Utorak, 30 Aprila, 2024
Rubrika:

Glavni grad obilježio mjesec borbe protiv karcinoma dojke: Nisi sama

''To je bila prilika da još jednom istaknemo da prevenciji karcinoma dojke treba posvetiti svih 365 dana u godini jer je šansa za izlječenje rano otkrivenih tumora iznad 85 odsto'', saopštili su iz Glavnog grada

Glavni grad Podgorica, Sekretarijat za socijalno staranje, Kuća zdravlja i NVO Veritas obilježili su Dan borbe protiv karcinoma dojke u okviru Ružičastog oktobra.

“To je bila prilika da još jednom istaknemo da prevenciji karcinoma dojke treba posvetiti svih 365 dana u godini jer je šansa za izlječenje rano otkrivenih tumora iznad 85 odsto”, saopštili su iz Glavnog grada.

Zamjenica gradonačelnika Slađana Vujačić otvarajući program izrazila je zadovoljstvo što danas zajedno ukazujemo na značaj prevencije, prije svega karcinoma dojke, ali i na značaj adekvatnog liječenja.

“Prošle godine smo započeli lijepu tradiciju obilježavanja Ružičastog oktobra, kada je zasađen novi drvored, a ove godine pokrećemo novi socijalni servis Kartica prednosti čime svi onkološki pacijenti, ali i sve naše sugrađanke koje se bore sa karcinomom dojke, postaju prioritetna kategorija, kada su u pitanju servisi i usluge koje pružaju službe i organi Glavnog grada”, istakla je Vujačić dodajući da će Glavni grad uvijek biti podrška svim ženama koje se bore sa karcinomom dojke, ali i da će upravo one uvijek biti snaga svima koji se bore sa različitim životnim poteškoćama.

foto: Glavni grad

Kako su naveli, događaj je organizovan u šoping mall-u Delta city gdje je Sekretarijat za socijalno staranje dodijelio besplatne vaučere za mamografiju za deset žena RE populacije.

“Specijalista onkolog sa Instituta za onkologiju KCCG je bio dostupan za konsultacije, a Udruženje studenata medicine MoMSIC i Nevladina organizacija Veritas dijelili su promo materijale. Djeca iz OŠ Radojica Perović prodavali su suvenire koje su sami napravili, a Čarolija ukusa svoje proizvode. Na taj način, sva prikupljena sredstva donirana su NVO Veritas, koja će ih usmjeriti na one pacijente kojima su najpotrebnija. U muzičkom dijelu programa nastupila je Nina Žižić“, dodaje se u saopštenju.

foto: Glavni grad

Puštanjem balona ispred Delta City-a program je završen, napominju, a predstavnici Glavnog grada i NVO Veritas obišli su “ružičasti drvored” u Ulici Baku, koji je zasađen prošle godine u oktobru, dok su ove godine postavljene table sa motivacionim porukama koje ukazuju na značaj prevencije i podizanje svijesti o važnosti borbe protiv karcinoma dojke.

Foto: Glavni grad

“Podsjećamo, ružičasti oktobar se u svijetu obilježava od 1985. godine, u preko 40 zemalja, jedina je inicijativa pod kojom cijeli svijet može da se udruži u borbi protiv globalne epidemije raka, a Glavni grad svake godine brojnim aktivnostima obilježava i govori o ovoj važnoj temi”, zaključuje se u saopštenju.

foto: Glavni grad
Foto: Glavni grad
Foto: Glavni grad

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve