Utorak, 30 Aprila, 2024
Rubrika:

Najbitnije je brzo reagovati da se održi likvidnost

Na sastanku predstavnika CBCG, banaka, parlamenta, Vlade, UBCG, PKCG u ponedjeljak je saopšteno da su banke u martu građanima i privredi odobrile 73,4 miliona eura i da spremne su da kreditnu podršku obezbijede pod, u ovom trenutku, objektivno najpovoljnijim mogućim uslovima.

U uslovima pandemije korona virusa najbitnije je brzo reagovati i pojednostaviti procedure odobravanja kredita za likvidnost, kako bi se pomoglo preduzeću i smanjila mogućnost otpuštanja zaposlenih, kažu bankari u odgovoru na Pobjedino pitanje da li pripremaju posebnu kreditnu liniju za klijente čiji posao trpi zbog pandemije.

Oni ističu da očekuju smanjenje tražnje investicionih i povećanje kredita za likvidnost.

Brzina

U NLB su našoj redakciji kazali da su sa većinom klijenata zajednički definisali plan mjera podrške da preduzeća lakše prevladaju moguće probleme sa likvidnošću.

– Analizom smo utvrdili da je u ovom momentu najbitnije brzo reagovati, kao i pojednostaviti proceduru za odobravanje kredita za privrednike i zaposlene u njihovim preduzećima. Posebna kreditna linija za likvidnost je operativna po posebnim cjenovnim uslovima, a za te kredite ne naplaćujemo troškove obrade. Na taj smo način omogućili klijentima da lako dođu do likvidnih sredstava čime smo smanjili mogućnost za eventualne otkaze – kazali su iz banke.

Pojednostavili su, dodaju, realizaciju kredita bez dolaska u banku, kako bi doprinijeli čuvanju socijalne distance i preporuka Instituta za javno zdravlje.

Iz NLB kažu da nemaju kompletnu sliku za mart, jer se samo pola mjeseca radilo u izmijenjenim uslovima.

– Izvjesno je da će doći do usporavanja kreditne aktivnosti kod investicionih kredita, dok će doći do povećanja obima kreditiranja za likvidnost- kazali su u NLB.

U CKB su kazali da je njihov glavni zadatak da obezbijede likvidnost privrede i nađu najbolje rješenje za klijente na individualnoj osnovi, u skladu sa njihovim potrebama i procedurama banke. I oni kažu da im se smanjila potražnja za kreditima.

-To je i očekivano, imajući u vidu ekonomsku neizvjesnost u predstojećem periodu, izazvanu pandemijom. Najveći broj zahtjeva klijenata u drugoj polovini marta se odnosi na moratorijum- pojašnjavaju iz CKB.

Prioritet

Iz Adiko banke ističu da im je prioritet sprovođenje dogovorenih mjera, ali i da razmišljaju o olakšicama.

– Dosta toga će zavisiti od razvoja okolnosti, trajanja vanredne situacije i uticaja koji bude imala na cjelokupnu ekonomiju u zemlji. U ovim vanrednim okolnostima, prioritet nam je sprovođenje usvojenih mjera za ublažavanje posljedica pandemije. Svakako da razmišljamo i o olakšicama koje možemo ponuditi klijentima da prevaziđu poteškoće i nakon isteka moratorijuma, te razmatramo dodatne povoljnosti u vidu restrukturiranja njihovih obaveza- kazali su našoj redakciji iz Adiko banke i najavili da će u skladu sa budućom situacijom i potrebama pripremiti adekvatnu ponudu klijentima nakon isteka kriznog perioda.

I u ovoj banci su registrovali očekivani pad kreditne aktivnosti.

Podsjetimo da su iz Hipotekarne banke već saopštili da će u narednom periodu pod posebnom pažnjom biti klijenti koji su pretrpjeli štete zbog ove krize.

-Kreditna aktivnost je intenzivirana, sa posebnim akcentom na klijente koji su dodatno angažovani zbog novonastale situacije, dok će se u narednom periodu posebno analizirati klijenti čiji je posao pretrpio štetu zbog krize, i za njih će biti moguće praviti nove aranžmane, uz povoljnije uslove- najavili su iz banke.

Na sastanku predstavnika CBCG, banaka, parlamenta, Vlade, UBCG, PKCG u ponedjeljak je saopšteno da su banke u martu građanima i privredi odobrile 73,4 miliona eura i da spremne su da kreditnu podršku obezbijede pod, u ovom trenutku, objektivno najpovoljnijim mogućim uslovima.

Erste priprema dodatne mjere

Iz Erste banke Pobjedi su kazali da pripremaju dodatne mjere.

– U intenzivnoj smo komunikaciji s klijentima od početka krize kako bismo im na njima prilagođen i jednostavan način omogućili da dođu do potrebnih likvidnih sredstava. Model podrške klijentima biće prilagođen specifičnostima sektora u kojem posluju- kažu u ovoj banci I dodaju da redovno servisiraju potrebe klijenata iz segmenta privrede za kreditnim proizvodima.

– U martu ove godine smo bilježili rast u odnosu na taj mjesec prethodne godine- naveli su iz Erste banke.

 

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve