Demokratski front neće organizovati doček pravoslavne Nove godine 13. januara ispred Skupštine Crne Gore, kako je ranije bilo najavljeno – rečeno je Pobjedi u tom opozicionom savezu.

– Odustali smo od dočeka ispred Skupštine nakon saopštenja Sinoda SPC – kazao je Pobjedin izvor iz DF-a. Stav DF-a faktički znači da neće biti okupljanja za 13. januar.

Srpska kuća dva dana ranije odustala je od ideje da organizuje doček pravoslavne Nove godine, a takvu odluku je donijela, kako je saopštio njen izvrni direktor Emilo Labudović, poštujući preporuku Svetog sinoda Srpske pravoslavne crkve “da se izbjegne svaki vid politizacije molebana i litija koje predvode naše vladike, a istovremeno uzimajući u obzir zlokobne najave ovdašnjeg režima da to okupljanje zloupotrijebi i izazove nerede, o čemu već pišu mediji u okruženju”.

Labudović je naveo da tim otkazivanjem, Srpska kuća želi da poruči da ni na koji način ne može biti ugrožena “sabornost i odlučnost sveštenstva, monaštva i vjerujećeg naroda da istraje u masovnim okupljanjima do povlačenja Zakona o slobodi vjeroispovijesti”.

– Na ovaj način ostavljamo dovoljno vremena i prostora da neko od onih za koje naši protivnici ne mogu reći da politizuju ova dešavanja eventualno zakaže takav skup. Na taj način bi se izbjegao svaki vid mogućih zloupotreba i manipulacija koje bi mogle unijeti nepotrebnu konfuziju i ugroziti sabornost pravoslavnog naroda u svom nastojanju da se odupre otimačini naših svetinja – saopštio je Labudović.

U saopštenju Sinoda SPC se, između ostalog, navodi da se do sada pokazalo da su svenarodna okupljanja imala izričito crkveni karakter i zato je neophodno da se i ubuduće izbjegnu bilo kakve političke ili stranačke zloupotrebe ovih jedinstvenih narodnih sabranja.

Komentari

avatar