Utorak, 30 Aprila, 2024
Rubrika:

Bajrović: Politička situacija u Francuskoj imaće refleksije na Balkan, ishod izbora označava kraj iluzije o proširenju EU

Upitan kakve će biti posljedice ovakvih izbora i kako će se reflektovati na Zapadni Balkan, Bajrović ističe upravo to da će neonacisti biti dio vlasti u drugoj najmoćnijoj državi EU

Lider francuske ljevičarske koalicije Nova narodna ekološka i socijalna unija Žan-Lik Melanšon izjavio je da je predsjednik Francuske Emanuel Makron doživo izborni poraz poslije drugog kruga parlamentarnih izbora.

Politički analitičar Reuf Bajrović za Antenu M kaže da je neočekivan rezultat izbora, te da to nijesu dobre vijesti.

“Bila je jako niska izlaznost. Imate pored toga istorijski dobar rezultat ultra desnice koji je mnoge iznenadio. Skoro svaki peti parlamentarac je iz ultra desnica. Govorimo o ljudima koji su neonacisti. Osnivač stranke koju Le Penova vodi je službeno obožavaoc Hitlera, negator Holokausta, mrzitelj svega što nije bijelo hrišćansko. Oni su se kao navodno malo moderirali, ali Francuska je otišla toliko desno da je njihova politika sada dio mainstreama”.

Upitan kakve će biti posljedice ovakvih izbora i kako će se reflektovati na Zapadni Balkan, Bajrović ističe upravo to da će neonacisti biti dio vlasti u drugoj najmoćnijoj državi EU.

“Za Balkan je loše što rezultati francuskih izbora označavaju kraj iluzije o procesu proširenja EU. Sada Makron ne može više sam vladati i moraće da pravi kompromise sa ultra lijevim i ultra desnim. Ultra ljevica je proputinovski raspoložena. Iako je i sam Makron odavno počeo da se ponaša kao neko ko razumije Putinove stavove, čak je pokušavao da Ukrajince uvjeri da odustanu od dijela svoje teriotirije u zamjenu za mir sa Rusijom”.

Bajrović naglašava da je Makron preuzeo neke od ideja Marin Le Pen.

“Počeo je da se ponaša kao da je ok biti islamofob. Trenutna politička situacija u Francuskoj će sigurno imati refleksije na Balkan. Znamo da je francuska ultra desnica jako skeptična povodom procesa proširenja EU, koji je vjerovatno zakočen za sva vremena. Sad ćemo imati i formalnu situaciju gdje će Makron morati potpuno da zaustavi proces proširenja da bi desnicu dodatno pokušao da blokira”, zaključio je Bajrović.

IzvorantenaM

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve