Utorak, 30 Aprila, 2024
Rubrika:

EK: Neophodna koordinacija ublažavanja vanrednih mjera u EU

Evropska komisija pozvala je zemlje članice EU da budu koordinisane dok započinju ublažavanje vanrednih mjera, upozoravajući ih da bi neuspješna koordinacija mogla da dovede do novih talasa epidemije virusa korona

Evropska komisija pozvala je zemlje članice EU da budu koordinisane dok započinju ublažavanje vanrednih mjera, upozoravajući ih da bi neuspješna koordinacija mogla da dovede do novih talasa epidemije virusa korona.

foto N1

Komisija, koja nije ovlašćena da određuje zdravstvene mjere u 27 članica, pozivala je u više navrata na zajednički pristup, jer su članice bloka nezavisno donosile odluke u borbi protiv virusa i sada čine isto u svojoj strategiji izlaska iz vanrednih mjera.

“Vrijeme je da se razvije dobro koordinisana strategija izlaska u EU”, navodi se u dokumentu sa preporukama za koje se očekuje da budu usvojene ove sedmice.

Iz Komisije napominju da strategija mora biti koordinisana između država članica, da ne bi došlo do “negativnog efekta prelivanja”.

U preporukama se ističe da mjere ograničenja treba da budu ublažene tek kada se značajno smanji širenje zaraze u dužem periodu i kada kapacitet u bolnicama bude dovoljan za upravljanje novim pojavama infekcije, koje će se vjerovatno desiti.

Međutim, vlade članica EU su pod pritiskom da ublaže mjere jer je očigledan katastrofalan uticaj pandemije virusa korona na globalnu ekonomiju.

Komisija je prognozirala da se će proizvodnja u eurozoni ove godine smanjiti za deset odsto.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve