Utorak, 30 Aprila, 2024
Rubrika:

Paket pomoći SAD za Ukrajinu, Crnu Goru i još 17 zemalja koje su u opasnosti od buduće ruske agresije

Otprilike milijardu dolara biće dodijeljeno Ukrajini, a ostatak bi bio podijeljen između Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Hrvatske, Češke, Estonije, Gruzije, Grčke, Kosova, Letonije, Litvanije, Moldavije, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Poljske, Rumunije, Slovačke i Slovenije

Američki državni sekretar Entoni Blinken prilikom današnje posjete Kijevu obećao je dvije milijarde dolara vrijedan novi paket bezbjednosne pomoći.

Bajdenova administracija nada se da će dio te potpore ojačati ukrajinsku protivofanzivu usmjerenu na potiskivanje ruskih snaga na jugu i istoku.

Na sastanku sa predsjednikom Volodimirom Zelenskim, Blinken je rekao da je njegova posjeta došla u ključnom trenutku za Ukrajinu, napominjući da se kontraofanziva pokazala efikasnom, prenosi Rojters.

Blinken je u saopštenju rekao da će Vašington podržavati Ukrajinu koliko god bude potrebno i najavio novi paket vojnog finansiranja od 2,2 milijarde dolara za Ukrajinu i 18 drugih zemalja za koje se smatra da su u opasnosti od buduće ruske agresije.

Sredstva i za Crnu Goru

Otprilike milijardu dolara biće dodijeljeno Ukrajini, a ostatak bi bio podijeljen između Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Hrvatske, Češke, Estonije, Gruzije, Grčke, Kosova, Letonije, Litvanije, Moldavije, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Poljske, Rumunije, Slovačke i Slovenije.

Novac je namijenjen za odbranu suvereniteta, modernizaciju bezbjednosnih snaga, jačanje partnerstva sa NATO-om i jačanje kapaciteta za suprotstavljanje ruskom uticaju i agresiji, rekao je zvaničnik.

Pomoć dolazi u obliku američkih grantova i zajmova koji omogućavaju zemljama da kupuju oružje i odbrambenu opremu proizvedenu u Sjedinjenim Državama.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve