi ”istraga usmjerena na Lazovića i Milovića trebalo da bude prioritet broj jedan crnogorske policije“.

Hotel Podgorica: Glavni štab OKG u sumnjivom vlasništvu, koji čuvaju korumpirani policajci i obezbjeđenje sa dugim cijevima, gdje policija do sad, nije smjela da napravi raciju

Takođe se navodi da su Petar Lazović (u SKY aplikaciji, imao šifru “Junior”) i Ljubo Milović (koristio je nadimak “Zli poručnik“), ”koristeći svoje pozicije, pružali zaštitu kavačkom klanu, a vođi klana, Radoju Zviceru, davali osjetljive operativne podatke i saznanja iz crnogorskog informacionog sistema“.

Obavještajni podaci Europola, između ostalog, ukazuju da je Radoje Zvicer imao ogroman uticaj na aktivnosti crnogorske policije, preko Petra Lazovića ali i njegovog oca Zorana Lazovića, kontroverznog bivšeg pomoćnika direktora Uprave policije i kuma bivšeg glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića.

U transkriptima se takođe pominju i nadimci ”kardinal” koji pripada upravo Zoranu Lazoviću i ”komita” čiji identitet još nije poznat javnosti.

Zoran Lazović i Milivoje Katnić – kumovi

Upravo na ovom mjestu dolazimo do ključnog pitanja – koja je uloga Lazovića starijeg i njegovog kuma Milivoja Katnića, bivšeg, duboko kompromitovanog Glavnog specijalnog tužioca?

Katnić odbacio predmet, nema odgovor na ključna pitanja!

Nakon objavljivanja transkripata na portalu Libertas, u maju je iz Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) saopšteno da je ponovo formiran predmet povodom podataka koja im je Europol dostavio prošle godine, o vezi crnogorskih policajaca sa kavačkim klanom.

Treba podsjetiti da je specijalni tužilac Saša Čađenović, Katnićev čovjek od povjerenja, donio odluku 20. januara 2022. godine, ”da nema osnova za preduzimanje krivičnog gonjenja protiv bilo kog lica za bilo koje krivično djelo za koje se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti, iako su transkripti Europola u SDT stigli još u julu 2021. godine”.

Koga je štitio Saša Čađenović?

Katnić je nedugo pošto su objavljeni transkripti Europola priznao da je ”Specijalno državno tužilaštvo (SDT) odnosno lično on, a ne Saša Čađenović, odbacio krivičnu prijavu protiv Petra Lazovića”, sina njegovog kuma Zorana. Nakon toga bivši GST je Petra Lazovića pokušao da opravda tako što ga je predstavio kao tajnog agenta, koji je ”sve radio po zakonu”, iako ga je Europol nedvosmisleno označio kao člana organizovane kriminalne grupe “Kavači”.

Osim što je pokušavao da napravi budale od čitave domaće i regionalne javnosti, svojom skandaloznom izjavom Katnić je indirektno optužio Europol da ne radi dobro svoj posao i da u dokumentima koje su poslali u julu prošle godine, podvaljuju osobama za koje on smatra da su ”savjesni policajci”.

Nakon toga je postalo jasno da je Katnić imao u posjedu konkretna dokumenta i dokaze, a jedini zadatak mu je po svemu sudeći bio samo da zataška očigledne kriminalne radnje, kad već nije mogao da uhapsi organizaciju koja mu je dokaze proslijedila – Europol!

Pitanja koja mu je  Uredništvo portala Aktuelno početkom maja postavilo dokazuju da je Katnić ovom svojom izjavom maltene priznao da je duboko umiješan u prikrivanje kriminalnih radnji i da sada postaje sve očiglednije da je SDT na čijem je čelu bio, pretvorio u Organizovanu kriminalnu grupu (OKG).

Da je Katnić kako mogao da uhapsi Europol…

Uloga Lazovića starijeg

Iz dokumentacije Europola koju je objavio portal Libertass, takođe je postalo jasno da su zaštitu beogradskim kriminalcima Veljku Belivuku i Marku Miljkoviću za vrijeme višednevnog boravka na Crnogorskom primorju, kako se vjeruje, pružili službenici policije Petar Lazović i Ljubo Milović. Evropska policijska služba preko Sky aplikacije došla je i do fotografija prisnog druženja članova klana i policajaca, za koje vjeruju da su sa njima učestvovali u međunarodnom lancu dopremanja kokaina iz Ekvadora, švercu oružja, cigareta…

Nakon što je portal Libertas objavio nove podatke EUROPOL-a, osim što smo dobili uvid u način na koji funkcioniše ova organzacija, uočili smo i poneko novo ime (Hari i Slobo koji ”valjaju”), uvjerili se u drugarsko ćaskanje ”policajca” i kriminalca, kao i njihov odnos prema poštenim policajcima po ”kojima se pišaju”… Osim toga dobili smo jasne naznake o hierarhiji čitave organizacije.

Druženje policajaca i kriminalaca

U prepisci policajca Petra Lazovića i vođe kavačkog klana Radoja Zvicera, koje je zabilježio Europol, raspravljaju o procedurama i Lazović mu govori ”da to tako mora, zbog procedure”, naglašavajući da samo “Hari i Slobo valjaju”…

Zatim dolazi veoma interesantan dio kad se policajac Lazović pravda, zvaničnom šefu Kavčana ”da će razgovor biti kao sa njim i objasnio da je “Z” – rekao da ih neće protjerivati, zadržavati, uzimati DNK i otiske”.

Ranko Ubović i Aleksandar Mijajlović – neformalni vlasnici kompanije BEMAX povezane sa Lazovićima: Da li će tužilaštvo ispitati sumnjivo porijeklo stotina miliona eura?

Ovo ponajprije upućuje na već medijski plasirane spekulacije, da se pod slovom ”Z” u komunikaciji upravo misli na bivšeg šefa Sektora za borbu protiv organizovanog kriminala (SBPOK) i bivšeg pomoćnika direktora Uprave policije Zorana Lazovića.

Sudeći prema komunikaciji koju obavljaju Lazović – Junior i Zvicer, ”Z” (Zoran Lazović) je čovjek koji odlučuje i od koga zavisi kakav će tretman kriminalci imati u Crnoj Gori.

Da li će Katnić, Lazović i Čeđenović odgovarati?

Dakle, pitanje svih pitanja, koje jednostavno bode oči je – ko je bio šef čitave organizacije? Jer na  osnovu dokumentacije koja je sada dostupna javnosti jasno je da je osoba koja se pominje kao ”Z”, a za koju se sumnja da je bivši visoki policijski funkcioner Zoran Lazović, bio taj od koga je trebalo tražiti odobrenje za akcije.

Da li je tata ”Z” šef?

Što se tiče Milivoja Katnića i njegovog podređenog Saše Čađenovića, ali i svih onih koji su u bivšem SDT-u učestvovali, očigledna je uloga u zataškavanju čitavog predmeta, pa se samo postavlja pitanje kako će sve to objasniti kada zbog ovoga budu morali da odgovaraju nadležnim organima?

Politički, NVO, medijski i ”biznis” pokrovitelji 

Pitanje koje se takođe nameće su i veze Lazovića sa kompanijom BEMAX, koja je kupila gotovo sve uslovno rečeno relevantne medije (osim portala Aktuelno) pa se o toj temi u njima ne piše. O vezama Lazovića i BEMAX-a ipak je, osim portala Aktuelno, pisao i Dejan Milovac iz NVO MANS, čini se nazavisno od svoje šefice Vanje Ćalović Marković, koja je, po svemu sudeći, u zamjenu za ćutanje dobila dva stana o čijem porijeklu nikad nije dala odgovor.

Da li će Milovac ispitati Vanjine sumnjive transakcije?

Nakon hapšenja Petra Lazovića, jasno je da je klupko počelo da se odmotava i da se veze korumpiranih policajaca i kriminalaca neće završiti na ovome.

Jer, kako se sumnja, uticaj ove grupe duboko se širi na tužilačku, političku i biznis sferu.

Kada je u pitanju politička sfera, sa ovom grupacijom najčešće se dovodi u vezu ime bivšeg ministra vanjskih poslova Milana Roćena koji je do nedavno imao vlasnički udio u kompaniji Bemax.

Milan Roćen: Doskorašnji suvlasnik BEMAX-a, politički kišobran koji je ovu OKG štitio od odgovornosti pred zakonom

Optužnice i presude donose nadležni organi i jasno je da se niko ne može javno optužiti prije nego institucije zadužene za vođenje slučaja ne odrade svoj dio posla. Ali sve što je gore navedeno predstavlja samo okolnosti koje prosto ”štrče” i otvaraju niz pitanja koja moraju biti postavljena. A na javnosti je da prati dokle će istraga SDT-a u ovom predmetu doći.

Jer postoji indicija da su Petar Lazović i Milović samo sitni djelovi organizacije koja ima svoje pipke u svim sferama društva, od političke pa sve do NVO i medijske, o čemu je Portal Aktuelno duže vremena je pisao i u narednom periodu će nastaviti da piše.

U.P.A.

 

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

5 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
cetinje
19.07.2022-08:56 08:56

Hapsite SDT,samo “redom”Novovicu treba si poceti od Carevica no te debelo podmaza da izigravas “karaktera”. U Srbina nikad vjere.

Tara
19.07.2022-10:55 10:55

Mafija vlada svuda u svijetu..pa i u EU..za nas je najvaznija sigurnost nase drzave CG..od crkve Srbije..koja vrsi strahovite propagande i napad na drzavu CG…temeljni ugovor..spijunaza..URA..sa Dritanom i Adzicem..pokusavaju..da se zaborave ova nedjela..stim sto se hapse mafijasi..Pogledajte samo sta radi Dritanova..i Zdravkova policija..hapse neduznu crnogorsku omladinu..truju narod suzavcem..vrse progon,,zauzimaju strateske ciljeve CG..kako bi CG nestala..zato pazite se od Europola..mozda zeli da CG kriminalizuje..kako bi CG nestala..a ove kriminalce DF-crkva srbije..Dritan Adzic..itd..dali slobodni prolaz za nestajanje CG…

KLEMENTINA
19.07.2022-12:25 12:25
Reply to  Tara

Svi su se žestoko drznuli kad im je njihov IZABRANIK-jatko u skupštinu SASUO ISTINU u OČI, a NIKO NIKOGA NE POZNAJE KAO SVOJ SVOGA.

Katakomba
19.07.2022-11:25 11:25

Ko misli o sebi porodici najmudrije je cutatii…..Ipak,ne ulazim u analizu teksta niti o tome imam pojma.Ipak,svska cast portalu aktuelno za hrabrost.!!!!!!

Evidence
19.07.2022-11:55 11:55

@Tara – Moj prijatelj, stranac, već duže živi u CG i odlično poznaje ovdašnju političku situaciju, kaže, parafraziram; koliko god su Crnu Goru finansijski oštetili čelnici DPS-a, bukvalno je sitnica u odnosu na štetu koju su joj nanijeli ‘oslobodioci’ od 30 avgusta 2020. Sklon sam da vjerujem, što naravno ne opravdava DPS-ovce.