Utorak, 30 Aprila, 2024
Rubrika:

Borel: BiH se uskladila sa sankcijama EU protiv Rusije

Naveo je to u Deklaraciji o usklađivanju pojedinih zemalja u vezi sa restriktivnim mjerama s obzirom na ruske akcije koje destabilizuju situaciju u Ukrajini

Visoki predstavnik Evropske unije (EU) za zajedničku spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borelj je potvrdio da se i Bosna i Hercegovina (BiH) uskladila sa odlukom o uvođenju sankcija protiv Rusije.

Naveo je to u Deklaraciji o usklađivanju pojedinih zemalja u vezi sa restriktivnim mjerama s obzirom na ruske akcije koje destabilizuju situaciju u Ukrajini.

U deklaraciji koji je izdao Borelj se potvrđuje da se odluci, osim BiH, pridružuju i zemlje kandidati poput Sjeverne Makedonije, Crne Gore i Albanije, kao i zemlje EFTA gdje su uključeni Island, Lihtenštajn i Norveška, koje su članice Evropskog ekonomskog prostora.

“Oni (zemlje koje su se uskladile politikom sankcija) će obezbijediti da njihove nacionalne politike budu u skladu sa ovom Odlukom savjeta EU. Evropska unija prima na znanje ovu posvećenost i pozdravlja je”, navodi se u Boreljovoj deklaraciji.

Jedna od mjera sa kojom se BiH uskladila je zamrzavanje imovine predsjedniku Rusije Vladimiru Putinu i ministru vanjskih poslova Sergeju Lavrovu u inostranstvu.

Takođe, BiH se uskladila i sa odlukom EU od 25. februara.

Te sankcije obuhvataju finansijski sektor, sektor energetike i transporta, robu dvostruke namjene, kao i kontrolu i finansiranje izvoza, viznu politiku i dodatne liste ruskih pojedinaca.

Inače, prvi paket sankcija stupio je na snagu 23. februara, nakon što je Rusija priznala separatističke teritorije, Donjeck i Lugansk kao nezavisne, a prije početka invazije na Ukrajinu.

Sankcije su tada uvedene protiv 351 zastupnika ruske Dume, te 27 pojedinaca i pravnih osoba koji su pridonijeli ugrožavanju teritorijalnog integriteta Ukrajine, suverenosti i nezavisnosti, među kojima su i ruske banke koje su finansirale ruske vojne i druge operacije na tim teritorijama.

Srbija je jedina zemlja kandidat EU koja nije uskladila njenu politiku sa politikama EU što se tiče sankcija protiv Rusije.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve