Utorak, 30 Aprila, 2024
Rubrika:

Bokan: Spremno dočekujemo inostranu konkurenciju

Naglašava da su lani, uprkos svemu, otvorili pet novih maloprodajnih objekata

Voli planira investiranje u postojeće objekte, širenje maloprodajne mreže i ulaganje u proizvodnju, jer želimo da kompanija raste kao proizvođač hrane, saopštio je predsjednik i osnivač Volija Dragan Bokan u intervjuu za Volijev magazin.

“Na vrhu se ne može biti opušten ni uljuljkan. Vrijeme se dinamično mijenja, potrebno je pratiti ritam, a nekad ići korak ispred očekivanja. Otvaramo nove vidike. Želja nam je da Voli bude na berzi i da ima hiljade vlasnika akcija”, kazao je Bokan.

On je dodao da jačaju maloprodaju, distribuciju i spremno očekuju stranu konkurenciju.

“U narednom periodu očekuje nas pad potrošnje i dolazak inostrane konkurencije. Ali, imajući u vidu našu posvećenost, predanost radu, planirane investicije i strategiju, smatram da će konkurencija biti dobar podsticaj da budemo još bolji, ambiciozniji i kompaktniji. Naš Voli tim je svih ovih godina pokazao da nije slučajno najbolji u Crnoj Gori”, poručio je Bokan.

Osvrnuo se i na kompleksnost situacije u godini pandemije.

“U toj, za sve nas novoj situaciji kompanija je uspjela da se organizuje, pronađe balans i pravi način funkcionisanja, da očuva vitalnost svih poslovnih funkcija i, što je najhitnije, da sačuva radnike”, kazao je Bokan.

On je naveo da je lani promet u maloprodaji pao za 16,8 odsto u odnosu na 2019. godinu.

“Pad prometa Volija je najniži u branši i iznosio je 9,9 odsto, ostvareno je 217 miliona eura prihoda zahvaljujući angažovanju svih zaposlenih. Prema posljednjim informacijama, pad zaposlenih u Crnoj Gori je 11,1 odsto, a to što smo mi sačuvali sve stalno zaposlene radnike je od velikog značaja”, istakao je Bokan.

Naglašava da su lani, uprkos svemu, otvorili pet novih maloprodajnih objekata.

“Nastavićemo da širimo prodajnu mrežu. U Porto Montenegru na 1.400 kvadrata planiramo gradnju novog marketa u kojem će polovinu prostora zauzeti logistički centar za snabdijevanje jahti. Posvetićemo se jačanju distribucije, kroz nove brendove i zastupništva, po čemu smo prepoznatljivi”, kazao je Bokan.

Objašnjava da su lani investirali 15 miliona eura i da su od 2013. do 2019. imali kontinuirani rast svih parametara poslovanja.

“U 2013. godini prihodi su bili 175 miliona eura, a u 2019.240 miliona, što je rast od 57 odsto”, rekao je Bokan.

Ističe da je Voli specifičan u branši po troškovima zarada.

“U 2013. godini ti su troškovi iznosili 11,2 miliona eura, a u 2020. godini 17,6 miliona, odnosno rast od 57 odsto. Na kraju 2013. godine imali smo 1.256, a na kraju prošle godine 2.064 radnika, ili 64 odsto više”, precizirao je Bokan.

On se nada boljoj turističkoj sezoni.

“Ako optimističke prognoze ne budu tačne i priliv u sezoni manji od 50 odsto u odnosu na 2019, možemo očekivati velike probleme, ne samo u maloprodaji, nego u kompletnoj ekonomiji. S druge strane, imamo realan optimizam da Voli ima snagu da prevaziđe i taj izazov”, rekao je Bokan.

On je naveo daje Voli u poljoprivredno imanje na Sasu, na površini od 70 hektara, investirao više od tri miliona eura.

“Cilj nam je da se uskladimo sa zahtjevima tržišta. Kao najveći poljoprivredni proizvođač ne želimo da pravimo konkurenciju koja bi oborila cijene na domaćem tržištu i na taj način, praktično obesmislimo proizvodnju određenih kultura”, istakao je Bokan.

Prodali 513 vozila i 176 motora

Bokan je saopštio da je Voli Motors, koji je zastupnik BMW grupe, u devet godina ispratio sve BMW standarde, uz ponudu premium automobila i servis.

“Od otvaranja salona zaključno sa majem ove godine isporučili smo 513 vozila i 176 motora (ukupno 689 jedinica). Godišnje kroz servis prođe 2500 vozila. Pripremamo se za novo poglavlje u automobilizmu i u našem salonu se mogu testirati hibridni BMW automobili najnovije generacije”, kazao je Bokan.

Kontinuirano ulaganje u zdravstveni sistem

Prema riječima Bokana, opredjeljenje kompanije je kontinuirano ulaganje u zdravstveni sistem.

“Sa pažnjom smo pristupili pružanju podrške zdravstvu kako bi se suočilo sa izazovom pandemije. Osim toga, za socijalno ranjive kategorije stanovništva obezbjeđivali smo pakete pomoći i od početka krize donirali 50.000 eura NKT-u”, rekao je Bokan i naglasio da je to obaveza uspješnih kompanija.

IzvorCDM

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve