Srijeda, 29 Novembra, 2023
Rubrika:

Kabinet mitropolita Borisa: Kovač donio nelegalnu odluku kojom pričinjava štetu interesima CPC

''Odluke crnogorskog naroda koje su donijete na Opštecrnogorskom zboru 3. septembra ove godine ne mogu se promijeniti kako bi ko htio i želio'', upozoravaju iz Kabineta mitropolita crnogorskog Borisa

Ministar pravde u Vladi u tehničkom mandatu Marko Kovač donio je nelegalnu odluku kojom pričinjava štetu interesima Crnogorske pravoslavne crkve, poručeno je iz Kabineta mitropolita crnogorskog Borisa u reagovanju na navode Crnogorske pravoslavne crkve (CPC).

Iz Kabineta su reagovali na presudu Ministarstva pravde po kojoj je “odbijen kao neosnovan zahtjev Borisa da penzioniše Mihaila i sebe upiše kao mitropolita”.

“Odluke crnogorskog naroda koje su donijete na Opštecrnogorskom zboru 3. septembra ove godine ne mogu se promijeniti kako bi ko htio i želio”, upozoravaju iz Kabineta mitropolita crnogorskog Borisa.

U saopštenju se navodi da crnogorski narod i svještenstvo za novoga mitopolita “izabrali su vladiku Borisa i priznali za Svetitelja Mitropolita Antonija Abramovića”.

“Učinjeno je to na isti način i s istim legitimitetom baš kao kad je Mitropolit Petar II na Opštecrnogorskom zboru 1834. godine proglasio za Svetitelja svoga strica svetog Petra Cerinjskoga. Stari i novi mrzitelji svega crnogorskog trude se svim silama da umanje epohalnu vrijednost odluka Opštecrnogorskog zbora, održanog 3. septembra. Njihove se zle namjere ipak lome o stijene volje narodne – Božje volje!” Ne može se očekivati da umirovljeni Mitropolit Mihailo u dubokoj starosnoj dobi može prihvatiti promjene, kao što nije uspio inicirati prijeko potrebni duhovno-crkveni napredak posljednjih 25 godina”, naveli su iz Kabineta.

Zamjeraju onima koji ga guraju u “duboku vodu,” ne poštujući njegove godine.

“Njima rukovodi samo želja da se okoriste! Ministar pravde u Vladi u tehničkom mandatu Kovač donio je nelegalnu odluku kojom pričinjava štetu interesima Crnogorske pravoslavne crkve. Grubo se ogriješio o zakonske odrdbe kojima je jasno precizirano da se državni organi ne smiju miješati u izbor poglavara crkava i vjerskih zajednica”, dodaju.

Odgovorili su na njegove, kako kažu, “neodgovorne i nezakonite” postupke.

“Prvo. Može Ministar donositi kakve god hoće odluke, ali Crnogorci ih neće poštovati! Ministri dolaze i prolaze a neki od njih za svoja nepočinstva završe i u zatvoru! Crna Gora ne prolazi i nikakav ministar ne smije se namjerno ogriješiti o njene interese! Ministri se mogu dati nezakonitim i kriminalnim ciljevima, No, Crnogorska pravoslavna crkva ne dozvoljava da se prolazni činovnici poigravaju s njenim postojanjem i sudbinom”, kazali su iz Kabineta Borisa.

Kao drugo navode da “umirovljeni” mitropolit Mihailo može fingirati i sazivati tzv. “Sinod”, zajedno s Simeonom koji je podnosio više puta ostavku i izašao ispod omofora CPC.

“Njihov “Sinod” je imaginaran, a njih dvojica nemaju legalitet ni legitimitet da u Crkvi odlučuju o bilo čemu, uz svo poštovanjene ne može Crkva biti taoc njihovih staračkih sujeta Sinod Crnogorske prvoslavne crkve može sazvati i sastaviti samo novoizabrani Mitropolit crnogorski Boris. Treće. Uz Mitropolita Borisa, član Sinoda je Episkop u Argentini Gorazd. Ako se i on ogluši na poziv za deblokadu rada Crkve, naći će se najbolji način da se kompletira Sveti Sinod Crnogorske pravoslavne crkve”, naglasili su iz Kabineta.

Kao četvrto napominju da u pripremi je zasijedanje novog saziva Mitropolitskog savjeta.

“Na njemu će se pokrenuti procedura donošenja svih potrebnih crkveno-pravnih akata za bolje funkcionisanje Crkve, kao i plan svega što je potrebno za razvoj i stabilnost svakog organizacionog dijela CPC u Crnoj Gori i dijaspori. Neka je na znanje vlastima, Mitropolit Boris, pravoslavni narod i svještenstvo nastaviće da baštine zavjet i put koji je s velikom mukom krčio Sveti Antonije Abramović kao i svi Crnogorski svetitelji”, zaključuju u reagovanju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Yu
27.10.2023-18:34 18:34

Podje Boki u mirovinu a mislio je kupit novi auto