Utorak, 30 Aprila, 2024
Rubrika:

SAD odbacile tvrdnju ambasadora Rusije da su tražili diplomatama da napuste zemlju

Glasnogovornik State Departmenta Ned Price, rekao je u ponedjeljak da Washington ne koristi vize ruskih diplomata kao osvetu Moskvi. Rekao je da karakterizacija ambasadora ''nije tačna''.

Ambasador Rusije u Sjedinjenim Državama rekao je da je Washington zatražio od 24 ruskih diplomata da napuste zemlju do 3. septembra nakon isteka viza.

U intervjuu za časopis National Interest, koji je objavljen u nedjelju, ambasador Anatoly Antonov rekao je da će skoro svi otići bez zamjena “jer je Washington naglo pooštrio procedure izdavanja viza”.

Glasnogovornik State Departmenta Ned Price, rekao je u ponedjeljak da Washington ne koristi vize ruskih diplomata kao osvetu Moskvi. Rekao je da karakterizacija ambasadora “nije tačna”.

Price nije osporio činjenicu da će ruske diplomate morati napustiti SAD i rekao je da nije “ništa novo” što Rusi moraju podnijeti zahtjev za produženje vize nakon tri godine. Te se prijave razmatraju od slučaja do slučaja, rekao je.

Ruski ambasador rekao je i da se situacija s ambasadama u obje države nije promijenila nabolje od samita između ruskog predsjednika Vladimira Putina i predsjednika SAD -a Joea Bidena u junu u Ženevi. Nakon tog samita ambasadori Rusije i SAD vratili su se na svoja mjesta pošto su bili opozvani na konsultacije.

“Ruska diplomatska predstavništva u Sjedinjenim Državama i dalje su prisiljena raditi pod neviđenim ograničenjima koja ne samo da ostaju na snazi, već su i pojačana”, rekao je Antonov.

“Protjerivanje diplomata se s vremena na vrijeme provodi pod nekim neuvjerljivim izgovorima. Prošlog decembra State department je jednostrano uspostavio trogodišnje ograničenje rada za osoblje Rusije u Sjedinjenim Državama, koje se, koliko nam je poznato, ne primjenjuje ni na jednu drugu zemlju”, rekao je on.

Antonov intervju dolazi nekoliko dana nakon što je State Department najavio otpuštanje 182 lokalno zaposlene osobe u američkim objektima u Rusiji kako bi ispoštovali zabranu zapošljavanja lokalnog stanovništva koju je Kremlj uveo ranije ove godine.

Prethodno su diplomate iz obje zemlje protjerani, do čega je došlo nakon američkih sankcija uvedenih zbog uplitanja Rusije u američke predsjedničke izbore 2020, trovanja bivšeg ruskog špijuna u Britaniji, hapšenja ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog i obračuna s njegovim pristalicama, kao i umiješanosti u hakerski napad na savezne agencije SAD -a.

Sve su to aktivnosti koje je Rusija negirala.

Nakon objave zabrane zapošljavanja lokalnog stanovništva, američka ambasada u Rusiji obustavila je rutinske konzularne usluge i od maja obrađuje imigrantske vize samo u slučaju hitnih slučajeva u kojima se radi o životu ili smrti.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve