Predsjednik Privredne komore Crne Gore (PKCG) Vlastimir Golubović kazao je da je teško dati procjenu o tome kakvi će biti rezultati u turističkoj, ali i ostalim granama domaće privrede u okolnostima pandemije virusa korona.

Imamo šansu da popravimo rezultat u turizmu

“Prioritet države bilo je i biće zdravlja građana”: Golubović u studiju TVCG
Golubović je u Jutarnjem programu Televizije Crne Gore (TVCG) rekao da, u slučaju stabilizacije epidemiološke situacije u našoj zemlji i regionu, imamo šansu da popravimo rezultate u sektoru turizma.

Smatra da su sve mjere, a posebno posljednje koje se odnose na otvaranje granica, dale rezultate.

Iako se očekivala dobra turistička sezona u junu i julu, s obzirom na dobru epidemiološku situaciju u prvom talasu korone, to se nije ostvarilo.

“Sada imamo potpunu drugu sliku u avgustu. Dobra je popunjenost hotela, broj turista nije ni približno broju od prethodne godine, ali je zadovoljavajući. Ako epidemiološka situacija bude dobra, očekujemo da ćemo imati dobru postsezonu”, kazao je Golubović.

Otvaranje granica sa Rusijom, Ukrajinom, Bjelorusijom, Srbijom, ostalim zemljama regiona, kaže Golubović, daće rezultate.

“Takve najave i imamo od strane naših hotelijara. Teško je procijeniti koliki će biti pad u tom sektoru do kraja godine. Imamo šansu, ako epidemiološka situaicja bude popravljena kod nas i u regionu da popravimo rezultat u sektoru turizma”, kazao je Golubović.

On je istakao i da je pandemija pokazala da se ubuduće dinamičnije mora raditi na diverzifikaciji naših privrednih aktivnosti.

Dobra je popunjenost hotela, broj turista nije ni približno broju od prethodne godine, ali je zadovoljavajući. Ako epidemiološka situacija bude dobra, očekujemo da ćemo imati dobru postsezonu

Podsjetio je da se naša ekonomija posljednjih godina “izuzetno dinamično razvijala”, te da je nezaposlenost u junu 2019. bila na istorijskom minimumu od 15,1 odsto.

“Desilo nam se ono što se desilo cijelom svijetu, da je pandemija zaustavila i našu ekonomiju. Iako smo posljednja zemlja u koju je ušao virus, posljedice na crnogorsku ekonomiju su jako značajne”, rekao je Golubović.

Prioritet države bilo je i biće zdravlja građana, a paralelno sa tim i zdravlje ekonomije.

“Imalo smo pravovremene mjere Vlade kroz tri paketa mjera. Ova kriza pokazala je da nije dobro oslanjati se na jedan ili manji broj sektora, da treba imati diverzifikovanu privredu”, rekao je Golubović.

Prvi paket mjera, kako je rekao, bio je “hitni paket i čini mi se da je dao puni rezultat”.

“Njegova suština je bila odlaganje obaveze plaćanja kredita i građana i privrede, odloženo je plaćanje poreza i doprinosa na period od 90 dana, otvorena je kreditna linija IRF-a…”, podsjetio je Golubović.

Kad je riječ o drugom paketu mjera, on je bio socio-ekonomskog karaktera, a ticao se očuvanja radnih mjesta i likvidnosti preduzeća.

Drugim paketom mjera, podsjeća, bilo je predviđeno nekoliko vrsta subvencija za zabranjene i ugrožene djelatnosti.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve