Utorak, 30 Aprila, 2024
Rubrika:

Japan prvi put u 10 godina izvršio smrtnu kaznu nad strancem

Četrdesetogodišnji Kinez Wei Wei (40), osuđen 2003. godine, obješen je danas u zatvoru u Fukuoki, gdje je duže od 16 godina čekao izvršenje presude, izjavila je ministrica pravde Japana Masako Mori

Japan je prvi put za 10 godina izvršio smrtnu kaznu nad strancem, kineskim državljaninom osuđenim za ubistvo i pljačku četvoročlane porodice, javlja Reuters.

foto IPN

Ubistva je izvršio sa dva saučesnika koji su takođe bili Kinezi, prenose mediji. Njih dvojica su pobjegla u Kinu gdje su uhapšeni. Jedan je pogubljen u Kini 2005. godine, a drugi osuđen na doživotnu kaznu zatvora.

Četrdesetogodišnji Kinez Wei Wei (40), osuđen 2003. godine, obješen je danas u zatvoru u Fukuoki, gdje je duže od 16 godina čekao izvršenje presude, izjavila je ministrica pravde Japana Masako Mori.

On je osuđen za pljačku i ubistvo vlasnika prodavnice odeće, njegove žene i dvoje djece u njihovoj kući u Fukuoki.

Japan je zadržao smrtnu kaznu uprkos velikim kritikama iz inostranstva.

Mori je kazala da je potpisala nalog za izvršenje kazne posle pažljive procjene i dodala da je u pitanju “ekstremno hladnokrvan i surov slučaj”.

Japan i SAD su jedine dvije države u Grupi sedam industrijski najrazvijenijih zemalja svijeta (G7) koje su zadržale smrtnu kaznu.

Anketa japanske vlade pokazala je da većina Japanaca podržava smrtnu kaznu.

Izvršenja smrtne kazne u Japanu se izvode u velikoj tajnosti, a zatvorenici se o tome obavještavaju tek onog jutra kada je planirano vješanje.

Oko 120 zatvorenika u Japanu čeka na smrtnu kaznu. Prošle godine ih je pogubljeno 15, što je najveći broj u protekloj deceniji.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve