Subota, 27 Aprila, 2024
Rubrika:

Nasilje nad ženama u politici rastući problem u Crnoj Gori

Otvarajući događaj, ko-predsjednica Ženskog političkog kluba i potpredsjednica Skupštine Crne Gore, Zdenka Popović je iskazala zahvalnost Vestminsterskoj fondaciji za demokratiju i Britanskoj ambasadi u Crnoj Gori na pružanju podrške.

Više od 30 poslanika/ca, predstavnika/ca institucija, političkih partija, diplomatskih misija, međunarodnih i nevladinih organizacija i aktivista/kinja okupilo se danas u Podgorici na prezentaciji istraživanja o nasilju nad ženama u crnogorskoj politici. Događaj je organizovala Vestminsterska fondacija za demokratiju u Crnoj Gori (WFD), u sklopu projekta koji podržava britanska Vlada.

Opsežno istraživanje koje je WFD u saradnji sa agencijom Defacto Consultancy sprovela od novembra 2023. do februara 2024. godine nudi uvid u percepcije građana, medija, ali i predstavnika/ca političkih partija u Crnoj Gori o ovoj temi a bavi se i pitanjem definisanja oblika nasilja nad ženama u politici, nudeći preporuke za zaustavljanje ovog rastućeg fenomena.

Otvarajući događaj, ko-predsjednica Ženskog političkog kluba i potpredsjednica Skupštine Crne Gore, Zdenka Popović je iskazala zahvalnost Vestminsterskoj fondaciji za demokratiju i Britanskoj ambasadi u Crnoj Gori na pružanju podrške.

“Učestalost i obim nasilja (govora mržnje) nad ženama raste sa brojem žena koje se uključuju u politiku. Situacija u Crnoj Gori prati svjetska dešavanja. Politika se percipira kao muški posao u koji žene ne treba da se miješaju. Pojavom repatrijarhalizacije društva praćene retradicionalizacijom u posljednje vrijeme dovelo je do značajnog porasta online nasilja i dezinformacija nad ženama u javnom životu i politici Crne Gore. Seksistički i mizogeni komentari imaju za cilj da diskredituju žene koje su sposobne da svojom snagom i ambicijama grade demokratsko društvo – 51% žena u Crnoj Gori ne smije biti samo brojka”, kazala je ona.

Direktorica Vestminsterske fondacije za demokratiju, u Crnoj Gori, Ana Milutinović zapitala se da li smo u stanju da nasilje nad političarkama prepoznamo i osudimo a podsjetila je i na preporuke koje studija nudi.

“Rješenja se vide u unapređenju pravnog i institucionalnog okvira, dosljednoj primjeni postojećeg, kao i promjeni svijesti i javnog diskursa, koji je posljednjih godina sve više obilježen seksizmom, mizoginijom i nasiljem uperenim protiv žena u javnom prostoru. Među njima su političarke te koje su najviše izložene zbog svoje uloge u odlučivanju, ali i zbog toga što se politička borba u postojećim uslovima često pretvori u govor mržnje i nasilje nad njima”, kazala je ona.

Otpravnica poslova i zamjenica britanske ambasadorke u Crnoj Gori, Sara Pilbim istakla je da je nasilje nad ženama koje su uzele učešće u političkom životu oblik rodno zasnovanog nasilja koje se manifestuje fizički, psihički i seksualno, lično i onlajn.

“Iako smo svjesni štetnog uticaja nasilja, moramo primijetiti da okruženje za žene u politici širom svijeta postaje sve više neprijateljski nastrojeno. Nasilje nad ženama u politici je kršenje ljudskih prava koje ima za cilj da potkopa ne samo demokratski potencijal jedne zemlje, već i da negativno utiče na društvo u cjelini: njegovu bezbjednost, stabilnost, ekonomski razvoj, kao i na druge oblasti života“, posebno je podvukla otpravnica poslova Sara Pilbim.

Prilikom predstavljanja studije, izvršni direktor agencije DeFacto Consultancy, Slaven Živković naveo je da nasilje nad ženama u politici postaje globalni fenomen sa bitnim negativnim društvenim implikacijama.

Navodeći podatke iz istraživanja, Živković je rekao da više od polovine ispitanika (62,4%) prepoznaje da problem nasilja nad ženama u politici postoji u Crnoj Gori, ali da među njima 18,2% ističe da je to veliki problem, dok 44,2% ističe da je problem postoji ali da nije značajnih razmjera; 22,2% ispitanika smatra da nasilje nad ženama u politici uopšte nije problem u Crnoj Gori.

Studija je dio projekta posvećenog transparentnosti i inkluzivnosti političkih partija, u sklopu kojeg je kancelarija Vestminsterske fondacije u Crnoj Gori planirala niz aktivnosti poput istraživanja potreba, programa stručnih obuka za članove/ice partija, u saradnji sa Ženskim političkim klubom, i drugim institucijama.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve