Utorak, 30 Aprila, 2024
Rubrika:

EU donacijama premostiti jaz do Covax-a

Evropska unija (EU) će izdvojiti sredstva i pomoći u koordinaciji aranžmana kako bi se osiguralo da vakcine protiv COVID-19 koje stignu u EU blagovremeno postanu dostupne i Zapadnom Balkanu, saopšteno je iz Evropske komsije

Evropska unija (EU) će izdvojiti sredstva i pomoći u koordinaciji aranžmana kako bi se osiguralo da vakcine protiv COVID-19 koje stignu u EU blagovremeno postanu dostupne i Zapadnom Balkanu, saopšteno je iz Evropske komsije.

“Radimo na rješenju koje će omogućiti EU da stavi na raspolaganje vakcine Zapadnom Balkanu donacijom država članica EU ili putem ekvivalentnog sistema. To bi osiguralo podršku relativno brzom vakcinisanju prioritetnih grupa”, navode u Briselu.

To bi, kako naglašavaju u Komisiji bilo privremeno rješenje za prevazilaženje vremenskog jaza dok vakcine od mehanizma COVAX ne budu široko dostupne.

Pojedini mediji u regionu objavili su vijest da distribucija vakcina preko Covax programa, za koje su sve zemlje Zapadnog Balkana uplatile po 5 miliona dolara, neće početi prije maja mjeseca, kao i da je evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji ponudio je pomoć EU od 70 miliona eura za nabavku vakcina za region.

U Komsiji kažu da Varhelji nije rekao da vakcine neće stići prije maja.

Pored toga u Komisiji pozivaju zemlje Zapadnog Balkana da razviju svoje strategije vakcinacije u skladu sa smjernicama koje je Komisija dala zemljama članicama EU, a Unija je, kako zaključujuju, spremna da ponudi pomoć.

IzvorRTCG

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve