Utorak, 30 Aprila, 2024
Rubrika:

Bez manjina u Vladi, veća etnička distanca

U društvu, kakvo je naše, veoma je bitno da manjine budu adekvatno zastupljene u izvršnoj vlasti, jer i do sada imaju razloga za nezadovoljstvo, koje je dovelo do velike etničke distance, smatra predsjednik Građanske alijanse Boris Raonić

Buduća vlada Crne Gore može se sresti sa problemom nedostatka zastupljenosti manjina, što bi, sigurno, dovelo do veće etničke distance, iako su procjene nekih partija da su manjine pokazale principijelnost i lojalnost državi.

Predsjednik Građanske alijanse Boris Raonić kaže da je veoma važno da u budućoj izvršnoj vlasti budu zastupljeni predstavnici manjinskih partija.

“U društvu, kakvo je naše, veoma je bitno da manjine budu adekvatno zastupljene u izvršnoj vlasti, jer i do sada imaju razloga za nezadovoljstvo, koje je dovelo do velike etničke distance. Zato treba uložiti maksimum napora da se prevaziđe nepovjerenje i dobijemo predstavnike manjina na najvećim državnim funkcijama. Ako se to sada ne desi, biće naravno mnogo prilika ubuduće kroz mjesta u brojnim državnim institucijama. Pretpostavljam da će to biti dio dijaloga po pitanju pravosudnih funkcija”, kaže Raonić.

Podsjetimo, Bošnjačka stranka i albanska koalicija “Jednoglasno” odbili su da uđu u vladu čiji će predsjednik biti Zdravko Krivokapić, nosilac liste “Za budućnost Crne Gore”. Ostalo je da odluku o eventualnom ulasku u vladu donese Albanska lista.

Demokratska partija socijalista, međutim, smatra da odbijanjem da uđu u novu vladu partije manjinskih naroda su pokazale principijelnost i lojalnost Crnoj Gori. Iz DPS-a su kazali da su sigurni da će birači manjinskih partija, ali i ukupna crnogorska javnost, znati da cijene, kako su naveli, časni odnos tih partija prema neiskrenim ponudama. Oni su pozdravili odluku partija manjinskih naroda da ne ulaze u koalicione aranžmane sa političkim subjektima za sastav nove vlade, među kojima su, kako su naveli, osvjedočeni protivnici državnih interesa Crne Gore, “koji su, između ostalog, kroz djelovanje konstantno narušavali multietničnost i građanske principe crnogorskog društva”.

“Takvim stavom te partije su pokazale privrženost ideji evropske budućnosti i potvrdile iskrenost našeg uzajamnog, višegodišnjeg partnerstva, tokom kojeg smo trasirali strateški put Crne Gore”, navodi se u saopštenju.

U ovom trenutku mandataru Zdravku Krivokapiću ostaje da napravi dogovor sa Strankom pravde i pomirenja koja je u predizbornom periodu ušla u koaliciju sa grupacijom okupljenom oko Građanskog pokreta URA. Hazbija Kalač, predsjednik SPP-a, je juče izjavio da očekuje da njegova partija dobije značajna mjesta u novoj izvršnoj vlasti.

“U toj novoj većini, Stranka pravde i pomirenja kao jedina manjinska partija u vladi sebe vidi na visokim funkcijama, gdje će pored određenog ministarstva, kao predstavnica naroda koji je značajno procentualno populaciono zastupljen u Crnoj Gori, obavljati još značajnih funkcija u Vladi, i na takav način pravedno iskoristiti novo pozicioniranje radi popravljanja veoma lošeg položaja bošnjačkog naroda u Crnoj Gori”, kazao je Kalač za “Dan”.

Za razliku od SPP, albanska koalicija “Jednoglasno”, koju čine Demokratska partija, Demokratska unija Albanaca i Demokratski savez u Crnoj Gori, jednoglasno je odbila poziv mandatara za ulazak u vladu.

“Da mi ponude republiku Ulcinj, odbio bih da uđem u vlast”, kazao je predstavnik albanske koalicije ‘Jednoglasno’, predsjednik Demokratske unije Albanaca Mehmed Zenka. On kaže da različito doživljavaju i prošlost i budućnost na ovim prostorima u odnosu na buduću većinu. Kao primjer je naveo odnos nekih iz nove većine prema genocidu u Srebrenici. ”Gazilo se preko svih vrijednosti albanskog naroda koje meni znače sve. Heroji koje oni slave su oni koji su napravili najveći genocid prema mom narodu”, kazao je Zenka. Zenka ističe da ta politika nije pobjednička.

Čeka se Đeljošaj

Albanska lista još nije odlučila hoće li biti dio nove vlade, a njen nosilac Nik Đeljošaj najavio je da će odluku donijeti u naredna dva dana. Đeljošaj je kazao da manjine treba da budu dio vlasti ako mogu biti faktor, navodeći da Albanska lista poštuje stav Bošnjačke stranke i iskreno objašnjenje njihovog stava.

“Nećemo se služiti lažnim patriotizmom u objašnjavanju našeg stava”, rekao je Đeljošaj, podsjećajući da su oni javno objavili šta su tražili od mandatara i šta očekuju da bude dio pragrama nove vlade.

“Mi zastupamo naš narod i oni očekuju da se zalažemo za njihov bolji život, bez obzira da li ćemo biti vlast ili zvanično opozicija”, istakao je Đeljošaj izjavi za CdM.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve