Utorak, 30 Aprila, 2024
Rubrika:

BURNO U SJEVERNOJ MAKEDONIJI: Nakon ostavke Zorana Zaeva, zatraženo raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora

Stranka Zorana Zaeva izgubila je izbore i u glavnom gradu Skoplju.

Premijer Sjeverne Makedonije i lider Socijaldemokratskog saveza Zoran Zaev podnio je ostavku na mjesto predsjednika Vlade zbog debakla njegove stranke na lokalnim izborima u toj zemlji.

Stranka Zorana Zaeva izgubila je izbore i u glavnom gradu Skopju.

Lider opozicionog VMRO-DPMNE Hristijan Mickoski zatražio je raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora, navodeći da je ova vlast izgubila legitimitet.

Objavljujući pobjedu opozicije u brojnim makedonskim gradovima, Mickoski je rekao da će opozicioni blok odnijeti ogromnu pobjedu na sljedećim parlamentarnim izborima, koji će, kaže, vrlo vjerovatno biti prijevremeni, prenosi RTS.

„Hvala političkim partijama koje su nas podržale kao Alternativu, Savez za Albance, lijevo od Dimitra Apasjeva, jer smo svi zajedno srušili barijere i dokazali da je moguć širok opozicioni front. Pokazali smo da i pored razlika možemo da se ujedinimo oko zajedničkog cilja, a to je Makedonija bez korupcije i Makedonija sa stabilnim sistemom“, istakao je Mickoski.

Naglašava da je Vlada izgubila legitimitet i da je to „nova realnost“ od koje, kaže, očekuje da se vremenom manifestuje u parlamentu.

„Ali najbolje bi bilo da se to uradi putem vanrednih parlamentarnih izbora. Želim da se obratim lično Zoranu Zaevu. Želim da ga zamolim da dobro razmisli koji će biti sljedeći koraci. Nadići sebe i konačno razumjeti poruku, a to je da treba otići. Nema više prostora za zločin, prevaru i poraz Makedonije i naroda. Želim da pošaljem poruku onim ljudima u SDSM-u koji su okupirali Makedoniju. Ne treba da ode samo Zaev, već i zaevizam. Makedonski narode, neću vas razočarati jer sav vaš bol je i moj bol. Sva vaša razočarenja su i moja razočaranja. Moramo okrenuti novu stranicu“, rekao je Mickoski.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve