Utorak, 24 Maja, 2022
Rubrika:

Injac: Rodna ravnopravnost u sektoru odbrane dio je seta demokratskih vrijednosti kojima težimo

Održan ministarski sastanak o unapređenju rodne ravnopravnosti u sektoru bezbjednosti na Zapadnom Balkanu

Rodna ravnopravnost i prava žena u sektoru odbrane predstavljaju dio seta demokratskih vrijednosti kojima težimo, kazala je ministarka odbrane Olivera Injac na danas održanom Ministarskom sastanku o unapređenju rodne ravnopravnosti u sektoru bezbjednosti na Zapadnom Balkanu.

“Ministarka odbrane Crne Gore Olivera Injac, ministar odbrane Srbije Nebojša Stefanović i državni sekretari u ministarstvima odbrane Bosne i Hercegovine i Sjeverne Makedonije, Muhamed Smajić i Dragan Nikolić, potpisali su danas u Budvi Deklaraciju o podršci unapređenju rodne ravnopravnosti u reformi sektora bezbjednosti na Zapadnom Balkanu”, saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

Kako su naveli, Deklaracija je potpisana nakon ministarskog sastanka, čiji je domaćin bilo Ministarstvo odbrane u saradnji sa Programom Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) i Centrom za kontrolu malokalibarskog i lakog naoružanja u Jugoistočnoj i Istočnoj Evropi (SEESAC), a pod pokroviteljstvom Norveške i Slovačke.

Napominju, na sastanku su uzeli učešće i Mirjana Spoljarić Eger, pomoćnica generalnog sekretara UN i direktorka Regionalnog Biroa Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) za Evropu i Zajednicu nezavisnih država (Commonwealth of Independent States, CIS), Boris Gandel ambasador Slovačke u Crnoj Gori, Kjestri Klaeboe generalna direktorka u Ministarstvu odbrane Norveške i Tanja Miščević, zamjenica generalne sekretarke u Regionalnom savjetu za saradnju (RCC)”.

“Učesnici sastanka su iznijeli pokazatelje napretka u domenu rodne ravnopravnosti u resorima na čijem se čelu nalaze, a jedna od tema razgovora bila je vizija unaprijeđenja sprovođenja politika rodne ravnopravnosti u ministarstvima odbrane i u oružanim snagama zemalja Zapadnog Balkana, dok je povedena i detaljna diskusija o dva ključna dokumenta koja treba da pruže smjernice i okvir za uspješniju integraciju rodne ravnopravnosti u sisteme odbrane”, istaknuto je u saopštenju.

Dodaju, riječ je o Drugoj regionalnoj studiji o položaju žena u oružanim snagama zemalja Zapadnog Balkana i Priručniku za sprječavanje rodno zasnovane diskriminacije, seksualnog uznemiravanja i zlostavljanja u ministarstvima odbrane i oružanim snagama država Zapadnog Balkana.

“Konstatovano je da usvojene rezolucije Savjeta bezbjednosti UN-a koje se odnose na žene, mir i bezbjednost, doprinose reformi sektora bezbjednosti i potvrđuju da je promovisanje punog, ravnopravnog i suštinskog učešća žena u sektoru bezbjednosti, važan doprinos izgradnji inkluzivnih, odgovornih i legitimnih institucija”, piše u saopštenju.

Ministarka Injac je sastanak ocijenila veoma uspješnim i produktivnim.

“Ona je istakla da su se ministri, potpisivanjem Deklaracije, saglasili da intenzivno nastave saradnju kroz razne aspekte uključivanja i kreiranja rodnih pitanja u programe i odgovorne politike, te kroz jačanje kapaciteta i mehanizama važnih za upravljanje procesima u toj oblasti”, navedeno je u saopštenju.

Pored toga, kako je kazala, stavljen je akcenat na sprječavanje i odgovor na rodno zasnovanu diskriminaciju, seksualno uznemiravanje i zlostavljanje, te naglašena važnost obuke i osvješćivanja rukovodnog, komandnog i ostalog kadra, kao i razmjene informacija, iskustava i najboljih praksi.

“Ona je iskazala zahvalnost UNDP SEESAC-u i kontributorima, na uloženom trudu, ekspertizi i podršci, koja je bila intenzivna tokom druge faze sprovođenja regionalnog projekta. Injac je zaključila da rodna ravnopravnost i prava žena u sektoru odbrane predstavljaju dio seta demokratskih vrijednosti kojima težimo, i u tom kontekstu, naglasila značaj promovisanja demokratskih, evropskih i evroatlanskih standarda na Zapadnom Balkanu, u cilju jačanja stabilnosti i prosperiteta regiona”, dodaje se u saopštenju.

Ministar Stefanović, navode iz resora, istakao je značaj regionalne saradnje.

“On je kazao da pitanje rodne ravnopravnosti u sektoru odbrane predstavlja veoma bitan faktor kako bi oružane snage mogle obavljati svoje zadatke, te da žene moraju biti zastupljene kako u komandama, tako i na mjestima gdje se kreiraju i usvajaju politike”, stoji u saopštenju.

Iz resora napominju, državni sekretari u ministarstvima odbrane Bosne i Hercegovine i Sjeverne Makedonije, Smajić i Nikolić, istakli su značaj ovakvih susreta, budući da se na takvim i sličnim formatima definišu politike.

“Miščević je podvukla značaj usklađivanja zakonske normative, politika i praksi u ovoj oblasti u zemljama Zapadnog Balkana sa normativom, politikama i praksom Evropske unije i Ujedinjenih nacija”, dodaje se u saopštenju.

Spoljarić Eger je kazala da Deklaracija, uz dvije sveobuhvatne regionalne publikacije, svjedoči o izuzetnom i višestrukom partnerstvu UNDP-a i ministarstava odbrane Zapadnog Balkana, te da pomenuta četiri ministarstva kontinuirano rade zajedno skoro deceniju. Ona je podsjetila da je zajednička deklaracija potpisana 2012. godine, kada je i započeo ovaj projekat koji sprovodi kancelarija UNDP SEESAC.

Najnovije

Savez drvoprerađivača: Joković da stane na kraj višegodišnjim kriminalnim radnjama u šumarstvu

Savez drvoprerađivača Crne Gore pozvao je ministra poljoprivrede, šumarstva i vodprivrede, Vladimira Jokovića, da stane na kraj visegodišnjim kriminalnim radnjama u šumarstvu, koje, kako...

Krivokapić sa Al Hantoulijem: Crna Gora i Palestina njeguju tradicionalno prijateljske odnose

Ministar vanjskih poslova Crne Gore Ranko Krivokapić primio je u posjetu ambasadora Države Palestine u Crnoj Gori, Rabija Al Hantoulija, saopšteno je iz tog resora. “Sagovornici su izrazili zadovoljstvo...

Radulović karijeru nastavlja u Mađarskoj

Srđan Radulović, poznati crnogorski košarkaški stručnjak, naredne sezone biće u Mađarskoj. Radulović je postigao dogovor sa čelnicima Šoprona, aktuelnog prvaka Evrope, gdje će imati dvostruku...

Stoltenberg: Rat u Ukrajini dokaz – poslovanje s Rusijom i Kinom rizik po Zapad

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je da rat u Ukrajini predstavlja dokaz da poslovanje sa autoritarnim vlastima Rusije ili Kine predstavlja rizik po...

UŽIVO Žestoke borbe na istoku Ukrajine, traži se riješenje za izvoz žitarica

Danas je 90. dan rata u Ukrajini. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da Rusija vodi "totalni rat" protiv njegove zemlje što uključuje nanošenje...

Najčitanije

Povezano

Konjević: Vlada snažno osuđuje agresiju Rusije na Ukrajinu, uskoro naredna donacija Vojsci i narodu Ukrajine

Na inicijativu Sekretara odbrane SAD Lojda J. Ostina III održan je drugi sastanak Kontakt grupe za podršku Ukrajini, kojem su prisustvovali ministri odbrane i...

Janko Laković novi šef Obavještajno – bezbjednosnog sektora

Vlada će na današnjoj sjednici za vršioca dužnosti direktora Obavještajno – bezbjednosnog direktorata u Ministarstvu odbrane imenovati Janka Lakovića, saznaje CdM. Laković će na tu funkciju...

Krivokapić povukao predlog za Injac

Ministarstvo vanjskih poslova povuklo je predlog da bivša ministarka odbrane Olivera Injac bude na čelu Centra za bezbjednosnu saradnju (RACVIAC), za koju je kandidovao taj resor...

Đurović prisustvovao sastanku Vojnog komiteta Evropske unije

Načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore, brigadni general Milutin Đurović, prisustvovao je sastanku Vojnog komiteta Evropske unije (EU) u Briselu, saopšteno je iz Ministarstva odbrane. Sastanku su,...

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve