Utorak, 30 Aprila, 2024
Rubrika:

SJEVER CRNE GORE – TURISTIČKI HIT REGIONA: Pet gradova u mreži ski rizorta sa stazama dugim 250 kilometara

Autoputem Bar - Boljare brzo i komforno turisti će od aerodroma u Podgorici i Tivtu "sklopiti" more sa planinom. Kada se ovome doda već završeni potencijal bjelopoljske Đalovića pećine - "pećine nad Vražjim firovima“, sa žičarom za vožnju preko klisure, jasno je da će Crna Gora biti ucrtana kao najpoželjnija turistička destinacija u ovom dijelu starog kontinenta

Realizacijom razvojnih projekata i valorizacijom izuzetnih potencijala, sjever Crne Gore će za vrlo kratko vrijeme postati turistička hit destinacija u regionu i Evropi. “Opkoljavanje” Bjelasice ski stazama iz više gradova, žičarama, luksuznim hotelima i svim pratećim sadržajima, učiniće Kolašin, Mojkovac, Berane, Bijelo Polje a i Andrijevicu, posebnim mjestima gdje će se tražiti krevet više. Rekonstruisanim modernim saobraćajnicama stizaće se i do skijališta na Hajli, ćudljivoj ljepotici netaknute prirode. Autoputem Bar – Boljare brzo i komforno turisti će od aerodroma u Podgorici i Tivtu “sklopiti” more sa planinom. Kada se ovome doda već završeni potencijal bjelopoljske Đalovića pećine – “pećine nad Vražjim firovima“, sa žičarom za vožnju preko klisure, jasno je da će Crna Gora biti ucrtana kao najpoželjnija turistička destinacija u ovom dijelu starog kontinenta.

Turističko naselje Kolašin 1450 – prikaz iz DUP-a

Bjelasica – crnogorska vila u čijem naručju bitišu neprikosnovene prirodne ljepote Kolašina, Mojkovaca, Bijelog Polja, Berana i Andrijevice, raširenih ruku dočekuje brojne investititore, dok država “brusi” ove bisere, čineći ih poželjnijim i pristupačnijim za sve domaće i strane posjetioce.

Na Starom kontinentu, 16 odsto prostora zauzimaju planinski predjeli. Evropa je bogata izuzetnim ski centrima, a najpopularniji se nalaze u Švajcarskoj, Francuskoj, Italiji i Austriji. Neće proći dugo, na ovoj listi naći će se i Crna Gora koja će uskoro ponuditi ljubiteljima zimskih sportova i sniježnih čarolija, jedan od najboljih Ski rizorta, sa oko 250 kilometara staza za skijanje na Bjelasici, modernim hotelima, domaćim proizvodima i svim ostalim sadržajima koji će pružati nezaboravno iskustvo svim posjetiocima.

Da je Kolašin već prepoznat kao turistička destinacija govori i činjenica da je čuveni britanski list Guardian pišući o Crnoj Gori, naveo da je ski centar Kolašin jedan od deset najboljih skijališta u Evropi!

Dva bloka Ski centra:  Berane – Kolašin i Mojkovac – Bijelo Polje

Malo je ski centara koji mogu da se pohvale time da imaju dva bloka i blizu 250 kilometara staza za skijanje.

Foto: travelomontenegro.com

Kako prostor Bjelasice i Komova predstavlja veliku razvojnu šansu, izrađen je Prostorni Plan Posebne Namjene Planine Bjelasice i Komova (PPPNP BK) kojim se stvaraju pretpostavke za osmišljen razvoj, organizaciju i uređenje ovog prostora. Njime je definisana politika za prostorno planiranje Sjevernog regiona u smislu da gradovi oko Bjelasice treba da formiraju sistem komplementarnih centara.

Bijelo Polje i Berane biće snažni industrijski, poljoprivredni i glavni saobraćajni centri. Dok će KolašinMojkovac i Andrijevica, sa dobrom lokacijom u odnosu na NP „Biogradska gora“, preuzeti funkciju vodećih centara za razvoj turizma.

Konzorcijum koji je angažovan na međunarodnom tenderu, čine Ecosign Mountain Resort Planners Ltd iz Kanade, Horwat i Horwat iz Zagreba i Republički zavod za urbanizam i planiranje iz Podgorice.

Ecosign je jedna od najrenomiranijih kompanija u svijetu u oblasti planinskog planiranja, planiranja rizorta i prostornog planiranja. Njihov direktor i glavni planer, koji je šef tima za projekat Bjelasice i Komova, lično je projektovao više od 110 planinskih rizorta, realizovao preko 320 projekata u 32 zemlje svijeta.

Ecosign je uradio veliki broj master planova za planinske rizorte koji su nakon toga postajali domaćini sportskih događaja svjetskih razmjera, kao što su XXI Zimske Olimpijske igre u Kanadi 2010. godine i XXII Zimske Olimpijske igre u Sočiju, u Rusiji 2014. godine.

Pečat Ecosign-a je garancija da će ta destinacija dospjeti na mapu svjetskih planinskih skijališta i odmarališta.

Horwat i Horwat je vodeća kompanija u istočnoj Evropi u oblasti master planova u turizmu, a RZUP je najstarija i najreferentnija crnogorska planerska kuća.

Planom se određuje gdje će biti zimski centri, skijališta, obrazovni centri, centri za odmor i rekreaciju, zdravstvene ustanove-kojeg kapaciteta i ranga.

Vlada Crne Gore ove godine na području opštine Kolašin ulaže više miliona u razvojne projekte

Prirodni potencijal sjevera Crne Gore šansa je za unaprjeđenje turističke ponude i privrednog razvoja, a samim tim i za unaprjeđenje uslova života svih građana. Zato, valorizacija potencijala Bjelasice, pored turizma, pruža mogućnost za otvaranje novih radnih mjesta, ali i razvoj saobraćajne i komunalne infrastrukture.

Veliki iskorak na ovom polju napravila je Uprava javnih radova prije godinu i po dana, kada je otvoren planinski centar Kolašin 1600. Sada već svima poznato i omiljeno mjesto za skijanje i uživanje u zimskoj idili.

Ski centar “Kolašin 1600” udaljen je 91 kilometar od Glavnog grada Podgorica, 12 kilometara od grada Kolašina. Naziv je dobio zbog nadmorske visine polazne tačke šestosjedne žičare i lokacije na kojoj je smješten restoran “Troglava” 5*.

Pored ugostiteljskog i servisnog objekta, centar je bogat dobro pripremljenim ski stazama i šestosjednom isklopivom žičarom kapaciteta 2600 skijaša na sat, renomiranog svjetskog proizvođača “Dopelmajer” (Doppelmayr Seilbahnen GmBH Austrija). Za potrebe ovog planinskog centra izgrađena je i kompletna putna, vodovodna i elektroinfrastruktura.

Kolašin 1600

Izgrađen je pristupni put u dužini od dva kilometra, parking za dnevne skijaše, objekat bazne stanice, najmodernija šestosjedna žičara sa 4,5 kilometara skijaških staza, a nabavljena je i sva prateća nužna oprema.

Poseban značaj cijelom ski rizortu na Bjelasici daće i izgradnja autoputa Bar – Boljari, odnosno prioritetna dionica Podgorica – Mateševo, kojom će se do ski rizorta na Bjelasici stizati za pola sata od glavnog grada Podgorica, odnosno 45 minuta od aerodroma u Podgorici.

Važno je napomenuti da će izgradnja autoputa značiti bolju povezanost sjevera i primorja, a naročito Ski rizorta sa aerodromom, što će umnogome olakšati razvoj i bržu valorizaciju sjevera. Vrijeme koje se provede u putovanju biće mnogo kraće, ali i kvalitetnije, pa će se iz tog razloga brojni turisti odlučivati na kombinovani odmor i tako posjetiti i primorje i sjever Crne Gore.

Novih šest kilometara staza

Planinski centar Kolašin 1600, u koji je Vlada Crne Gore do sada uložila više od 17 miliona eura, dobiće do kraja godine novih šest kilometara ski staza.

Izgradnja ski staza je u toku i one će ispunjavati sve standarde i norme Međunarodne skijaške federacije (FIS). Sadržaće ograde za usmjeravanje skijaša, zaštitne ograde, kao i odgovarajuću signalizaciju.

Realizacija projekta doprinijeće znatnom poboljšanju kvaliteta ponude na ovoj atraktivnoj zimskoj turističkoj destinaciji, imajući u vidu da će skijašima na raspolaganju biti ukupno 12,5 kilometara staza.

Šestosjednom isklopivom žičarom K7 sa trafostanicom, čija će izgradnja početi uskoro, uz dodatnih 9,5 kilometara skijaških staza, povezaće se ski centar “Kolašin 1600” sa ski centrom “Kolašin 1450”. Ova dva ski centra objedinjena raspolagaće sa više od 40 kilometara ski staza spremnih za ovu sezonu. Već sledeće godine raspolagaće sa oko 60 kilometara staza, koje će se dalje širiti do 125 kilometara.

Ski centar Kolašin 1450 i Kolašin 1600

U prethodnom periodu rađeno je i na podizanju potpornih zidova i modernizaciji puta između dva planinska centra, čime je u značajnoj mjeri podignut nivo bezbjednosti saobraćaja.

300 hiljada eura za projekte izgradnje, rekonstrukcije i adaptacije 

Pored toga, značajna sredstva investirana su i u unaprjeđenje lokalne saobraćajne i komunalne infrastrukture na teritoriji Kolašina.

Tako je za rekonstrukciju dijela pruge sa tunelima na dionici Kos – Trebešica opredijeljeno 1,8 miliona eura, a u toku je priprema planske dokumentacije za izgradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda i kanalizacione mreže.

Krajem protekle i početkom ove godine, kroz program izgradnje lokalne infrastrukture u saradnji sa opštinskim vlastima, modernizovano je više desetina kilometara gradskih saobraćajnica i lokalnih puteva na području Kolašina.

Projekat izgradnje ski centara na području Bjelasice i Komova, Durmitora, Štedima i Hajle

Država intenzivno ulaže u infrastrukturu, a time otvara vrata investitorima. Pored navedenih radova u Kolašinu, brojni projekti realizuju se i na teritoriji Mojkovca, ali i drugih opština na sjeveru. Ubrzan razvoj i velika ulaganja, vidna su na sjeveru Crne Gore, gdje već očekujemo da 2021/22. bude rekordna sezona, sa osjetnim pomakom na polju turizma.

Kada je u pitanju Mojkovac, akcenat je stavljen na izgradnju novog ski centra Žarski na Bjelasici, kao najveći projekat na teritoriji ove opštine, te jedan od značajanijih za turističku privredu cijele Crne Gore. U toku prethodne godine završena je izgradnja i asfaltiranje dijela puta od naselja Pržišta do Žarskog katuna.

Ski centar Žarski – jedno je od skijališta budućeg Zimskog turističkog kompleksa Bjelasica. Prema planu Ski centra Žarski trebalo bi da osplužuje oko 8000 skijaša. U baznom naselju je predviđeno oko 7.000 kreveta u 14 hotela i u apratmanima, od čega je u samom centru naselja planirano 3.629 kreveta.

Na ski centru Žarski, čije se puštanje u rad očekuje u naredne dvije godine, za realizaciju prve faze procijenjena vrijednost je 27 miliona eura od čega je trenutno ugovoreno više od 16 miliona eura i to za izgradnju:

  • Nove šestosjedne žičare vrijednosti 9 miliona eura;
  • 10 km skijaških staza vrijednosti 2 miliona eura;
  • Objekat bazne stanice vrijednosti 1,5 miliona eura;
  • A u toku su radovi na izgradnji pristupnog puta od Mojkovca do ski centra i telekomunikacione i elektroenergetske mreže.

Žarski je mjesto koje se nalazi u sjevernom dijelu područja Bjelasice na teritoriji opština Mojkovac i Bijelo Polje. Udaljeno je svega 12 kilometara od grada Mojkovac. Bazno područje budućeg ski centra nalazi se na 1.650 metara nadmorske visine. Žarski je poznat po visokim alpskim visoravnima i relativno blagim planinskim padinama.

Prema PPPN za Bjelasicu i Komove planirano je uvezivanje ski centra “Žarski” sa ski centrom “Cmiljača” čijim objedinjavanjem će se obezbijediti ukupno 60 kilometara skijaških staza.

Za potrebe izgradnje nove isklopive šestosjedne žičare Z4 – Žarski u Mojkovcu počela je isporuka opreme renomiranog italijanskog proizvođača Leitner. Plan isporučioca je da kompletan materijal bude dopremljen do sredine septembra, kada se očekuje početak montaže žičare. Ski centar Žarski će u prvoj fazi imati 10 kilometara ski staza i moderan ugostiteljsko-servisni objekat.

Put do Žarskog, transfer stanica, pasarela…

Trasa puta Mojkovac – Vragodo dio je trase ka budućem skijalištu i regionalnog puta Jezerine – Lubnice.

Dionica Vragodo – Žarski duga je 5,3 kilometra. Završena je prva faza radova – na dionici dugoj 2,3 kilometra za koju je već potrošeno više od milion eura za proboj puta i izgradnju nasipa, propusta i armirano betonskih zidova. Ugovoreni su radovi na izgradnji potpornih zidova. Gradnja ovog puta značiće da se iz Mojkovca može dolaziti direktno na skijalište, ali će se istovremeno moći doći i do Kolašina i Berana.

Takođe, ono što je od izuzetnog značaja, jeste pasarela, pješački most preko magistralnog puta Podgorica – Bijelo Polje, u opštini Mojkovac, koji će spojiti centar grada sa sportsko-rekreativnom zonom na bivšem jalovištu.

Pasarela u Mojkovcu

Pasarela, sa kompletnim sadržajima, parkovima, dječjim igralištem, trim stazom biće jedan od najljepših komunalnih objekata u regionu. Njena vrijednost je 2,2 miliona eura, a omogućiće bezbjedno povezivanje centra grada sa sportsko-rekreativnom zonom, od koje se očekuje da bude jedna od turističkih atrakcija grada.

Transfer stanica sa reciklažnim centrom, čija je izgradnja počela u junu 2019. godine, značajno će doprinijeti rješavanju pitanja zaštite životne sredine. Vlada je iz kapitalnog budžeta u ovaj projekat uložila blizu dva miliona eura, a rok za završetak radova je početak 2021. godine.

“To je važan komunalni infrastrukturni objekat koji će već uređenom i lijepom Mojkovcu dati novi snažan podsticaj da Mojkovac bude jedna od najčistijih planinskih varoši na Sjeveru Crne Gore”, kazao je Premijer Marković prilikom posjete Mojkovcu.

Crna Gora će postati regionalni centar zimskog turizma

Na ski centru Cmiljača čije se puštanje u rad takođe očekuje u naredne dvije godine, za realizaciju prve faze procijenjena vrijednost je 23 miliona eura od čega je trenutno ugovoreno više od 17,5 miliona eura i to za izgradnju:

  • Nove šestosjedne žičare sa 3 km skijaških staza vrijednosti 9 miliona eura;
  • U toku je tenderska procedura za izgradnju objekat bazne stanice vrijednosti 1,8 miliona eura kao radovi na izgradnji pristupnog puta do ski centra i telekomunikaciona i elektroenergetska mreže.
  • Bazna stanica – Potpisan je ugovor za izgradnju objekta površine oko 2.000 m² po principu „projektuj i izgradi” vrijednosti 1.764.000.

U planu je još jedna šestosjedna žičara i minimum 15 kilometara skijaških staza kojima će se uvezati ski centri Žarski i Cmiljača i time dobiti još jedan profitni ski centar sa 30 kilometara skijaških staza.

Montaža nove šestosjedne žičare na planinskom ski centru Cmiljača u Bijelom Polju, koju Vlada Crne Gore finansira sa devet miliona eura iz kapitalnog budžeta, teče planiranom dinamikom. Riječ je o modernoj opremi italijanskog proizvođača Leitner, čije se žičare danas nalaze na mnogim poznatim ski centrima u svijetu. Projektovani kapacitet žičare je 2.600 skijaša na sat, a njena dužina je blizu 1,4 kilometra.

Cmiljača

Jedan od zahtjevnijih segmenata ovog projekta je izgradnja pristupne saobraćajnice Ravna Rijeka – Latinska kosa – Jasikovac – Cmiljača, ukupne dužine blizu 16 kilometara, koja će povezati budući planinski centar sa magistralnim putem i tako ga učiniti pristupačnim za sve ljubitelje zimskog turizma. Na dijelu od Jasikovca do vrha Cmiljače trenutno je angažovano nekoliko izvođača.

Inženjerski tim Uprave javnih radova istovremeno realizuje i projekat izgradnje elektroenergetske infrastrukture za potrebe napajanja buduće žičare u okviru ski kompleksa Cmiljača.

Izgradnja objekta za potrebe trafostanice za napajanje žičare na Cmiljači

Na ski centru Štedim na Hajli, čije se puštanje u rad očekuje takođe u naredne dvije godine, za realizaciju prve faze procijenjena vrijednost je 18 miliona eura od čega je trenutno ugovoreno više od 13 miliona eura.

Ski centar će imati savremenu šestosjednu isklopivu žičaru kapaciteta 2600 turista na sat. Ugostiteljsko-servisni objekat biće arhitektonski uklopljen u prirodni ambijent, a u njemu će se nalaziti restoran, prostorije za iznajmljivanje opreme i ostali sadržaji.

  • U pripremi je tenderska procedura za izradu 6 kilometara skijaških staza, objekta bazne stanice
  • U toku su radovi na izgradnji pristupnog puta od Rožaja do ski centra i telekomunikacione i elektroenergetske mreže.

Planinski centar na Hajli imaće sve neophodne sadržaje za kvalitetan boravak skijaša u zimskom periodu, kao i svih turista koji se odluče za posjete u toku ljetnjeg perioda.

Ski centar Savin Kuk na Durmitoru trenutno raspolaže sa dvije žičare i tri ski lifta koji opslužuju 5 kilometara skijaških staza. Za unaprjeđenje i razvoj, odnosno rekonstrukciju postojećeg skijališta predviđena je investicija ukupne procijenjene vrijednosti 27 miliona eura, a odnosi se na sljedeće:

Savin kuk Durmitor / montenegro.travel
  • Izgradnja nove šestosjedne žičare vrijednosti 9 miliona eura sa 4,5 kilometara skijaških staza;
  • Izgradnja akumulacionog jezera vrijednosti 3,2 miliona eura čiji su radovi završeni;
  • Izgradnja dijela novog pristupnog puta u dužini 1,5 kilometara i platoa parkinga vrijednosti 450 hiljada;
  • Zaključen je ugovor za izgradnju pristupnog puta do skijališta od regionalnog puta Nikšić – Žabljak vrijednosti 1,8 miliona eura.
  • Predviđeno 1,5 kilometara novih ski staza

Dalje je planirano da se postojeće dvije dvosjedne žičare zamijene sa jednom žičarom kao i da se adaptiraju sve postojeće staze.

Na svim ovim ski centrima radiće se dodatni sadržaji za unaprjeđenje ponude, a odnose se na izgradnju zabavnih parkova u okviru kojih će biti instalirani: snow tubing sadržaj, rotondo, pokretne trake, bob na šinama, biciklističke staze, zip line, kao i privremeni objekti koji su namijenjeni za zimsku i ljetnju sezonu.

 

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve