Utorak, 30 Aprila, 2024
Rubrika:

Kostić: Ekonomski rast biće viši od projekcija

Prognoza Svjetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda da će crnogorska ekonomija ovu ali i narednu godinu završiti sa stopom rasta ispod tri odsto ne treba da nas brine, smatraju sagovornici Nove. Univerzitetski profesor i ekonomski analitičar Vasilije Kostić kaže da će investiciona potrošnja i potrošnja domaćinstva i u narednom periodu biti ključni faktor ekonomskog rasta

Dešavanja na svjetskoj ekonomskoj sceni ali i usporavanje evropske stope ekonomskog rasta uticali su da međunarodne finansijske institucije prognoziraju niže stope ekonomskog rasta za zemlje Zapadnog Balkana, kazao je za našu televiziju univerzitetski profesor i ekonomski analitičar Vasilije Kostić. Očekuje da će stopa rasta naše ekonomije u ovoj godini biti znatno veća nego što su prognoze Svjetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda. Sličnog mišljenja su i u DPS-u.

Prognoza Svjetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda da će crnogorska ekonomija ovu ali i narednu godinu završiti sa stopom rasta ispod tri odsto ne treba da nas brine, smatraju sagovornici Nove. Univerzitetski profesor i ekonomski analitičar Vasilije Kostić kaže da će investiciona potrošnja i potrošnja domaćinstva i u narednom periodu biti ključni faktor ekonomskog rasta.

„Prilično su konzervativne stope ovih međunarodnih relevantnih institucija i ja vjerujem da će crnogorski rast biti iznad tri odsto i vjerujem da će biti značajniji iznad tri odsto“, kazao je Kostić.

Iz DPS-a napominju da su i protekle dvije godine Svjetska banka i Međunarodni monetarni fond našoj zemlji prognozirali značajno nižu stopu rasta. Na kraju zvanična statsistika je pokazala da smo imali najveću stopu rasta od svih zemalja Regiona. Prošlu godinu smo završili sa rastom 4,9 odsto pa su očekivanja u DPS-u da će međunarodne finansijske institucije i ovog puta omanuti.

„Ja zaista i očekujem da će biti veće stope rasta za Crnu Goru, tim prije što smo uspjeli da finansijski konsolidujemo javne finansije, nastavili smo tim putem“, kaze Nikola Rakočević.

Značajan udio u rastu ekonomije protekle dvije godine imala je izgradnja prve dionice autoputa od Smokovca do Mateševa. I Kostić i Rakočević su saglasni da će udio od projekta vijeka iz godine u godinu biti manji pa sada šansu treba da tražimo u nekim drugim sektroima.

„Jedan od ključnih generatora rasta u zadnje vrijeme turizam i turistička privreda može svojim multiplikativnim efektima da podigne opšti rast i poljoprivrede i poljoprivredne proizvodnje i da putem posrednog izvoza poveća uticaj na crnogorsku stopu ekonomskog rasta“, rekao je Kostić.

„Siguran sam da imamo mnogo privrednih oblasti na koje treba da se fokusiramo, tu prije svega mislim na građevinarstvo, turizam ali i obnovljive izvore energije što je veliki potencijal Crne Gore a još uvijek nije iskorišten“, kaze Rakočević.

Crna Gora će ove godine prema prognazama Svjetske banke imati rast BDP-a od 2,9 odsto, dok nam MMF prognozira rast 2,8 odsto. U narednoj godini taj rast će biti još manji I to 2,4 odsto po procjenama SB a 2,5 po procjenama MMF-a.

IzvorNova M

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve