Subota, 27 Aprila, 2024
Rubrika:

Centralna banka: Započete redovne godišnje konsultacije sa MMF-om

Tim MMF-a boravi u Crnoj Gori radi redovnih godišnjih konsultacija po članu IV Statuta ove instutucije, saopšteno je iz Centralne banke

Guvernerka Centralne banke Crne Gore Irena Radović sa saradnicima održala je danas uvodni sastanak sa delegacijom Međunarodnog monetarnog fonda, koju predvodi Srikant Seshadri, šef Misije MMF-a za Crnu Goru. Tim MMF-a boravi u Crnoj Gori radi redovnih godišnjih konsultacija po članu IV Statuta ove instutucije, saopšteno je iz Centralne banke.

Riječ je o redovnoj Misiji MMF-a koja najmanje jednom godišnje u zemlji članici prikuplja aktuelne informacije o stanju ekonomije, izgledima i politikama.

“Prezentujući predstavnicima MMF-a ključne trendove koji karakterišu makroekonomski ambijent u Crnoj Gori, guvernerka Radović je istakla da je rast crnogorske ekonomije u 2023. godini, po projekcijama CBCG, iznosio 5,7 odsto, čemu je najveći doprinos dalo povećanje privatne potrošnje, potaknuto, između ostalog, prilivom velikog broja nerezidenata i rastom zarada u zemlji”, navodi se u saopštenju.

Radović je kazala de se, pozitivni trendovi u prošloj godini zabilježeni su u sektorima turizma, industrijske proizvodnje i trgovine na malo, dok je, prema podacima za prvih devet mjeseci 2023, sektor građevinarstva zabilježio pad.

„Bankarski sektor je u 2023. godini ostao stabilan, likvidan, adekvatno kapitalizovan i profitabilan“, istakla je guvernerka i dodala da su ključne bilansne pozicije – aktiva banaka, krediti, depoziti i kapital zabilježile rast u odnosu na 2022. godinu. Nekvalitetni krediti su na kraju decembra 2023. godine činili 4,99% ukupnih kredita, što je za 0,72 procentna poena niže u odnosu na 2022. godinu”, navela je Radović.

Guvernerka je kazala da će rad Centralne banke u narednom periodu bićtifokusiran na dalje usaglašavanje nacionalne sa EU regulativom i implementaciju međunarodnih standarda radi očuvanja finansijske stabilnosti zemlje, ali i daljeg snaženja nezavisnosti Centralne banke.

„Na tom putu, izuzetno cijenimo saradnju sa MMF-om, kroz koju ćemo zajednički prepoznavati i adresirati sve moguće izazove“, zaključila je guvernerka i zahvalila se predstavnicima MMF-a na dugodišnjoj pomoći koju ova institucija, kroz preporuke i programe tehničke pomoći, pruža CBCG.

Guvernerka Radović je naglasila i svoju posvećenost inkluziji žena na pozicijama ekonomskog odlučivanja, odnosno njihovom osnaživanju za ravnopravno učešće u ekonomskom životu i izrazila očekivanje da će se saradnja CBCG i MMF-a u narednom periodu obogatiti i ovim segmentom, budući da „smanjenje rodnog jaza nesporno može doprinijeti snaženju ekonomije i unapređenju kvaliteta života u Crnoj Gori“.

Takođe je naglasila da zelena tranzicija i klimatsko finansiranje predstavljaju prioritetne pravce razvoja crnogorskog finansijskog sektora, te bi saradnja sa MMF-om i u ovom segmentu bila od izuzetne koristi za CBCG.

Šef Misije MMF-a za Crnu Goru Srikant Seshadri, je istakao da će cilj predstojećih sastanaka sa predstavnicima CBCG, Vlade i ostalih institucija biti ocjena ekonomskih uslova i strateškog pravca ekonomskih politika Crne Gore u srednjeročnom periodu. Tim MMF-a je zahvalio guvernerki i njenom timu na gostoprimstvu, izrazivši spremnost MMF-a da nastavi sa pružanjem podrške CBCG i CrnojGori, u pravcu unapređenja makroekonomske situacije i očuvanja stabilnosti finansijskog sistema.

“Po završetku posjete, misija MMF-a će izdati završnu izjavu sa preliminarnim zaključcima. Detaljniji izvještaj će uslijediti nakon toga”, zaključuje se u saopštenju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve