Utorak, 30 Aprila, 2024
Rubrika:

Legende Mundijala: Kralj fudbala nije volio nadimak Pele

Pele naravno nije bio nikakav pronalazač i naučnik, ali je u svijetu fudbalu stekao najviše moguće zvanje. Fudbalu je posvetio cio život. Zato i jeste kralj ove igre

Edson Arantes do Nasimento, mnogo poznatiji kao Pele, po mnogima je najveći fudbaler koga je svijet ikada imao. Naravno, osim za Argentince, oni veličaju svoje Maradonu i Mesija.

Pele je za prvi tim Santosa debitovao 1956. godine, mjesec dana prije nego što je proslavio 16. rođendan, da bi samo 10 mjeseci kasnije obukao dres brazilske reprezentacije u utakmici sa najvećim rivalom, Argentinom.

Sa 17 godina je postao najmlađi fudbaler Svjetskog prvenstva 1958. godine u Švedskoj, i to je dugo, sve do 1982. godine bio svjetski rekord. Međutim još dva rekorda sa tog Mundijala i danas su u vlasništvu legendarnog kralja fudbala.

Pele je najmlađi strijelac u istoriji Svjetskih prvenstava sa 17 godina i 239 dana, ujedno i najmlađi osvajač zlatne medalje. Imao je tada deset dana više. Ta dva rekorda teško da će ikad iko dostići. Prvi gol te ‘58. postigao je u četvrtfinalnoj pobjedi nad Velsom od 1:0. Zatim je zabio het-trik u polufinalu sa Francuskom, da bi u finalnom meču dva puta zatresao mrežu domaćina turnira, Švedske. I sve to sa 17 godina.

Četiri godine kasnije Brazil je u Čileu odbranio titulu svetskog prvaka, ali je Pele doživio tešku povredu već na početku takmičenja. I 1966. u Engleskoj bio je žrtva grubih čuvara zbog čega je Brazil prerano završio turnir. Međutim ‘70. bio je veliki povratak i Karioka i Pelea.

Kralj fudbala, kako su ga mnogi nazivali, predvodio je Brazil do treće titule prvaka svijeta, što nije uspjelo ni jednom svjetskom fudbaleru prije ni posle njega. Istovremeno, tim Brazila u kome su te 1970. pored Pelea još bili Rivelinjo, Žairzinjo i Tostao, smatra se najboljim koji je ikada igrao na Mundijalima.

Brazil je u finalnom meču pred 107.000 gledalaca na stadionu Acteka u Meksiko Sitiju pobijedio Italiju sa 4:1. Pele je fantastičnim pogotkom u 19. minutu otvorio goleadu u ovom spektakularnom meču.

Bio je to Peleov oproštaj od Svjetskih prvenstava, dok je posljednji meč u dresu Karioka odigrao baš protiv Jugoslavije 18. jula 1971. godine pred 150.000 gledalaca na čuvenoj Marakani u Riju. Utakmica je završena neriješeno 2:2. Pele nije bio strijelac na toj oproštajnoj utakmici, ali golovi su pored nezaboravnih igara svakako obilježili njegovu fantastičnu karijeru. Samo u dresu reprezentacije Brazila postigao ih je 77 na 92 meča.

Ukupno računajući utakmice u dresu Santosa, potom i njujorškog Kosmosa postigao je nevherovatnih 1281 gol na 1363 utakmice. Na svhetskim prvenstvima nikada nije bio prvi golgeter, ali je sa ukupno 12 postignutih golova na 14 utakmica jedan od najboljih strijelaca svih vremena. Po fudbalskom umijeću svakako je prvi. Jedan, jedini, neprevaziđeni, jednostavno Pele. Riječ koja je postala sinonim za Kralja fudbala. Mada on sam, otkrio je da čuveni nadimak, po kome je postao poznat širom svijeta, zapravo nikad nije volio. Stekao ga je još u detinjstvu od drugova koji su ga zadirkivali zato što ga je majka stalno dozivala da prestane sa šutiranjem konzervi i krpenjača, peleada.

Po drugoj verziji nadimak Pele dobio je zbog svog tadašnjeg ljubimca i golmana Vasko da Game Bilea, koga je on pogrešno izgovarao kao Pele, pa su dječaci počeli tako da ga oslovljavaju. Ta riječ na portugalskom jeziku nema nikakvo značenje, dok na hebrejskom znači – čudo!

I za kraj još jedna zanimljivost. Roditelji su ga zvali Edson, a to ime su mu dali po čuvenom američkom pronalazaču Tomasu Edisonu, samo što su odlučili da iz imena izbace slovo „i“. Ipak, napravljena je greška u izvodu iz matične knjige rođenih gde je zaveden kao – Edison.

Pele naravno nije bio nikakav pronalazač i naučnik, ali je u svijetu fudbalu stekao najviše moguće zvanje. Fudbalu je posvetio cio život. Zato i jeste kralj ove igre.

IzvorN1

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve