Utorak, 30 Aprila, 2024
Rubrika:

Svečanost u Kninu: Plenković izrazio žaljenje zbog stradalih srpskih civila

"Kao zemlja koja je pobijedila u nametnom ratu žalimo zbog svih stradalih, žalimo zbog svih civila ne samo Hrvata, nego i Srba, kao i drugih", rekao je Plenković u govoru na svečanosti povodom 25. godišnjice Oluje, koji se slavi i kao Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja

Premijer Andrej Plenković izrazio je danas u Kninu žaljenje prema svim civilnim žrtvama rata u Hrvatskoj, i Srba i Hrvata.

Foto: Beta/Hina

“Kao zemlja koja je pobijedila u nametnom ratu žalimo zbog svih stradalih, žalimo zbog svih civila ne samo Hrvata, nego i Srba, kao i drugih”, rekao je Plenković u govoru na svečanosti povodom 25. godišnjice Oluje, koji se slavi i kao Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja.

On je naglasio da je Oluja bila pravno legitimna, vojno neizbježna i politički neophodna u ratu koji je nametnuo velikosrpski režim Slobodana Miloševića.

“Žalimo i za žrtvama ratnih zločina počinjenih s hrvatske strane, svaki takav čin je bolan, ružan ožiljak na pravednom licu Domovinskom ratu”, rekao je premijer.

Plenković je rekao da pijetet prema svim žrtvama očekuje i od hrvatskog društva, posebno predstavnika Srba, koji treba jasno da osude zločine nad Hrvatima.

On je ocijenio da je važno da hrvatski Srbi u Oluji ne vide samo egzodus svog naroda, već i završetak rata.

Prisutan i predstavnik srpske manjine

Svečanosti u Kninu prisustvuju svi članovi hrvatske vlade, a prvi put i visoki predstavnik srpske nacionalne manjine, potpredsjednik vlade iz redova Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) Boris Milošević, što je u Zagrebu ocijenjeno kao “snažna i važna poruka pomirenja” u odnosima Hrvata i srpske manjine, ali i Hrvatske i Srbije.

U vrijeme mandata predsjednika Ive Josipovića, na manifestaciji povodom godišnjice Oluje u Kninu je 2012. bio predsjednik Srpskog demokratskog foruma, Veljko Džakula, ali on nije bio izabrani politički predstavnik Srba.

Foto: Beta/Hina

Program je počeo zvonjavom crkvenih zvona, kojom se simbolično obilježava ulazak Hrvatske vojske u Knin tokom operacije Oluja, a na kninskoj tvrđavi podignuta je hrvatska zastava.

Zbog epidemioloških mera na Tvrđavi su samo učesnici programa, dok se državni vrh i ostale zvanice nalaze na kninskom trgu odakle su putem video bima pratili podizanje zastave. Potom je ispaljeno 25 počasnih plotuna i pročitana su imena poginulih i nestalih učesnika operacije.

Na obilježavanju će se služiti i misa za poginule u akciji i biće izveden prigodni program Akrobatske grupe “Krila Oluje”. Na kninskoj tvrđavi uveče će biti vatromet i koncert bez publike koji će prenositi televizija.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve