Ponedjeljak, 27 Marta, 2023
Rubrika:

Crnogorski PEN centar osuđuje napade na Gradsku TV i Mirku Dević

Kako su istakli, ponašanje vlasti u ovome slučaju još jedan je od dokaza da Crnom Gorom, suprotno ustavu i zakonima, upravlja Crkva Srbije kao eksponent velikodržavne politike Aleksandra Vučića

Crnogorski PEN centar najoštrije osuđuje, kako su istakli, orkestrirane napade na Gradsku TV i njenu urednicu Mirku Dević zbog emitovanja autorskoga komentara i TV priloga u kojem je, navofe, analizirano maligno djelovanje paramilitarnih organizacija povezanih s Crkvom Srbije u Crnoj Gori.

“Da je u ambijentu koji je kreiran u potonjih godinu dana u Crnoj Gori rizično baviti se novinarskim poslom, pokazuje brutalna kampanja govora mržnje, prijetnji i pritisaka kojima je izložena novinarka Dević i Gradska TV u cjelini, a čiji su akteri aktuelni crnogorski ministri, poslanici, funkcioneri vlasti, njihovi mediji, ali i brojni anonimni komentatori na društvenim mrežama i portalima. Poziv na linč novinarke Dević i Gradske TV, upućen u formi navodne brige za profesionalizam medija, kako od ministra Milatovića tako i iz resora ministarke Srzentić, kao i šutnja državnih organa pred prijetnjama na društvenim mrežama, za direktnu posljedicu imaju legitimizaciju govora mržnje i nasilja prema novinarima i javnim djelatnicima. Ovakvo ponašanje aktuelne crnogorske vlasti destabilizuje društvo i gura ga u opasnu zonu radikalizacije”, navodi PEN centar.

Kako su istakli, ponašanje vlasti u ovome slučaju još jedan je od dokaza da Crnom Gorom, suprotno ustavu i zakonima, upravlja Crkva Srbije kao eksponent velikodržavne politike Aleksandra Vučića.

“Umjesto da državni organi ove zemlje ispitaju osnovane sumnje da se pod okriljem tzv. crkvenih bratstava u Crnoj Gori formiraju paramilitarne organizacije bez ikakvog dodira s vjerskim djelovanjem, umjesto da ispitaju što su pripadnici tih organizacija radili u Cetinjskome manastiru 5. septembra kad su njihovo prisustvo zabilježile fotografije na kojima su naoružani civili i video snimci koje su sami sačinili, umjesto da se pozabave zločinom koji se dogodio u Nikšiću, kao i ranijim ubistvima i ranjavanjima koja se mogu dovesti u vezu s ovim paramilitarnim organizacijama, umjesto da osude govor mržnje i prijetnje upućene urednici Gradske TV, državni organi Crne Gore vrše nezapamćeni pritisak na taj medij i njegovo uredništvo zbog priloga u kojem je prikazano kriminalno djelovanje tih organizacija u Crnoj Gori”, navode.

Crnogorski PEN centar će, poručuju, kao dio asocijacije koju čini preko 100 članica širom svijeta, o organizovanim i od vlasti podsticanim napadima na Gradsku TV i urednicu Mirku Dević i sve većem pritisku kojem su izloženi crnogorski javni i kulturni djelatnici prepoznati kao kritičari vlasti, obavijestiti Međunarodni PEN centar kao i druge relevantne internacionalne adrese, kako bi se međunarodna javnost mogla informisati o grubom ugrožavanju prava i sloboda u Crnoj Gori.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve