Nedjelja, 19 Maja, 2024
Rubrika:

Dodik: Njemačka, SAD i Velika Britanija su največi krivci za političku krizu u BiH

On je tri države optužio da su izazvale najveću krizu od postanka BiH ''insistiranjem na ostanku nelegalnog (visokog predstavnika Kristijana) Šmita''

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik je danas izjavio da da su Njemačka, SAD i Velika Britanija najveći krivci za postojeću političku krizu u Bosni i Hercegovini, zbog svoje međusobne borbe za dominaciju i uticaj.

“Oni sve nas drže zarobljenim u njihovim borbama za dominaciju i uticaj na ovim prostorima kako bi upravljali svim što imamo. Krenuli su od imovine i jasno rekli da je to cilj, a sada to realizuju kroz projekte poput rezolucije (o Srebrenici), kojima misle da će ukinuti Republiku Srpsku i samim tim olakšati upravljanje i resursima i imovinom“, napisao je Dodik na društvenoj mreži X.

On je tri države optužio da su izazvale najveću krizu od postanka BiH „insistiranjem na ostanku nelegalnog (visokog predstavnika Kristijana) Šmita„.

Dodik je ocijenio da namjere Njemačke razotkriva Rezoluciji o Srebrenici, kojom je, kako je rekao, tajno pravila planove kako da se obračuna sa RS i Srbima.

„Uvjerili smo se u ono što smo znali od ranije: da je politika koju vodi aktuelna vlast Njemačke krajnje neprijateljska prema Srbima i da nemaju namjeru da se zaustave s tim“, napisao je on.

Po njegovim riječima, njemačkom izaslaniku za Zapadni Balkan Manuelu Saracinu bilo bi bolje da poruči njemačkom kancelaru Olafu Šolcu da se bavi svojom zemljom i problemima koje tamo ima i koje je sam stvorio, a da BiH pusti na miru.

„Sramota za cijeli svijet je to što su dopustili Njemačkoj da se na ovakav način obračunava sa Srbima. Uradili su sve da zaustave njemačke firme da ovdje ulažu, pa nijesu ni u tome uspjeli”, napisao je Dodik.

Dodao je da „to zlo treba da zaustave njemački građani“ jer to „zlo koje ne miruje, nanosi štetu cijeloj Evropi“.

Dodik je još naveo da je rukovodstvu RS na prvom mjestu srpski narod i da će uvijek tako i biti, pa makar zbog toga bili i pod sankcijama.

„EU sve ovo vrijeme traži od RS da se priključi suludoj politici sankcija protiv Rusije, a ispod žita uveliko trguje ruskim gasom. Koga oni prave budalama!?“, pitao je Dodik na društvenoj mreži X.

Navodeći da u NJemačkoj iz godine u godinu raste uvoz ruskog gasa, on je ocIJenio licemJerenim ponašanje te države koja, kako je rekao, političarima u RS govori šta i kako treba da rade, kako će se ponašati, ko treba da im bude prijatelj, a ko ne.

„To su najobičniji licemjeri, kojima narodi na Balkanu služe kao neka vrsta eksperimenta i misle da mogu kako hoće s nama. Ista je to priča kao i u Federaciji BiH – javno pljuju Ruse, a greju se njihovim gasom“, napisao je Dodik.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve