Utorak, 30 Aprila, 2024
Rubrika:

PKS: Sekulović da hitno saopšti broj duplo upisanih birača u Nikšiću

Kako kažu, radi regularnosti i sprečavanja eventualne izborne krađe, PKS izričito traži od ministra Sekulovića odgovor na hitan zahtjev koji javno upućuju

Patriotsko komitski savez traži od ministra unutrašnjih poslova Sergeja Sekulovića da hitno saopšti broj duplo upisanih birača u biračkom spisku Nikšića, čija se imena, kako kažu, nalaze u crnogorskom ali i srpskom biračkom spisku.

“Kao osoba koja je na čelu resora koji obezbjeđuje regularnost biračkog spiska, tražimo da, ukoliko su informacije od preko 970 osoba “viška” tačne, hitno naredite ažuriranje tog spiska i tako omogućite regularnost lokalnih izbora.

Prema Zakonu o biračkom spisku, dužni ste da izvršite kontrolu da li su u njemu isključivo crnogorski državljani koji imaju biračko pravo. S obzirom na to da se birački spisak, po Zakonu, zaključuje deset dana pred izbore, onda je naše insistiranje na hitnosti više nego očigledno!

Podsjećamo javnost da je Ministarstvo unutrašnjih poslova, takođe dužno, da u roku “od 48 časova od dana raspisivanja izbora, javno objavi u svim dnevnim listovima koji se izdaju u Crnoj Gori i na svojoj internet stranici numerički tabelarni prikaz podataka o promjenama nastalim u biračkom spisku u cjelini i po jedinicama lokalne samouprave u odnosu na birački spisak po kome su održani prethodni izbori na državnom nivou, s tim da prikaz mora sadržati podatke o biračima koji su stekli biračko pravo i osnov sticanja tog prava, kao i podatke o licima koja su izgubila biračko pravo, kao i osnov gubitka tog prava.”

Birački spisak može biti promijenjen isključivo zakonski i to brojem birača koji su biračko pravo stekli punoljetstvom, birača koji su prijavili prebivalište u Crnoj Gori i birača koji su biračko pravo stekli prijemom u crnogorsko državljanstvo, ali nikako onih koji se nalaze i u biračkom spisku Srbije”, navode iz PKS-a.

Kako kažu, radi regularnosti i sprečavanja eventualne izborne krađe, PKS izričito traži od ministra Sekulovića odgovor na hitan zahtjev koji javno upućuju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Pop spiro
03.03.2021-13:18 13:18

Srpska Vlada radi sve kako njima odgovara svaku podvalu rade samo za fotelju!