Nedjelja, 19 Maja, 2024
Rubrika:

Lagard podnosi ostavku na mjesto šefice MMF-a

"S većom jasnoćom oko procesa moje nominacije za predsjednicu Evropske centralne banke (ECB) i vremena koje će biti za to potrebno, donijela sam odluku koja je u najboljem interesu MMF-a", rekla je Kristin Lagard

Kristin Lagard, čelnica Međunarodnog monetarnog fonda, objavila je u utorak kako na to mjesto podnosi ostavku koja će stupiti na snagu sredinom septembra, nakon što je sada jasniji proces njene nominacije za predsjednicu Evropske centralne banke.

Kristin Lagard/Fabrice Coffrini/AFP

Lagard je kazala kako njena ostavka stupa na snagu 12. septembra, otvarajući put MMF-u da izabere novog čelnika.

“S većom jasnoćom oko procesa moje nominacije za predsjednicu Evropske centralne banke (ECB) i vremena koje će biti za to potrebno, donijela sam odluku koja je u najboljem interesu MMF-a”, rekla je Lagard.

Kazala je kako će njena ostavka ubrzati izbor njenog nasljednika.

Ostavka Lagard dolazi dvije sedmice nakon njene nominacije 2. jula za mjesto predsjednice ECB-a. Nije odmah podnijela ostavku u MMF-u jer nije bilo izvjesno hoće li novi Evropski parlament odobriti nju i ostale kandidate za vodeće pozicije EU-a, kažu Reutersovi izvori.

O njenoj nominaciji raspravlja podijeljeni Evropski parlament. Ukoliko bude prihvaćena, na mjestu predsjednice ECB-a 31. oktobra naslijediće Marija Draghija.

Drugi petogodišnji mandat Kristin Lagard na poziciji čelnice MMF-a trebalo je da traje do jula 2021. Mjesto predsjednika MMF-a tradicionalno je pripadalo Evropljaninu, dok je vodeća pozicija MMF-ove sestrinske organizacije, Svjetske banke, pripadala Amerikancu.

IzvorIndex

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve