Utorak, 30 Aprila, 2024
Rubrika:

“Abrum” obilježio četvrti dan Karnevalskih majskih večeri

Nakon takmičenja u salsi na glavnoj bini ispred zidina Starog grada, od 20h počeo je “Abrum” - poziv na Karneval. Po ovom autentičnom običaju budvanski Karneval se i razlikuje i izdvaja od drugih

Program manifestacije “Karnevalske majske večeri” prethodnih dana bio je uvertira za glavne događaje tokom prvog majskog vikenda u Budvi – “Abrum” i Karneval.

Nakon takmičenja u salsi na glavnoj bini ispred zidina Starog grada, od 20h počeo je “Abrum” – poziv na Karneval. Po ovom autentičnom običaju budvanski Karneval se i razlikuje i izdvaja od drugih.

Feštađuni su sa svojim prijateljima (grupama i muzičarima) obilazili Stari grad i pozivali ispod prozora Starograđane da siđu i da im se pridruže, a zauzvrat, oni su pripremili bogato posluženje za “abrumaše”. Abrumaši su tako najavili 17. Međunarodni budvanski karneval i 18. Proljećnu noć pod maskama.

“Brumanje” je izraz koji primorci koriste kada mame ribu – tako što u more bace raskvašeni hljeb ili drugu hranu, oko koje se skupi jato, koje je onda lakše upecati na pendulu (udicu koja se vuče rukom) ili štapom. Od riječi “brumanje” nastao je naziv “abrum” ili “bacanje mamca” – da se dođe na “maškaranje”, karneval.

Nakon “Abruma”, koncert je održao “Duvački orkestar” iz Slovenije i lokalni bend “The Grupa”.

U nastavku programa “Karnevalskih majskih večeri”, večeras nastupaju plesne grupe, biće održan 17. Međunarodni budvanski karneval i 18. Proljećna noć pod maskama.

Karnevalska povorka kreće u 19.30 od glavne Pošte do trga ispred Starog grada, program će voditi čuveni Buksovci, a na kraju posjetioce očekuje i “Karnevalski šou”.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve