Demokratska Crna Gora osudila je napad na mladiće u Bijelom Polju, a najoštrije ukoliko je riječ o vjerski ostrašećenom i motivisanom napadu.

Kongres Demokrata

Saopštenje Demokrata prenosimo u cjelosti:

Nakon što se krajem jula mjeseca direktor Uprave policije Veselin Veljović pohvalio nikad boljom bezbjednosnom situacijom, u posljednjih desetak dana imamo paljenja automobila, podmetanje eksplozivnih naprava i prebijanja građana.

Svi ovi događaji signaliziraju da Crna Gora nije zemlja zadovoljavajućeg nivoa bezbjednosti građana.

Posljednji u nizu slučajeva koji to dokazuju jeste napad na Adema Gredića u Bijelom Polju. D. U tom slučaju počinioci se moraju najstrožije kazniti, baš onako kako treba kazniti – na izborima, i vlast i druge partije koje nastoje da izazivaju međunacionalne i međuvjerske svađe i razdore.

U međunacionalnim i međuvjerskim razlikama u Crnoj Gori 21. vijeka ne smije stanovati konfliktni potencijal, ma koliko određene strukture iz vlasti ili, čak, opozicije na postojanje tog potencijala sukobljavanja, računale i željele da na njemu politički profitiraju. Čvrsti smo u stavu da je Crna Gora ta zlokobna vremena u kojima se moglo manipulisati vjerskim i nacionalnim osjećanjima ostavila daleko iza sebe, u ćorsokacima istorije.

No, i pored toga, svjesni smo da vlast decenijama kreira, a dio opozicije, nažalost, prihvata igru podjela po nacionalnoj i verskoj pripadnosti, kao recept opstanka na vlasti i sa druge strane vječitog opstanka u opoziciji. Takva atmosfera, suprostavlja se politici pomirenja, zajedništva, suživota i tolerancije.

Takođe, podsjećamo da Uprava policije i dalje ne rasvjetljava brojne slučajeve napada na građane i imovinu, što ohrabruje kriminalce da nastave sa nezakonitim radnjama koje često, kao što vidimo, znaju biti stavljane u funkciju izazivanja međuvjerske i međunacionalne netrpeljivosti.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve