Nedjelja, 19 Maja, 2024
Rubrika:

Zelenski: Protiv Ukrajine je počinjen zločin, imamo pet zahtjeva za mir sa Rusijom

Zelenski je istakao da Ukrajina ima pet zahtjeva za mir sa Rusijom o kojima, kako je naveo, nema pregovora.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski se videoporukom obratio Generalnoj skupštini UN-a, koja se održava u Njujorku.

“Ukrajina želi mir. Europa želi mir. Svijet želi mir. Vidjeli smo ko je jedini ko želi rat. Samo jedna članica UN-a od svih je sretna zadovoljna ovim ratom”, rekao je Zelenski i dodao kako su “sankcije protiv agresora dio mirovne formule”.

Zelenski je pred UN-om pozvao svijet na “kažnjavanje zbog zločina agresije i zbog kršenja teritorijalnog integriteta” pa dodao: “Ta kazna mora ostati na snazi sve dok se međunarodno priznate granice ne vrate u prvotno stanje.”

Ukrajinski predsjednik je u sklopu svojih poziva na kažnjavanje Rusije rekao da to uključuje i zabranu glasanja Rusiji u međunarodnim tijelima i korištenja svog prava veta u Savjetu bezbjednosti UN-a.

“Sve dok agresor sudjeluje u tijelima međunarodnih organizacija koje donose odluke, on mora biti izolovan od njih”, rekao je Zelenski.

Zelenski je predstavio pet tačaka “ukrajinske mirovne formule”.

“Protiv Ukrajine je počinjen zločin i mi zahtijevamo pravednu kaznu za to”, rekao je Zelenski, prenosi Rojters.

On je zatražio da se Rusiji zabrani da glasa u međunarodnim tijelima i koristi veto u Savjetu bezbjednosti.

Zelenski je istakao da Ukrajina ima pet zahtjeva za mir sa Rusijom o kojima, kako je naveo, nema pregovora.

Među njima su kazna za rusku agresiju, obnavljanje bezbjednosti Ukrajine i teritorijalni integritet i bezbjednosne garancije i riješenost Ukrajine i njenih saveznika.

“Riješenost Ukrajine da se bori i riješenost partnera da joj pomognu i riješenost svjeta da se ujedini protiv onoga ko vrši agresiju”, naveo je predsjednik Ukrajine.

To je formula za zločin i kaznu koja je Rusiji već dobro poznata, rekao je Zelenski.

“U našoj formuli nema neutralnosti, oni koji govore o neutralnosti se pretvaraju da su zainteresovani za probleme drugih i pretvaraju se da štite nekoga, ali zaparavo štite samo svoje interese, a to mora da se ispravi da bi se stvorili uslovi za mir”, istakao je ukrajinski predsjednik.

Ukrajinska formula je, kako je istakao, univerzalna i ujedinjuje sjever i jug svijeta.

“Rusija želi rat i to je istina, ali Rusija neće moći da zaustavi tok istorije i biće primorana da okonča rat koji je ona i započela”, naglasio je predsednik Ukrajine.

Zelenski je na kraju zahvalio 101 zemlji koja je glasala da može da se obrati Generalnoj skupštini UN, dodajući da je samo sedam zemalja glasalo protiv.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Dr Itan
22.09.2022-07:32 07:32

Pa pošto nema pregovora, dobićete ravnu ukrajinu bez brežuljaka. samo nek vas pale ameri i britanci i nek vam gine omladina a ti i tvoje okruženje ćete živeti u vilama. Nadam se da ćeš u paklu završiti. Da si htjeo mir, mogao si da počneš da sprovodiš Minski sporazum, ovako si umjesto toga slao glanate na Donbas. Nema mira bez kompromisa a ova tvoja jeftina propaganda je samo patnja za narod.

Ha20
23.09.2022-00:53 00:53
Reply to  Dr Itan

Bravo dr smradu i Kacevandin prdoguzu eto vidim da ti je onaj drugi prdoguz Stipe alijas Jure udario lajk na komentaru a ujutro ce ti sigurno klicati
“po svom ulicarskom stilu ” Dje si legendo” ili nesto slicno posto smradovi podrzavaju jedno drugog. Na svu srecu vas je mozda samo dvoje sudeci po lajkovima koje dobijate i dajete jedni drugom.