Utorak, 30 Aprila, 2024
Rubrika:

Vlada oprostila novom investitoru kašnjenja

Firma na čijem je čelu Iso Bećović, američki investitor ulcinjskog porijekla, početkom septembra poslala zvanično pismo o namjerama u kome je naveo da će investiranje nastaviti kroz tri faze.

Aktuelna Vlada izmijenila je zaključak svojih prethodnika o kupoprodaji hotela Mediteran koji je potpisan sa kompanijom Bećović Management Group 2005. godine, kako bi se formalno zaokružila priča o novom ulaganju u objekat na atraktivnoj lokaciji na ulcinjskoj rivijeri, pišu Dnevne novine.

Firma na čijem je čelu Iso Bećović, američki investitor ulcinjskog porijekla, početkom septembra poslala zvanično pismo o namjerama u kome je naveo da će investiranje nastaviti kroz tri faze. Na posljednjoj sjednici Vlade usvojen je predlog da se postojeći ugovor izmijeni, kako bi se ispunili pravni preduslovi za nastavak ulaganja.

„Investitor je iskazao spremnost da u narednom periodu na osnovu potpisanog Sporazuma realizuje investiciju u ukupnom iznosu od 13 miliona eura, što je veći iznos od planiranog prvobitnim ugovorom. U pitanju je investicija koja će otpočeti 30. aprila 2022. godine, nakon pripreme projektne dokumentacije, a planirani rok za završetak aktivnosti je 30. april 2025. godine”, navodi se u Vladinom dokumentu.

Podsjećamo, Dnevne su objavile detalje izvještaja o ovoj poslovnoj saradnji, koju je dogovorio potpredsjednik Dritan Abazović.

„Bećović je upoznao Abazovića sa planiranom investicijom vrijednom između 15 i 20 miliona eura i kazao da Bećović Menagment Group ima ambiciju da hotel Mediteran dostigne standard četiri plus zvjezdice”, naveli su iz Kabineta potpredsjednika Vlade nakon susreta biznismena i potpredsjednika, te dodali da je Bećović garantovao kako će se kroz tri godine u Ulcinju realizovati investicija vrijedna više od 15 miliona eura.

Međutim, Vlada je novom odlukom prihvatila da će investicija, u stvari, iznositi 13 miliona eura, a da će rok završetka biti tri godine ali od početka investiranja u aprilu 2022.

Uz to, uvidjeli su da je potrebno izmijeniti i odluke ranije Vlade, kako bi sve bilo pravno valjano.

Iz zaključka donesenog 28. maja prošle godine biće izostavljen član u kome se zadužuju HTP Ulcinjska rivijera, nekadašnje Ministarstvo održivog razvoja i turizma, Agencija za investicije i Zaštitnik imovinsko pravnih interesa Crne Gore„ da u roku od tri mjeseca pokrenu postupak raskida Ugovora o kupoprodaji hotel Mediteran”.

Bez sudskog postupka

Bećović i Abazović sastali su se sredinom jula, a zatim su razgovori o nastavku ulaganja u hotel Mediteran nastavljeni u Ministarstvu ekonomskog razvoja.

Kabinet potpredsjednika Vlade zvanično se obratio 28. jula pomenutom ministarstvu kako bi „razmotrilo pripremu predloga za stavljanje van snage dijela zaključka koji se tiče zaduženja nadležnih institucija u pravcu pokretanja raskida Ugovora o kupoprodaji hotela Mediteran”.

Na ruku im je svakako išlo što je prethodna vlada zaključila da predstavnici HTP Ulcinjska rivijera kao nekadašnji vlasnici ovog smještajnog kompleksa – trebalo da raskinu ugovor.

Takav zaključak donesen je tek 28. maja 2020. godine, nakon 15 godina neizvršenih obaveza.

No, zvanični dokument prethodne Vlade nikada nije zaista zaživio, niti je pokrenut sudski raskid ugovora sa Bećovićevom firmom.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve