Utorak, 30 Aprila, 2024
Rubrika:

Sa skupa Crnogorskog pokreta iz Nikšića poručeno: Litije urušavaju državni poredak

U sali Nikšićkog pozorišta na skupu Crnogorskog pokreta okupilo se više stotina građana koji, kako poručuju sa skupa, iskazuju protest protiv urušavanja državnog poretka i multietničkog i građanskog društva svetosavskim litijama

U sali Nikšićkog pozorišta na skupu Crnogorskog pokreta okupilo se više stotina građana koji, kako poručuju sa skupa, iskazuju protest protiv urušavanja državnog poretka i multietničkog i građanskog društva svetosavskim litijama.

”Dočekala je Crna Gora da se istorijski utemeljeni i nadasve pravedni zahtjev, da se crnogorsko sakralno nasljeđe, crkvena imovina i manastiri, nakon punih 100 godina donošenjem novog Zakona o slobodi vjeroispovijesti vrate pod okrilje svoje matične države. Dragi Nikšićani, ponosan sam što sam ovdje noćas sa vama i što vidim i osjećam iskrenu i pozitivnu energiju i patriotizam koji je kod vas uvijek postojao, posebno kada treba odbraniti crnogorske nacionalne interese”, kazao je Sreten Zeković obraćajući se okupljenim građanima.

Kako Zeković ističe, naši preci su od svoje sirotinje sa mukom gradili a svojom krvlju i životima branili i odbranili kroz cijelu crnogorsku istoriju ono što Zakon vraća u vlasništvo državi Crnoj Gori. On dodaje da litije koje se održavaju u Crnoj Gori urušavaju državni poredak.

”Nažalost, danas od velikosrpskih poklonika ponovo gledamo i slušamo ono što smo gledali i slušali 90ih godina i kasnije. Nevjerovatnu manipulaciju istorijskim činjenicama, mitomaniju, zloupotrebu vjerskih i nacionalnih osjećanja i svakodnevne uvrede na račun nacionalnih Crnogoraca, koje ne bih nabrojao ovom prilikom, jer bi mi zaista trebalo vremena a i sa tim gadostima ne elim da ružim ovaj predivni skup.

Samo neznavenim nije jasno da iza litija stoje političke partije sa velikosrpskom ideologijom u koordinaciji sa Srpskom prav oslavnom crkvom i strukturama države Srbije sa jasnim vjekovnim namjerama prema Crnoj Gori”, kazao je Zeković.

Advokat sa Cetinja, Nikola Belada, ističe da danas u Crnoj Gor hara virus velikosrpskog nacionalizma.

“Čuju se fašistički ispadi i pozivi na otkopavanje oružja, pozivi na smrt crnogorskoj naciji, imamo plasiranje poluistina, fabrikovanje laži i pokušaj zastrašivanja crnogorskog naroda, a javni izvršilac ovih djela je Srpska pravoslavna crkva, tačnije njene 44 eparhije u Crnoj Gori”, istakao je Belada.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve