Piše: Novak Adžić

Kad gospodin Velibor Džomić, stranac i izvanjac, lice bez crnogorskog državljanstva, izvorni ljotićevac, osvjedočeni srbo-četnik, došljak u Crnu Goru, sa produženim privremenim boravkom, on, pop Srpske crkve pjeva okupatorske i velikosrpske četničke pjesme, s društvom u kafani, to nije dobro za Crnu Goru, slobodu i demokratiju i njenu državnu nezavisnost.

Jer to pokazuje ko je i kakve su njegove loše namjere prema državi Crnoj Gori i slobodnoj crnogorskoj naciji i građanskom društvu u njoj.

I preksinoć, došljak i Amfilohijev protojerej, inače, bez dana teoloske škole, popuje, drži banak na RTCG 1, navalentno i nepristojno, jer je, predstavnik okupatorske institucije, ne da progovoriti uglednom advokatu Nikoli Martinoviću o temi koja se odnosi na važeći Zakon o slobodi vjeroispovijesti Crne Gore.

FOTO: RTCG

Jada i čemera našeg, kad Džomić može falsifikovati pravnu istoriju Crne Gore i držati, uzurpacijom pravila dijaloga, zapravo  monolog na RTCG 1. Ali i pored toga, dignitetski otpor moramo, u skladu sa Ustavom i zakonom, pružiti takvim i sličnim devijacijama, kulturno i civilizovano demantovanti istorijske neistine i pravne površnosti, koje je na RTCG eksponirao gospodin Velibor Džomić.

U prilogu ovog kratkog teksta dajem video-zapis kad gospodin Velibor Džomić, u sred Crne Gore, pjeva  glavnu četničku pjesmu iz doba drugog svjetskog rata. Da se zna što misle i što nam spremaju SPC, njen kler, episkopat, politički protestanti, litijaši i molebanci, uz podršku i učesnje velikosrpskih političkih partija, opozicionih i drugih struktura.

Takođe, pored navedenog videa, prezentiram javnosti, i ono što je akademik SANU književnik i bivši predsjednik SRJ (1992-1993) Dobrica Ćosić u formi faksimila napisao o gospodinu Veliboru Džomiću.

“Več sam zapisao, Vlibor B. Džomić ljotićevski, četnički, glupački me napao kao komunistu. Taj Džomić, za kojeg mi vladika Sava kaže da je agent provokator i da je on tu ništariju najurio iz šumadijske eparhije, sad je po Atanasijevom i Amfilohijevom diktatu klevetnički izvršio napad na mene, braneći Crkvu, veru i srpstvo. Ali vladike Amfilohije i Atanasije se ne usuđuju da polemišu sa mnom, ti crnorisci nemaju hrabrost da se sa mnom sudare”, navodi, između ostalog, Ćosić u “Istoji jednog doba”.

Dalje Ćosić Džomića naziva “bitangom, pokvarenjakom i mračnjakom”.

Za opširniji opis Velibora Džomića, prilažem skenirane izvode iz Ćosićevih knjiga.

Sapienti sat.

(Autor je pravnik i istoričar)

*Zabranjeno je kopiranje i korišćenje objavljenog sadržaja bez saglasnosti redakcije portala Aktuelno.me i autora teksta

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve