Petak, 22 Septembra, 2023
Rubrika:

Jovanović: Propisana mogućnost davanja obaveznih uputstava za rad

Tema Foruma, kako je saopšteno iz VDT-a, je ''Kontrolna ovlašćenja generalnih tužilaca – bitna uloga u ujednačenom sprovođenju zakona i zaštiti javnog interesa''

Radi jedinstvene primjene zakona propisana je mogućnost davanja obaveznih uputstava za rad, koja mogu biti opšteg karaktera ili uputstva za postupanje u konkretnom predmetu, kazala je V.d. vrhovne državne tužiteljke Maja Jovanović na Trećem radnom forumu generalnih tužilaca balkanskih država koji se održava u Bukureštu, od 8. do 10. novembra.

Tema Foruma, kako je saopšteno iz VDT-a, je “Kontrolna ovlašćenja generalnih tužilaca – bitna uloga u ujednačenom sprovođenju zakona i zaštiti javnog interesa”.

Tom prilikom v.d. VDT-a upoznala je učesnike sa strukturom Državnog tužilaštva u Crnoj Gori, kako bi imali jasniju sliku o načinu na koji funkcioniše naša državnotužilačka organizacija.

Jovanović je pojasnila da je u skladu sa našim zakonom, državni tužilac “nezavistan u radu i donošenju odluke u konkretnom predmetu”.

“Radi jedinstvene primjene zakona propisana je mogućnost davanja obaveznih uputstava za rad, koja mogu biti opšteg karaktera ili uputstva za postupanje u konkretnom predmetu”, navela je ona.

Foto: VDT

Istakla je da uputstvo opšteg karaktera daje vrhovni državni tužilac, dok uputstvo za postupanje u konkretnim predmetima daju rukovodioci tužilaštava, za tužioce u tužilaštvima kojima oni rukovode.

“Davanjem ovakvih uputstava opšteg karaktera, daje se doprinos upravo ujednačenom sprovođenju zakona”, smatra Jovanović.

Iz VDT-a napominju da su učesnici skupa razmijenili međusobna iskustva i praksu, te razmotrili mogućnost za njihovu primjenu u državama iz kojih dolaze. Izrazili su spremnost da daju svoj konkretan doprinos kada je u pitanju unapređenje regionalne saradnje.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve