Utorak, 30 Aprila, 2024
Rubrika:

Bajden: SAD i EU ulaze u novu eru transatlantskih odnosa

Povratili povjerenje i komunikaciju, narušne za vrijeme predsjedništva Donalda Trampa

Sporazum između SAD i EU o ukidanju dodatnih carina na evropski uvoz čelika i aluminijuma otvara „novu eru“ u transatlantskim odnosima, kazao je u Rimu američki predsjednik Džo Bajden.

On je to izjavio na zajedničkoj konferenciji za novinare sa šeficom evropske komisije Ursulom fon der Lajen na margini samita G20.

Fon der Lajen je pozdravila „važnu etapu“ u odnosima EU/SAD.

„SAD i EU ulaze u novu eru transatlantskih odnosa“, rekao je Bajden.

On je rekao da su objave o dogovoru dokaz snage njihovog zajedništva i dokaz toga „šta SAD mogu da urade kad rade sa svojim prijateljima“.

U kratkom obraćanju novinarima fon der Lajen je pozdravila „važnu etapu“ u odnosima dvije strane i rekla da su povratili povjerenje i komunikaciju, narušnih za vrijeme predsjedništva Donalda Trampa.

Bijela kuća je saopštila u subotu da su SAD i Evropska unija postigle sporazum o carinama na čelik i aluminijum koji je u vrijeme administracije Bajdenovog prethodnika Trampa doveo do diplomatske krize.

Sporazum ne predviđa potpuno ukidanje tarifa iz člana 232, ali omogućava uvoz određene količina čelika i aluminijuma iz EU bez carina.

Dvije strane takođe namjeravaju da dogovore veliki sporazum u tom sektoru koji uzima u obzir klimatske promjene i namijenjen je borbi protiv konkurencije jeftinog kineskog čelika.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve