Utorak, 30 Aprila, 2024
Rubrika:

Nastavak intenzivne saradnje Savjeta za konkurentnost i Udruženja pravnika

U prethodnih godinu i po dana, kroz intenzivnu saradnju Savjeta i Sekretarijata Savjeta sa jedne strane i UPCG sa druge strane, kako kroz bilateralnu saradnju, postignuti su značajni razultati u oblastima koje se odnose na unapređenje poslovnog ambijenta i konkurentnosti u Crnoj Gori

Danas je održan sastanak Sekretarijata Savjeta za konkurentnost i Udruženja pravnika Crne Gore, koje je stalni član Savjeta za konkurentnost od aprila 2020. godine i koje svojim aktivnim djelovanjem značajno doprinosi radu i rezultatima Savjeta.

Kako su naveli u zajedničkom saopštenju, šefica SCC-a Marija Šuković istakla je da je Udruženje uključeno u članstvo Savjeta jer je prepoznato da svojom ekspertizom doprinosi izradi ključnih propisa koji imaju uticaj na poslovni ambijent i istakla zahvalnost Udruženju na otvorenosti za diskusiju o zakonskim rješenjima i spremnosti da budu na raspolaganju i za ad hoc konsultacije u raznim oblastima.

Predsjednik Udruženja pravnika Branislav Radulović naveo je da je glavna djelatnost Udruženja da kritički analiziraju i javnosti predstave pravna rješenja i preporuke za unapređenje važećeg pravnog i institucionalnog okvira te da podstaknu javnu i stručnu debatu, kako bi se na taj način ekspertizom doprinijelo razvoju pravne nauke, kreiranju modernog zakonodavstva i kvalitetnog rješavanja savremenih pravnih izazova u Crnoj Gori.

U prethodnih godinu i po dana, kroz intenzivnu saradnju Savjeta i Sekretarijata Savjeta sa jedne strane i UPCG sa druge strane, kako kroz bilateralnu saradnju, postignuti su značajni razultati u oblastima koje se odnose na unapređenje poslovnog ambijenta i konkurentnosti u Crnoj Gori.

“Reforma procesa registracije i reforma CRPS-a, koja podrazumijeva prije svega unapređenje zakonskih rješenja koja će pojednostaviti i digitializovati postupak registracije preduzeća i u institucionalnom pogledu unaprijediti status CRPS-a. Udruženje pravnika je i član Radne grupe za praćenje reforme procesa registracije preduzeća, kojom koordirnira Sekretarijat, a oformljena je na sjednici Savjeta za konkurentnost održanoj 05. aprila ove godine”, navedeno je u saopštenju.

Kako su naveli, unaprjeđenje odredbi Zakona o privrednim društvima, ostvareno je na način što je Udruženje pravnika učestvovalo u kreiranju predloga izmjena odredbi zakona koje se odnose na obavezno usklađivanje organizacije privrednih društava i sankcije u slučaju neizvršavanja ove zakonske obaveze (član 329).

“Udruženje pravnika će pružiti punu podršku u daljoj nadgradnji odredaba Zakona sa posebnim osvrtom na: položaj i status CRPS-a i položaj društava od javnog interesa, imajući u vidu podnormiranost Zakona”, dodaje se u saopštenju.

Napominju da izmjene i dopune Zakona o stečaju urađene su kroz intezivnu saradnju Udruženja pravnika i Savjeta za konkurentnost na način što je Udruženje pravnika bilo aktivan član radne grupe koju je osnovalo Ministarstvo ekonomskog razvoja, što je doprinijelo kreiranju kvalitetnijih zakonskih rješenja koja se, između ostalog, odnose na: položaj, ulogu, postupak, rad i izbor stečajnih upravnika, licenciranje stečajnih upravnika, ravnomjerne raspodjele predmeta itd.

“U kontekstu prestanka radnog odnosa zaposlenima otvaranjem stečaja u preduzeću, otvoreno je i pitanje potrebe za izmjenama i dopunama Zakona o radu. Kako je konstatovano, u cilju zaštite prava zaposlenih, potrebno je u najkraćem roku formirati radnu grupu, koja će kroz izmjene i dopune ovog zakona naći adekvatno rješenje kako bi se licima angažovanim po ugovoru o privremenim i povremenim poslovima obezbijedili dostojanstveni uslovi”, ističe se u saopštenju.

Takođe, kako dodaju, na sastanku je najavljena saradnja i u oblasti izmjena Zakona o reviziji, u dijelu odredbi koje se odnose na revizorski odbor. Kako je navedeno, samo 2 člana tretiraju ovo pitanje, dok se u Zakonu o privrednim društvima ovaj institut ne pominje. U tom smislu, potrebno je razraditi i bliže definisati pitanja od značaja za rad revizorskih odbora.

Sastanku su, pored šefice Sekretarijata Marije Šuković i predjsednika Udruženja pravnika Crne Gore Branislava Radulovića prisustvovali članovi Upravnog odbora UPCG: Gordana Paović-Jeknić, Vesna Simović-Zvicer, Pavle Radovanović i Ivan Medenica, predstavnik Ministarstva ekonomskog razvoja – Direktorat za industrijski i regionalni razvoj Tihomir Milatović i konsultantkinja za pravna pitanja u Sekretarijatu Savjeta za konkurentnost Marija Asanović.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve