Utorak, 30 Aprila, 2024
Rubrika:

Velikan dolazi u “Moraču”, košarkaši priželjkuju punu dvoranu i podvig

Da bi i matematički osigurali prolaz u drugi krug, treba im još jedna pobjeda. A svaki bod više iz naredna dva meča u drugoj fazi kvalifikacija znači korak bliže plasmanu na Mundobasket

Uoči trećeg, posljednjeg „prozora“ u prvoj rundi kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo, crnogorski košarkaši su na diobi drugog mjesta u grupi E sa Mađarskom, sa po dvije pobjede i poraza.

Prva je Francuska sa sve četiri pobjede, posljednji je Portugal bez pobjede.

Izabranike Boška Radovića u ovoj fazi kvalifikacija čekaju još dva meča, večeras sa Francuskom u „Morači“ (19 sati), i tri dana kasnije u gostima sa Portugalom.

Da bi i matematički osigurali prolaz u drugi krug, treba im još jedna pobjeda. A svaki bod više iz naredna dva meča u drugoj fazi kvalifikacija znači korak bliže plasmanu na Mundobasket.

Iako je duel sa Portugalcima lakši za dobiti, u taboru naše selekcije su sve misli usmjerene samo na današnji duel sa Francuskom, iako je selektiranje ekipe za ovaj „prozor“, zbog otkaza i povreda, bilo daleko od idealnog…

“O specifičnosti ovog ,,prozora“ i termina odigravanja bi se moglo pričati danima, međutim to je, što je. Vidimo da po Evropi ima selekcija koje su počele da treniraju otprilike kad i mi, manje-više dvije nedjelje prije utakmice, a imamo i onih koje su počele prije nekoliko dana. Ima i onih koje su odigrale i neke prijateljske utakmice. Mi smo se odlučili samo da radimo, bez utakmica, da se kroz treninge spremamo. Zato je veoma teško procijeniti u ovom trenutku, u ovom terminu, a nakon toliko utakmica iz kojih dolaze svi igrači, da li je prava stvar trenirati duže ili kraće. To je velika nepoznanica za sve nas. Ali svi smo u istim problemima, s tim da smo ovoga puta mi, zaista, oslabljeni”, ističe selektor Crne Gore Boško Radović, koji je imao najviše problema sa otkazivanjem centara.

U prvom meču sa Francuskom, krajem novembra prošle godine u Pou, Crna Gora je odigrala odličan meč, bila je u igri za pobjedu 35 minuta, ali je posustala u finišu meča i izgubila tijesno 73:67.

“U odnosu na prošlu utakmicu s Francuskom fale nam Barović i Radončić, i već nam nedostaje visine. Međutim, važno je da smo ovih desetak dana radili dobro i posvećeno. Ono što je jedino bitno i što se zahtijeva od momaka, jeste disciplina u igri, preciznost i odnos. Sve ostalo može da bude i ne mora, računajući i sami ishod utakmice. Jer, mi se ovoga puta suočavamo sa ozbiljnim protivnikom, iako svaka tri mjeseca u posljednje tri godine igramo sa Francuskom. To je selekcija koja ima 30-ak igrača i u kojem god da dođe sastavu, sigurno je favorit, i za medalju na samom šampionatu. To je realna priča. Mi smo u Francuskoj odigrali jednu od najboljih utakmica u posljednje dvije godine. Biće teško da ponovimo takvu partiju, ali nadam se da možemo, uz punu ,,Moraču“. Znam da je vrijeme odmora i da su u Podgorici paklene vrućine, ali nama treba puna ,,Morača“, kao dodatni motiv, dodatna snaga da odigramo dobru utakmicu protiv ekipe kao što se Francuska”.

Francuzi u Podgoricu stižu sa dva igrača iz NBA lige, Korenijeom i Maledonom. Poirije i Outara igraju Evroligu, a tu su i Albisi, Žaite, Lakomb, Labeirije… Zato je rival, koji ne zna za poraz u ovim kvalifikacijama, favorit.

“Spremajući utakmicu i analizirajući protivnika, mi ćemo našu šansu tražiti u nekoj našoj disciplini. Da utakmicu uvedemo u naš ritam, kao što smo to uradili u prethodnoj utakmici protiv njih. Francuska je reprezentacija koja puno trči, koja igra puno tranzicije. Čini mi se da u posljednjoj utakmici koju smo igrali nijesmo primili poen, ili smo primili samo koš iz kontre. Tada smo uspjeli da zaustavimo njihovi tranzicionu igru, uveli smo ih u poziciju. Nama odgovara disciplinovana igra u napadu, dobri šutevi, pa i ako se promaši iz dobrih šuteva treba nam dobro trčanje i dobra tranziciona odbrana. To je neki način na koji bismo mi trebali da igramo. Ako budemo tako igrali, možemo da tražimo neku egal završnicu na jedan ili dva posjeda. Ja tako vidim utakmicu, a vidjećemo kako će sve to biti”.

Upitan koliko je bilo teško spremati ekipu uz sve probleme sa sastavom, posebno činjenicom da će imati samo jednog klasičnog centra (Zoran Nikolić), Radović odgovara:

“Mi smo znali ko će da se pojavi na okupljanju a ko neće. Iznenađenje je bio jedino izostanak Radončića, kome se izdešavalo to što se izdešavalo. Nadam se da će on biti dobro i da će se priključiti ekipi za naredne akcije koje slijede veoma brzo. Od 14 igrača koji su bili pozvani za ovaj prozor, mi smo počeli sa 10, pa su se polako priključivali Petar (Popović), Džona (Radebau), Nikola (Ivanović), Fedor (Žugić). Imamo reprezentativce koji su završili prije mjesec i po sezonu, i one koji su završili prije sedam dana. Veoma je specifično i teško pogoditi pravu mjeru treninga, koliko ih opteretiti, koliko odmoriti. Čini mi se da smo do sa kondicionim trenerom dosta pažljivo odradili, nemamo ozbiljnijih povreda”.

U prvom meču sa Francuzima je individualno odskočio Vladimir Mihailović sa 23 poena i pet trojki, ali ni to nije bilo dovoljno ta pobjedu. U ,,Morači“ će trebati dobra timska igra i više raspoloženih pojedinaca da bi se pobijedio protivnik kakav je Francuska.

“Mi smo u ,,Morači“ imali puno velikih utakmica i sa velikim timovima. Puna ,,Morača“ daje dodatnu snagu, dodatni motiv i adrenalin. I uvijek u takvim mečevim iskoči neki pojedinac. Nama se pojavio Aleksa Popović iz crnogorske lige i pogodio dva šuta i otišli smo na Svjetsko prvenstvo. Pričao sam sa momcima, treba da igramo disciplinovano i imamo odnos. Treba da igramo ono što znamo da igramo, i kad pogriješimo i promašimo da imamo dobro trčanje, da bude dobra, disciplinovana odbrana. Iz toga će, možda, iskočiti neki pojedinac. Vlado(Mihailović) je imao tu odličnu rolu u prošloj utakmici protiv Francuske. Međutim nijesmo tu utakmicu izgubili napadom, nego u odbrani, ,,zaspali“ smo u posljednja dva-tri minuta, odigrali, možda, i početnički u odbrani. Nadam se da će svi igrači imati neki svoj udio, a ako neko odskoči posebno, dobro je došao”, zaključio je crnogorski selektor.

Ivanović: Imamo odgovornost i obavezu da odigramo dobro i damo sve od sebe

Plej Crvene zvezde Nikola Ivanović će protiv Francuske prvi put nastupiti u dresu reprezentacije u ovim kvalifikacijama za SP.

“Meč sa Francuskom treba da doživimo kao veliki izazov za sve nas. To je ekipa sa momcima iz NBA lige i Evrolige, sa ozbiljnim igračima. Nadam se da ćemo odigrati jedna kvalitetan meč”.

Ivanović se nada ,,da će dosta ljudi doći na utakmicu“.

“A mi imamo odgovornost i obavezu da odigramo dobro i damo sve od sebe. To će biti fizički zahtjevna utakmica, protiv ekipe koja je mnogo viša od nas. Ali drugačije je igrati za reprezentaciju i pred domaćom publikom, gdje imamo dodatni motiv i odgovornost da odigramo kvalitetno”.

Ivanović je imao uspješnu sezonu, sa Zvezdom je osvojio tri trofeja, najvažniji u ABA ligi. Naporna sezona je ostavila traga na njemu, pa zbog problema sa stopalom nije bio od početka priprema.

“Na kraju je, hvala Bogu, bilo sve kako treba. Osjećam se dobro, iako nije idealno. Niko nije u idealnom momentu, ali sam uspio da u nekoliko dana saniram i povredu skočnog zgloba i odmorim. Generalno sam dobro”, rekao je Ivanović.

Selektor Boško Radović je, međutim, htio da pojasni situaciju sa Ivanovićem.

“Nikola (Ivanović) je bio skroman. Ja ću to reći umjesto njega, on ima povredu i stisnuće zube da odigra ovaj ,,prozor“, rekao je Radović.

Radović: Ne smijemo da uđemo u trčanje sa njima

Nemanja Radović je svjestan snage Francuza.

“Francuska dolazi u baš jakom sastavu, sa igračima koji igraju NBA, Evroligu i Evrokup. Ne treba trošiti puno riječi o njihovom kvalitetu, mnogo su jači od nas, ali kao što znamo košarka se ne igra na papiru. Igramo pred domaćom publikom, probaćemo da damo sve od sebe”, ističe Radović.

Pošto je Zoran Nikolić jedina ,,petica“, Radović će morati da pomaže i na toj poziciji.

“Da, situacija je specifična, samo je Zoki na ,,petici“. U prethodnim klubovima imao sam priliku da ponekad igram na centru, tako da mislim da ću moći da pomognem. Volim da igram na poziciji centra, mogu da raširim igru i to može da nam bude neka od šansi. Ne smijemo im dozvoliti da uđemo u njihov ritam, jer ne možemo da pariramo njihovim visokim igračima”.

Radović se sjeća dobro odigranog prvog meča sa Francuskom, a iz poraza treba izvući pouke.

“Mislim da ne smijemo da uđemo u trčanje sa njima, fizički su bolji od nas, već da umirimo igru. Mislim da je to ključ”, zaključio je Radović.

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve