Nedjelja, 24 Septembra, 2023
Rubrika:

Otvoreno pismo radnika: Savjet RTCG da sankcioniše nalogodavce zabrane upotrebe jotovane varijante crnogorskog jezika

Traže od Savjeta RTCG da sankcioniše nalogodavce ove diskriminatorske odluke, bez presedana u istoriji ove kuće

Više zaposlenih u Televiziji Crne Gore iskazali su podršku kolegi Žarku Božoviću, kao i svim zaposlenim u RTCG koji su diskriminisani po bilo kom osnovu i izražavamo protest zbog izrečene zabrane upotrebe jotovane varijante crnogorskog jezika u programu Javnog servisa. Traže od Savjeta RTCG da sankcioniše nalogodavce ove diskriminatorske odluke, bez presedana u istoriji ove kuće.

Njihovo otvoreno pismo prenosimo u cjelosti

Zalaganjem za, kako je rečeno, upotrebu „standardizovanog jezika“ nameće se uži standard od onog koji Ustav Crne Gore propisuje i time potire Ustavom zagarantovana kategorija i krši  ustavno i osnovno ljudsko pravo da pišemo i govorimo jezikom naroda kojem pripadamo.

Cijenimo da, i kao Javni servis i kao medijska kuća koja u svom nazivu nosi ime Crne Gore, imamo profesionalnu obavezu da njegujemo i afirmišemo crnogorski jezik u svom bogatstvu njegovog sazvučja. Podsjećamo da je u tom jeziku sačuvana hiljadugodišnja istorija crnogorske države, njena kultura i tradicija, genetski kod crnogorskog naroda… Smatramo zato da svaki atak na crnogorski jezik, po svojoj suštini, znači udar na temeljne vrijednosti na kojima je kroz vjekove počivalo crnogorsko društvo. A Javni servis jedne države, po definiciji, ima obavezu da štiti i promoviše upravo te vrijednosti.

Posebno je razočaravajući način na koji je generalni direktor RTCG pokušao da „riješi“ ovaj spor. Umjesto da u stilu dobrog menadžera pokaže kompetenciju i odgovornost, Raonić se priklonio argumentima sile a ne istine i  stereotipu da svaka individualnost i različitost, od one koju menadžent nameće, predstavlja, ništa manje, nego udar  na instituciju i državu.

Povodom ocjene generalnog direktora da je kolega  Žarko Božović jedini novinar RTCG koji „tvrdi da mu je neko nešto zabranio“ i Raonićeve insinuacije da unutar kuće nema novinara na koje je vršen pritisak – saopštavamo da to nije tačno. Pred Osnovnim sudom u Podgorici vodi se postupak za mobing, a podignuto je više tužbi zbog otkaza i nezakonitih razrješenja nakon  dolaska Borisa Raonića na čelo Javnog servisa. Takođe, podsjećamo Savjet da je nedavnom prvostepenom presudom Osnovni sud presudio da je njihova odluka o izboru generalnog direktora nezakonita. Kao poseban vid pritiska, Raonić kontinuirano koristi institut oduzimanja radnih zaduženja, izmjena ugovora o radu i raspoređivanja zaposlenih na nižerangirana i manje plaćena radna mjesta, bez obzira na nesporne rezultate postignute na poziciji koju su pokrivali. Praksa tihih smjena, bez ikakvog obrazloženja, prijetnje proglašavanjem tehnološkim viškom, sprovode se  u osvetničkom maniru, kao kazna za  poslenike ove kuće  koji, za razliku od bivšeg NVO aktiviste,  znaju da je sloboda izražavanja mišljenja garantovana i Ustavom i međunarodnim konvencijama.

Na kraju, višedecenijsko novinarsko iskustvo, profesionalni i lični kredibilitet obavezuju nas i da se ogradimo od programskih promašaja i ozbiljnih skandala, koji od izbora novog menadžmenta diskredituju misiju javnog servisa i urušavaju ugled najstarijeg crnogorskog elektronskog medija.

Podsjećamo Savjet da rukovodeće pozicije ne donose samo privilegije, već podrazumijevaju i odgovornost.

Snežana Rakonjac

Tanja Šuković

Nataša Baranin

Srđan Čović

Dragan Tomašević

Vesna Terić

Vanja Šćekić

Jadranka Prelević

Slavica Kruščić

Vesna Banović

Branko Vojičić

Jelena Bobičić Čović

Duška Stanić

Musa Đokaj

Budimir Raičević

Časlav Vujotić

Julijana Žugić

Sanja Ćosović

Milena Đurović Stanojević

Ana Kruščić

Goran Stanojević

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Milovan
27.01.2023-18:21 18:21

Moja poruka zarku i njegovim kolegama kojiga podrzase znam da ste u manjini i da je javni servis odavno u rukama svetosavskih kleronacionalisttickih struktura Ja molim Zarka da se ne povuce znam dasumu jutros ponudili da se vrati u informativni program Nemoj im nasjest jer to je mediska mafija Natjeraj ih da se javno izvinu

Ove što ste
27.01.2023-22:40 22:40

pobrojali narod nevoli slušat ni gledat u velikom broju. Napravite anketu pa ćete viđet.