Srijeda, 29 Novembra, 2023
Rubrika:

Dobro bi bilo da Đoković ”pita đeda”

Propaganda sa bilbordima vođena je i na prošlom popisu 2011. godine, kad je glavna zvijezda asimilatorskog desanta bio baš posrbljeni crnogorski teniser Đoković. Stoga režisere aktuelnog velikosrpskog propagandnog spektakla, koji preko bilborda poručuju da ''pitamo đeda'', treba uputiti upravo na đeda i prađeda Novaka Đokovića.

Velikosrpska propagandna mašinerija sa centralom u Beogradu već je punom parom krenula sa subverzivnim i hegemonističkim djelovanjem u susret popisu koji bi u Crnoj Gori trebalo da se održi od 1. novembra.

Jasno je da kriminalni, ratnohuškački režim u Beogradu na čelu sa autokratom Aleksandrom Vučićem želi po svaku cijenu da falsifikuje i preko srpske Bezbjednosno informativne agencije (BIA), odnosno njenog isturenog odjeljenja koje se vodi pod akronimom SPC, izvrši pritisak na što veći broj građana da se izjasne kao Srbi.

Ogromna propaganda je već počela, a hit na društvenim mrežam su bilbordi koji su postavljeni po nalogu propagandnog odjeljenja BIA-e sa natpisom ”ako ne znaš, pitaj đeda”. Time beogradski propagandisti valjda aludiraju da je crnogorska nacija nastala u posljednjih nekoliko decenija i da su se naši preci izjašnjavali valjda kao Srbi. Tu notornu glupost i besmislenu laž lako je demantovati samo uvidom u rezultate popisa održanih sredinom prošlog vijeka.

Propaganda sa bilbordima vođena je i na prošlom popisu 2011. godine, kad je glavna zvijezda asimilatorskog desanta bio baš posrbljeni crnogorski teniser Đoković.

Stoga režisere aktuelnog velikosrpskog propagandnog spektakla, koji preko bilborda poručuju da ”pitamo đeda”, treba uputiti upravo na đeda i prađeda Novaka Đokovića.

Nole, pitaj dedu…

Posrbljeni Crnogorac Novak Đoković, najbolji teniser današnjice, srpskim nacional-šovinistima u Crnoj Gori služi kao model za posrbljavanje Crne Gore. On je zbog svojeg skromnog obrazovanja i još skromnije inteligencije pristao da bude klovn velikosrpske propagande iako su mu se i đed i prađed deklarisali kao Crnogorci.

Publicista Miroslav Ćosović pisao je tekst o nacionalnosti predaka tenisera Đokovića, čije djelove prenosimo u nastavku, uz link čitavog teksta.

Đokovići, od kojih je Novak Đoković, su iz sela Jasenovo polje koje se nalazi desetak kilometara od Nikšića, ispod planine Vojnik. Novakov đed Vladimir (umro 2012) je svojevremeno za beogradski ”Sport” ispričao da su Đokovići porijeklom sa Čeva.

Dakle, Novak Đoković je po narodnosti Crnogorac, porijeklom je iz plemena Čevo/Ozrinići, a plemena ne postoje kod Srba niti su ikada postojala. Nema plemena u Mačvi, Šumadiji, na Kosovu…

O Novaku Đokoviću, stricu-prađedu poznatog sportiste Novaka Đokovića kod koga se porodica tenisera sklonila u vrijeme II svjetskog rata, njegov sin Radonja je novinaru ispričao da je dva puta bio u Sjedinjenim Američkim Državama.

Radonja je prenio porodičnu istoriju, dokumentovano je da je Novak Đoković (po kom je teniser dobio ime), u SAD ulazio preko ostrva Elis kod Njujorka, sačuvani su spiskovi sa podacima o putnicima koji su ulazili u SAD i u tim spiskovima-listama nalazi se i ime i prezime – Novak Đoković.

Kao što je Radonja Đoković ispričao 2012. godine, tako je i bilo – istoimeni stric-prađed tenisera Novaka dva puta je bio u SAD. Prvi put 1906. godine. Sa grupom Crnogoraca Novak Đoković je brodom “Sofia Hohenberg” isplovio iz Trsta 14. aprila a u Njujork je brod uplovio 5. maja 1906. godine.

Ako ste na sajtu “The Statue of Liberty — Ellis Island Foundation” registrovani, možete pogledati listu putnika broda na kojoj se nalazi i Novak Đoković, upisan u registru putnika kao “Novak Giokovich”. Na ovoj listi se nalaze 22 državljana Crne Gore, svima je upisano da im je narodnost crnogorska i svi su naveli da su iz Nikšića. Vjerovatno je u ime svih njih neko rekao da su Crnogorci i da su iz Nikšića. Prađed-stric čuvenog tenisera se nalazi na listi pod rednim brojem 28, iz drugih rubrika saznajemo da je imao 10 dolara i da je išao u Čikago. Radonja Đoković je 2012. tačno naveo Čikago.

Kad su Novak Đoković i njegova familija posrbljeni nije poznato, ali zna se što su bili ”deda i pradeda”

Stric-prađed Novaka Đokovića drugi put je u SAD ušao poslije Balkanskih ratova a prije I svjetskog rata, u martu 1914. godine, tačno kako je Radonja ispričao novinaru prilikom jednog intervjua. U SAD je Novak Đoković putovao iz Bremena brodom “Kronprinzessin Cecilie”. Brod je u Njujork uplovio 18. marta 1914.

Na listi-formularu koja nosi naslov LIST OR MANIFEST OF ALIEN PASSENGERS FOR THE UNITED STATES IMMIGRATION OFFICER AT PORT OF ARRIVAL na kojem se nalazi zapisan njegov ulazak u SAD – “Gjokovic Povak” (tako mu je ime ubilježeno) je zaveden pod rednim brojem 6, a pod rednim brojem 7 i 8 su dva Todorovića. U rubrici koja označava državljanstvo navedena je Crna Gora, potom je u rubrici koja označava narodnu pripadnost upisano – Montenegrin, dakle Crnogorac. Tu su dakle bila svega tri Crnogorca, prvi se prijavio prađed-stric slavnog tenisera i on je, naravno, svojom voljom izjavio da je Crnogorac, o čemu opširnije možete čitati na OVOM LINKU.

Stoga, propagandisti iz Beograda trebalo bi malo bolje da istraže gradivo prije nego što krenu u akciju posrbljavanja. Mada njima je i onako svejedno, istina ih nikad nije ni interesovala.

B.Knežević

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

15 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
@@@@
05.10.2023-07:51 07:51

MA STO ZNA DJED?TO IH JE DJILAS IZMANIPULISAO I NAUCIO DA SE PISU KAO CRNOGORCI.SAMO MORAMO SHVATITI JEDNU STVAR DA NE POSTOJI ARGUMENTA KOJI ONI HOCE ILI MOGU PRIHVATITI.U USTAVU SPC PISE DA JE NASTALA PRISAJEDUINJENJEM AUTOKEFALNE CG CRKVE IKARLOVACKE AUTOKEFALNE CRKVE I SVE UZALUD.NEMA LIJEKA!!!

SuperHik
05.10.2023-08:06 08:06

Najveći Crnogorci su oni koji se rode u Beogradu u kome završe Osnovnu, Srednju školu i fakultet. Naravno sve na srpskom jeziku. Usput su kršteni u SPC ….

Kizami
05.10.2023-12:32 12:32
Reply to  SuperHik

A najveće budaletine su oni koji izjavljuju ovakve nebuloze.

SuperHik
05.10.2023-13:40 13:40
Reply to  Kizami

Iznenadio bi se kada bi znao koliko je vas milogoraca rodjeno u BG u kome su zavrsšili Osnovnu, Srednju školu i faks …

Zzzzzzzzz
05.10.2023-09:11 09:11

Treba podtavit bilbord——rezultati popisa ispod djed novakov montenegrin—— bez takvog nastupa nece biti dobro

xxy
05.10.2023-11:00 11:00

Moji djedovi iz Boke Kotorske su isli u Ameriku prije prvog sv.rata nasao sam ih na ovim sjatovima I uvijek pise Austrougarska , Dalmacija Herceg Novi jer tada je Boka u administrativnoj podjeli u A/U bila sa Dalmacijom. Pogledajte dobro ovaj sajt necete naci niti jednog putnika iz Boke da se izjasnio kao Crnogorac. Iz Crne Gore da jer su imali crnogorski pasos i dolaze iz Crne Gore . Za listu putnika niko ne pita nacionalno osjecanje , pitaju odakle si i koji pasos imas i kad je odgovorio da je iz Crne Gore granicni sluzbenik je upisao Montenegrin, logicno.… Pročitaj više »

xxy
05.10.2023-15:27 15:27
Reply to  xxy

Nasao sam na tim sajtovima i Djeda i njegovog brata ,po maticnim knjigama i vojnoj evidenciji pise im Nacionality :Austrian jer je Boka bila dio Austrije a etnic-origin Serbian

Djede je putovao vise puta tamo amo i vratio se u Boku a njegov brat je ostao i dobio kasnije americko drzavljanstvo i od onda mu pise Nacionality :Amerikan a etnic-origin Serbian.

A to spiskovi putnika nemaju vese sa etnickim porijeklom ,nego po putnim ispravama.
Mom je djedu je pisalo ,Austrian ili Austroungarian a poslije 1.sv rata Serbian ili Yugoslavian, kako kad .

Hey
05.10.2023-17:14 17:14
Reply to  xxy

Samo vi sebe lazite da vam djedovi nijesu bili Crnogorci xaxax

Željko
09.10.2023-22:06 22:06
Reply to  xxy

Kažete Danilov Zakonik iz 1855.
Nešto hoćete kao time u prilog srpstvu da tvrdite, ali ne citirate konkretni član na koji mislite iz toga Zakonika.
To je zato što vam je laž u krvi.
Vi odlično znate da je Jovan Bojović otkrio i 1972. objavio taj Medakovićev falsifikat iz Zakonika u vezi sa narodnošću.
Ali, vaši srpski podli geni, tj. lažava krv računa na dokazanu neznavenost ovog naroda.

xxy
05.10.2023-11:34 11:34

Listu putnika na putnickom brodu pise brodski cata ili neki nizi oficir palube na osnovu putnih isprava i mjesta odakle putujes.

u engleskoj terminologiji Nasionality je odkle dolazis i koji pasos imas ,a Etnic -Origin je rubrika za nacionalnu pripadnost to jest porijeklo a to se ne uzima za evidenciju putnika na putnickom brodu ,nego u ozbiljnijim drzavnim uredima Maticnim knjigama, Popisima i slicno.

Novakovog djeda niko nije pitao sta je po Etnic-Origin nego odakle je i koji pasos ima.

1ss
05.10.2023-13:46 13:46

jedina asimilacija koja se vrsi evo 30 godina je prevodjenja Srba u Crnogorce i to raznoraznim ucijenama. To je jedna i jedina istina . Mene ce priuceni novinar da nauci da je moj predak bio Crnogorac , ne znajuci granice svoje drzave do prije 100 – 150 godina. Pola danasnje drzave nema veze sa Njegosevom i Danilovom Crnom Gorom pa samim tim ni sam Crnogorcima. Posto se ne mozes izasniti kao Hercegovac ili Sandzaklija , onda cemo biti Srbi i Bosnjaci. Ali Crnogorci nismo niti cemo ikad biti. Svako normalan i ko zeli da shvati zna da su se ljudi… Pročitaj više »

Uros
05.10.2023-14:11 14:11

Balsa u svojim tekstovima svaki put smanjuje procenat onih koji bi se izjasnili kao Crnogorci. Jer posle ovih bljuvotina ispunjenih mržnjom i bescascem svaki ko je iole normalan neće da bude isto što i Balsa. Balsa samo ti tako nastavi, ionako te vise niko ne shvata ozbiljno. Odavno si pročitan.

Dragan PV
05.10.2023-16:23 16:23

Kako da pitam djeda kad je umro davno, baba isto. Djedo umro od korone, koga da pitam? Može li da ne pitam nikog a da se pišem Crnogorac. Il bi trebalo da pitam popove iz BH, pošto oni sve znaju.

Nikola
05.10.2023-16:45 16:45

On se prvi boji da zbori ono što bijahu i njegovi preci, on pita oca posrbica koji se jeftino proda Beogradsko pašaluku

Ljubo
05.10.2023-20:55 20:55

Gospodine , nijeste se morali toliko žestiti , što je vrlo uočljivo ,što je prilično i hronično bolesni velikosrpski svijet “provaljen” i što ta nazadna ambicija upravo asimiliše Crnogorce , a “na vuka povika” , pa je gicanje i koprcanje u sopstvenim lažima sad već smiješno . Eto , moj đed Jole je bio “zelenaš” , Crnogorac , otac takođe , kako se i ja ponosno osjećam i izjašnjavam , a posljednjih godina osjećam se počesto neprijatno zbog sve češćih direktnih ili indirektnih uvreda po osnivu moje nacionalnosti . Živim već 50 godina u Srbiji , tačnije u Vojvodini ,… Pročitaj više »