Utorak, 30 Aprila, 2024
Rubrika:

ONI SU KRIVCI Zdravstveni sistem u raspadu: Ministarka zdravlja i Vlada IGNORIŠU PROBLEM, pa čak i oboljele građane, stanje DRAMATIČNO!

Strategija u borbi protiv korona virusa premijera Zdravka Krivokapića i ministarke zdravlja, za dva mjeseca dala je sljedeće rezultat - opšti haos u zdravstvenom sistemu! Broj oboljelih od korona virusa nije smanjen, smrtnost visoka, ljekari i medicinsko osoblje na ivici snage, vakcine nema. Crna Gora je crna tačka na zdrvastvenoj mapi Evrope!

Crnogorski zdravstveni sistem je u totalnom rasulu! Epidemija koronavirusa potpuno je zahvatila centralni i južni dio države, a najdramatičnije je u Budvi, Tivtu, Herceg Novom i Ulcinju. Nepovoljna je epidemiloška situacija i u Podgorici, Nikšiću, Cetinju i Kotoru. Za to vrijeme Vlada čiji je premijer Zdravko Krivokapić i ministrarka zdravlja Jelena Borovnić Bojović ne preduzimaju ništa, pa čak ni da se obrate građanima.

Veći dio javnosti poziva ministrku na ostavku, a kritike na njen račun stižu i iz vladajućih partija DF i Demokrate čije apele za pomoć niko ne sluša. Kada se na ovo doda i činjenica da vakcina i dalje nema, da su ljekari i zaposleni u zdravstvenim ustanova već izmučeni 11-mjesečnim konstantnim radom, jasno je da će Crnoj Gori, koja je nekad bila “corona free” destinacija biti neophodna međunarodna pomoć, u prvom redu Svjetske zdravstvene organizacije i Evropske unije.

Afera Klinički centar, haos u Beranama

U najvećoj zdravstvenoj instituciji Kliničkom centru ovih dana događaju se vrlo sumnjive radnje. Izvori iz te institucije navode da je Borovinić Bojović boravila u nedjelju u vizitu i da je usmeno tražila da se dio pacijenata otpusti na kućno liječenje. Informacije iz izvora bliskih portalu navode da su se tome protivili pojedini ljekari, pa da je čak bilo i razmirica. Iz Kliničkog centra su reagovali, ali tvrde da je sve urađeno po protokolima. Podsjetimo, iz te institucije su uvijek stizali takvi odgovori i za neke druge slučajeve pa se dešavalo da ih vrijeme demantuje. Prema nezvaničnim informacijama portala Aktuelno, o cijelom slučaju pokrenuta su određene provjere. U svakom slučaju, stanje u Kliničkom centru je više nego alarmantno. To znaju posebno oni građani koji priđu toj instituciji. Režim je sličan kao na početku panedmije prošle godine, ali se to krije od javnosti.

foto Arhiva – bolnica u Beranama

Osim toga, kako saznajemo, ministarka je naredila da se u bolnici u Beranama ne primaju covid pacijenti osim težih slučajeva, da bi broj oboljelih svela na minimum. Pacijenti u tom gradu sada traže vezu da bi ostali u bolnici kao i da bi ih uopšte i prmili na liječenje.

Dramatično stanje

U bolnici u Meljinama prije dva dana saopšteno je da je oboljelo 11 medicinskih radnika, uključujući i ljekare, ali i pet pacijenata. Ta bolnica je tražila hitnu intervenciju Ministarstva zdravlja, ali i na te pozive se ćuti. Ćute nadležni i oko Budve, zbog čega je predsjendik opštine Marko Carević vapio za pomoć Ministarstva zdravlja, ali mu se oni nijesu javljali na telefon. Koliko je alarmantna situacija govori podataka da između 100 i 200 građana čeka u redu ispred neuslovnog Doma zdravlja za toliki broj pacijenata, a ima informacija da se čak dio građana koji imaju simptome zbog velike gužve prinuđeni da sjede i u ugostiteljskim objektima što dodatno može napraviti haos. Herceg Novi i Tivat takođe bilježi veliki broj inficiranih i građana sa simptomima korona virusa. Vlasti u tim opštinama pod kontrolom DF i Demokrata su šokirani sporošću nadležnih nacionalnih zdravstvenih vlasti.

U Domu za stare u Bijelom Polju infekcija koronavirusom potvrđena je kod ukupno 82 korisnika i 22 zaposlenih, a od 26. januara od posljedica COVID-a 19 preminulo je deset štićenika, saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje (IJZ).

Sličnih primjera ima praktično u svim opštinama. Ono zbog čega je velika većina javnosti izrevoltirana je ponašanjem Vlade i ministrake Borovinić Bojović i direktora Instituta za javno zdravlje Igora Galića koji juče nijesu našli za shodno ni da se obrate građanima i javnosti. A uz sve to bizarno zvuči da holovima Kliničkog centra šetaju sveštenici da pričešćuju pacijente!

Nove mjere?

Za danas bi trebalo očekivati da nadležna tijela usvoje nove zdravstvene mjere u borbi protiv koronavirusa, koje će značiti određeno pooštravanje. To se događa samo dvije sedmice nakon što su takozvani eksperti širili optimizam da bi moglo doći i do skorijeg popuštanja restriktivnih ograničenja zbog korona virusa. To samo pokazuje svu nesposobnost Vlade i njenog tima za borbu protiv kovida-19 pošto se u međuvremenu nije dogodilo ništa drugačije nego prije mjesec. Očito je i novi soj koronavirusa koji više niko i ne pominje da je stigao, učinio svoje, a da su Borovinić Bojović i Galić potpuno omanuli u procjenama. Osim što je omanula, ministarka zdravlja je više puta i obmanula javnost da će stići vakcine za borbu protiv korone. Ali ni do danas od toga nema ništa, pa su građani bukvalno i prestali da uopšte vjeruju da će biti imunizacije u neko skorije vrijeme.

Ono što je još problematično jeste činjenica da dok ne bude imunizacije neće biti ni vraćanja u bilo kakav normlaniji režim rada, pa će građani i privreda snositi posljedice takve politike Vlade i zdravstevnih vlasti.

Strategija omanula

Premijer Krivokapić je u svom ekspozeu prilikom izbora najavio novu strategiju u borbi protiv korona virusa. Rezultat te strategije je veća smrtnost, više inficiranih, kao i potpuno urušen zdravstveni sistem. Nije nabavljena ni vakcina. Dakle, totalni krah zdravstvene politike i to već u drugom mjesecu mandata Vlade. Za  to vrijeme ministarka zdravlja je uspjela da smijeni većinu čelnika zdravstvenih isntitucija.

A šta nas još čeka u narednim mjesecima ne možemo ni da pretpostavimo, jer sada globalne procjene govore da neće biti normalizacije prije početka naredne godine. A do tada, sa ovakvom strategijom stavićemo se u red država sa najgore organizovanim zdravstvenim sistemom. Crna Gora je crna mapa na zdravstvenoj karti Evrope. Građani, nosite masku, perite ruke, držite distancu, moramo vam to mi govoriti pošto Vlada ni za to nema kad.

D.G.

 

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Milica
10.02.2021-08:34 08:34

A neka ima boga .Litijali su i haos pravili i opet je bilo pod kontrolom.Eto im sad nek ih lijeci popovi i Braticka.

Lili
10.02.2021-11:38 11:38

Ministarka je na Amfilohijevoj sahrani izjavila da je “imunizovana”…….nju treba na poligraf….da prizna Kako se imunizovana …..mozda nam I ne trebaju Vakcine.