Utorak, 30 Aprila, 2024
Rubrika:

Zakuvava se u Karakasu: Gvaidove pristalice “opremljene” Molotovljevim koktelima

Kako prenosi CNN, u Karakasu se okupilo nekoliko hiljada Gvaidovih pristalica, dok su na ulicama i Madurove pristalice koje slave 1. maj

Na ulicama Venecuele ponovo se danas okupljaju građani, kako pristalice Nikolasa Madura, tako i oni koji podržavaju Huana Gvaida.

Kako prenosi CNN, u Karakasu se okupilo nekoliko hiljada Gvaidovih pristalica, dok su na ulicama i Madurove pristalice koje slave 1. maj.

Dan poslije sukoba na ulicama Karakasa, Gvaido je ponovo pozvao sljedbenike da i danas izađu na ulice kako bi se završila, kako je rekao, “posl ednja faza” svrgavanja predsjednika Nikolasa Madura.

Pristalice opozicije okupile su se na trgu Atamira, a za sada nema naznaka da će se pomjeriti odatle, javlja reporter CNN, dodajući da deo Gvaidovih pristalica priprema Molotovljeve koktele.

Sa druge strane, Maduro je povodom 1. maja Praznika rada uputio čestitku uz poruku da će radnička klasa širom zemlje proslaviti svoj dan, ali i braniti tekovine uz veliki marš sa kojeg će reći “ne” državnom udaru i američkom miješanju.

Lider socijalista Diosdado Kabeljo rekao je na skupu da vojska Venecuele ostaje lojalna Nikolasu Maduru uprkos pozivima na pobunu, prenosi AP.

On je rekao da opozicioni lideri “hodaju kao zombiji” pošto nijesu uspjeli da izazovu opštu pobunu na koju je pozvao Gvaido.

Visoki komesarijat UN za ljudska prava upozorio je danas vlasti Venecuele da ne koriste “prekomjernu upotrebu sile” na demonstrante i pozvao sve strane da “odustanu od nasilja”.

“Kancelarija UN za ljudska prava izuzetno je zabrinuta zbog informacije o prekomjernoj upotrebi sile pripadnika snaga bezbjednosti u Venecueli na demonstrante kao i da je zbog toga povrijeđeno nekoliko desetina ljudi”, izjavila je portparolka Marta Urtado.

Prema njenim riječima, veliki broj demonstranata je priveden.

Najmanje 69 ljudi je povrijeđeno u sukobima u Karakasu tokom protesta koje je u pratnji naoružanih vojnika poveo opozicioni lider Huan Gvaido.

Predsjednik Venecuele Nikolas Maduro je nakon toga izjavio da je Gvaido pokušao da izvede državni udar i da u tome nije uspio.

IzvorantenaM

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve