Nedjelja, 24 Septembra, 2023
Rubrika:

”Benevolentan stav nove vlasti prema reviziji bliže i dalje prošlosti, dublje i opasnije podijelio crnogorsko društvo”

Direktor TVCG Slavko Đurđić poručio je da neće odustati od uređivačke politike koja će podsjećati javnost da se zločini ne mogu relativizovati, niti zločinci prometati u heroje, a dželati u žrtve

U serijalu “Suočavanje s prošlošću”,Televizija Crne Gore je u protekla tri meseca prikazala sedam dokumentarih filmova koje je Agencija SENSE proizvela između 2001. i 2017. godine, tokom izveštavanja sa suđenja pred Haškim tribunalom. Direktor TVCG Slavko Đurđić poručio je da neće odustati od uređivačke politike koja će podsjećati javnost da se zločini ne mogu relativizovati, niti zločinci prometati u heroje, a dželati u žrtve.

Kako su kazali iz Agencije, inicijativa za prikazivanje filmova potekla je od direktora TVCG Slavka Đurđića koji je, u obraćanju SENSE Centru za tranzicijsku pravdu, sljedbeniku nekadašnje Agencije i nosiocu autorskih prava na filmove, naveo da je “crnogorskom društvu neophodno takvo suočavanje, budući da se posljednjih mjeseci s najviših adresa nove vlasti, može čuti negiranje genocida u Srebrenici i dovođenje u pitanje objektivnosti Haškog tribunala, dok je veličanje likova i djela Karadžića i Mladića, u javnosti, postalo poželjno i normalno…” Kako smatra Đurđić, sve to je “u funkciji negiranja crnogorske državne i nacionalne samobitnosti i nezavisnosti, kao i promovisanja velikosrpske ideje pod novom firmom – “Srpski svet”.

Reakcije na emitovanje “Suočavanja s prošlošću” su, po Đurđiću, bile više neformalnog karaktera.

“Na osnovu komentara i brojnih poruka našoj televiziji, uz pohvale, antiratna Crna Gora još jednom je nedvosmisleno iskazala otpor i protivljenje ideologiji krvi i tla”, kazao je Đurđić.

“Generalni stav nove vlasti, kad je riječ o serijalu i uređivačkoj politici Javnog servisa, jeste da se ne treba baviti prošlošću koja “dijeli crnogorsko društvo”, već aktuelnim temama od značaja za građane”, saopštili su iz Agencije.

U izjavi za SENSE nakon emitovanja serijala, Đurđić navodi da je “takav benevolentan stav nove vlasti prema otvorenoj reviziji bliže i dalje prošlosti, mnogo dublje i opasnije podijelio crnogorsko društvo nego SENSE-ov i svi drugi serijali”.

“U kojima se TVCG, više godina, kontinuirano bavila ratnim zbivanjima i zločinima – od sramnog napada na Dubrovnik, preko izručivanja izbjeglica i otmice putnika u stanici “Štrpci”, do zločina u Bukovici i Srebrenici”, kazao je Đurđić.

Ne umanjujući značaj tzv. životnih tema, zaključuje Đurđić, sadašnje uredništvo neće odustati od uređivačke politike koja će podsjećati javnost da se zločini ne mogu relativizovati, niti zločinci prometati u heroje, a dželati u žrtve.

Emitovanja serijala “Suočavanje s prošlošću” na TVCG pozitivno su ocijenile i neke od crnogorskih organizacija civilnog društva.

“Prikazivanje dokumentarnih filmova agencije SENSE o procesuiranju ratnih zločina pred Haškim tribunalom na Televiziji Crne Gore je pozitivan primjer služenja javnom interesu istinitog izvještavanja o bolnim temama iz prošlosti koje itekako opterećuju i sadašnjost i budućnost Crne Gore i regiona”, smatra izvršna direktorica podgoričke NVO Akcija za ljudska prava Tei Gorjanc Prelević.

Važan rad Haškog tribunala na utvrđivanju činjenica o ratnim zločinima, dodaje ona, ostao je nažalost nedovoljno poznat javnosti i podložan populističkim i netačnim interpretacijama i sa vrhova vlasti.

“Dokumentarni filmovi kakve je proizvela agencija SENSE su dragocjeni, jer kratko, istinito i vrlo upečatljivo informišu širu publiku, koja ne čita presude”, zaključuje Tea Gorjanc Prelević.

IzvorRTCG

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve