Utorak, 30 Aprila, 2024
Rubrika:

Orlandić: Građani da izaberu stabilnu vlast

Orlandić vjeruje da će državotvorni blok osvojiti najveći broj glasova u svim opštinama

Vjerujem da će poslanici izglasati nepovjerenje Skupštini i da ćemo naredne godine imati izbore, ocijenio je potpredsjednik Socijaldemokrata Danilo Orlandić u emisiji “Pressing” Gradske RTV.

Orlandić vjeruje da će državotvorni blok osvojiti najveći broj glasova u svim opštinama.

“Vjerujem da će izbori 23. oktobra pokazati jasan odgovor sadašnjoj vlasti – da nije dovoljno dobra i da će pružiti šansu našim političkim subjektima da ostvare ubjedljivu pobjedu”, dodaje Orlandić.

Ističe da građani imaju pravo na izborima da izaberu stabilnu političku vlast koju, kako kaže, nemamo već dvije godine.

Orlandić smatra da javni funkcioneri ne smiju sebi davati za pravo da se u javnosti i van nje druže sa bezbjednosno interesantnim osobama.

Međutim, dodaje, direktor Uprave prihoda i carina Rade Milošević u prethodnom periodu je upravo to radio i nije se ograđivao od toga.

“Stoga je javnost njega unaprijed osudila. To je nešto što javni funkcioneri moraju da izbjegavaju i osnov odnosa prema državi i resursima koje nam ona daje na raspolaganju”, ocjenjuje Orlandić.

Komentarišući spaljivanje cigareta bez prisustva policije, Orlandić kaže da je sprovedeno netransparentno.

“Kada je takva situacija u carinskoj i poreskoj upravi, onda se s pravom javlja sumnja u ispravnost i zakonitost postupaka u prethodnomm periodu. Dok smo mi bili na vlasti, svaka mala priča u novinama je zahtijevala da odmah odemo u tužilaštvo i damo izjave. U više navrata sam zbog pisanja pojedinih medija pozivan u tužilaštvo da dam izjavu. Ne vidim da se to radi u ovom mandatu i vjerujem da će se ta praksa promijeniti”, pojašnjava Orlandić.

Ističe da su javni funkcioneri u obavezi da obezbijede transparentnost.

“U Baru su zaplijenjene zakonite cigarete koje su navodno spaljene i, kako vidimo, one su našle drugi put. Ja se bojim sudskih postupaka koje će pokrenuti vlasnici tih cigareta koje su bile smještene u magacinu – i da će država to da plati. Ako imate zvanična skladišta, cigarete koje su popisane i stoje uredno u magacinima i ako vi to otmete, onda imamo ozbiljan problem funkcionisanja države. To su informacije koje javnost ima i koje treba da ispita tužilaštvo”, navodi Orlandić.

Od “osvježenja”, kaže, nijesmo dobili nikakve promjene na bolje i vjerujem da to građani primjećuju.

Orlandić kaže da premijer kojem je izglasano nepovjerenje Dritan Abazović spinovanjem pokušava da prebaci fokus sa važnijih tema.

“Nama trebaju informacije da li se neko u okviru poreske i carinske uprave bavio radnjama koje su već par dana u fokusu. Nemamo odgovore na par ključnih tema, pored ostalog, da li su policija i sve ostale službe bezbjednosti uradile sve što je do njih 4. i 5. septembra, da li je ubistvo koje se desilo na Cetinju u potpunosti razjašnjeno, zbog čega nema odgovornosti pojedinaca koji su bili dužni da se u ime države sa tim sučele…”, navodi Orlandić.

Podsjeća da je, kako kaže, jednim aktom gotovo 200 rukovodilaca predškolskih, osnovnih i srednjih škola smijenjeno.

“Ta šteta će da bude milionska. Podsjetimo da su svi rukovodioci od 30. avgusta smijenjeni nezakonito. Sud je povodom mog slučaja utvrdio da sam nezakonito smijenjen i vodim još par postupaka kao i ostale moje kolege”, dodaje Orlandić.

Ističe da se posljednje dvije godine na državne resurse potpuno drugačije gleda.

“Nerazjašnjene su afere koje su pokrenute u ove dvije godine, mnoge stvari su obavijene velom tajne”, ukazuje Orlandić.

Imenovanjem Sava Kentere za direktora Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB), ističe, bezbjednosni sektor se okrenuo službi u interesu Crne Gore.

“Svjedočimo odličnoj saradnji ANB-a sa zapadnim partnerima. Vjerujem da će Kentera ostati direktor Agencije i u narednom periodu. Njegovi rezultati su izuzetno vidljivi i Crnoj Gori je toga falilo”, ocjenjuje Orlandić.

Vjeruje da će ANB, u saradnji sa Specijalnim državnim tužilaštvom (SDT) dati odgovore na sva pitanja koja nas kao društvo opterećuju.

“Crna Gora treba da se okrene posvećenosti NATO ciljevima, integraciji u EU i boljem životu za naše građane”, zaključuje Orlandić.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve