Povodom informacije da je Vlada na današnjoj sjednici utvrdila inovirani Predlog zakona o slobodi vjeroispovesti, koordinator Pravnog savjeta Mitropolije crnogorsko-primorske protojerej stavrofor Velibor Džomić ističe da se sprema neviđena ideologizacija i politizacija prava na slobodu vjeroispovijesti.

Velibor Džomić

“U ovom momentu imamo samo javnu informaciju o utvrđivanju ”inoviranog” Predloga zakona i izjavu potpredsjednika Vlade Zorana Pažina, ali ne i, kako su ga krstili, ”inovirani” Predlog zakona tako da sadržaj teksta Predloga zakona nije moguće sada komentarisati”, kazao je Džomić.

Prema njegovim riječima, od momenta usvajanja mišljenja Venecijanske komisije 24. juna do 5. decembra, dakle za pet i po mjeseci, SPC-u nije prikazana nijedna odredba Predloga zakona u koju su ugrađene preporuke Venecijanske komisije.

“Pravni savjet Mitropolije crnogorsko-primorske i Eparhije budimljansko-nikšićke je 27. novembra ove godine zvanično dostavio Vladi Primjedbe na Predlog zakona. U tom tekstu su na 92 stranice pravno, činjenično i civilizacijski osporavane brojne odredbe Predloga zakona. Odgovor na te Primjedbe, kao ni na one na Nacrt zakona od 2015. godine, nismo dobili. Nisam siguran ni da su ih pročitali”, navodi Džomić.

Tvrdi da je od dijaloga nije bilo ni ”d” osim jednog sastanka 26. novembra u Mitropoliji na kome su predstavnici Vlade na čelu sa potpredsjednikom Pažinom uslovljali razgovor i pokušali da ga svedu isključivo na preporuke iz mišljenja Venecijanske komisije.

“Jasno smo ukazali da smo za dijalog, ali da se preporuke Venecijanske komisije odnose samo na neusklađenost Predloga zakona sa međunarodno-pravnim aktima. Iznijeli smo i stav koji Pažin i njegovi saradnici nisu htjeli da čuju, a to je da smatramo da je Predlog zakona u suprotnosti sa Ustavom i pravnim poretkom Crne Gore i da se i o tome mora voditi dijalog”, navodi Džomić.

SPC je, dodaje, predložio da se otvori dijalog o restituciji i obeštećenju za oduzetu crkvenu i imovinu drugih vjerskih zajednica poslije Drugog svjetskog rata.

“Prije toga, potpredsjednik Pažin nam je saopštio da su ”donosioci političkih odluka”, kako ih je više puta nazvao, najvažnija pitanja pravne prirode proglasili za politička pitanja iako ona, s obzirom da je riječ o ljudskim pravima, nisu i nikako ne mogu da budu politička i partijska u državi u kojoj su crkve i vjerske zajednice odvojene od države.
Meni je, iznosim lični, a i utisak drugih učesnika, sve to više ličilo na simulaciju dijaloga, o kojoj sam ranije govorio, i pokušaj da se zadovolji neka minimalna forma susreta, ali ne i institucionalni, javni i konstruktivni dijalog o jednom tako važnom i posve osjetljivom društvenom pitanju”, kazao je Džomić.

Vidjeće, kaže, narednih dana šta piše u tekstu Predloga zakona, pa će se izjasniti.

“Lično, očekujem još gora rešenja u tzv. inoviranom tekstu Predloga zakona od onih koja su se 16. maja našla u Predlogu zakona. Nisam prorok, ali se vidi da se sprema do sada neviđena ideologizacija i politizacija prava na slobodu vjeroispovijesti“, zaključuje Džomić.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve